Kinyitották pincéiket a gazdák

2024.05.04. 17:39

Százötvenedik alkalommal rendezték a híres sótonyi gyepűjárást - fotók

A 150. gyepűjárást tartották szombaton a településen. A kerek évfordulót szép tavaszi időben ünnepelhették a sótonyiak.

Tóth Katalin

Fotó: Cseh Gábor

Hagyományosan a reggeli szentmise után kezdődött a gyepűtiprás a Kómár-hegy díszes kapujánál, ahol a Sitkei Citerazenekar ráhangoló muzsikája után Vörös István polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, köztük a szőlő- és pincetulajdonosokat. Mint mondta, munkájuk és példaértékű vendégszeretetük nélkül nem tudnának ünnepelni immár 150. alkalommal. Szólt az előkészületekről: a hegyen történt útjavításokról, sikeres zártkerti pályázataikról, amelyek nyomán főbb közlekedési útjaik megújulhattak és a felajánlásokról, amelyek hozzásegítettek a méltó ünnepléshez.

Fotó: Cseh Gábor

A sótonyi gyepűtiprás május első szombatján élő hagyomány – mutatott rá beszédében V. Németh Zsolt államtitkár, miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő. Mindennek rendelt ideje van. A jeles napok ritmust, rendet adnak életünknek, szervesen beilleszthetők abba. Most itt az ideje, hogy a szőlősgazdák áttekintsék birtokaik határát, mondta, majd a szőlőhegyek és az összetartó gazdaközösségek hasznosságát, értékességét méltatta.

Szakos Károly hegybíró a gyepűjárás ősi hagyományára tekintett vissza. Eredeti funkciója szerint a szőlőbirtok tavaszi szemléjét jelentette: májusban a gazdák a hegybíróval és a hegymesterekkel bejárták a hegy gyepűjét, hogy meggyőződjenek róla, mindenki rendbe tette-e a területét, keletkezett-e kár. Megkérdezték a szomszédokat, hogy van-e panaszuk egymásra, továbbá megbecsülték, hogy milyen termés várható. S ha már ott voltak a hegyen: kinyitották pincéiket, szívtak bort és megkínálták a gyepűjáró társakat. A hegyalján vágtak egy mogyorófa ágat és minden elfogyasztott bor után gyűrűt véstek a botra. Az évek során a sótonyiak ragaszkodtak a hagyományhoz, de eredeti funkciója csak részben maradt meg, mondta.

Szombaton – megfogadva a hegymesterek hirdetményében foglaltakat – senki sem dolgozott a hegyen. A gazdák félretették gondjukat, bajukat, megterítették asztalukat és legjobb borukat kínálták.

A gyepűjáráson mások mellett részt vett Kevy Albert kabinetfőnök, a Vas Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke és Szijártó László, a Vas Vármegyei területfejlesztési Bizottság elnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában