Megszentelték

2024.04.21. 14:30

Kétmilliárd forint kormányzati támogatásból szépült meg a jáki Szent György-templom

Több éven át tartó munkálatok után befejeződött a jáki Szent György-templom, valamint annak közvetlen környezetének felújítása, rendbe tétele, melynek kétmilliárd forintra rúgó költségeit Magyarország Kormánya biztosította.

Horváth Zoltán Szabolcs

Fotó: Szendi Péter

A csaknem 800 éves épület megáldására rendezett ünnepségre Jákra érkezett dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök, dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, V. Németh Zsolt államtitkár, a térségi országgyűlési képviselője, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára, Ágh Péter államtitkár, Vámos Zoltán, Vas vármegye főispánja, valamint Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke is.

Az ünnepi ceremónia elején V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője köszönte meg beszédében a kormánynak, hogy a jáki templom is bekerült abba a programba, melyben összesen 3700 templom újulhatott meg.

Ezt követően dr. Sulyok Tamás szólt az egybegyűltekhez. A köztársasági elnök kihangsúlyozta, hogy nem csak az egyházi épületeknek kell megújulniuk, hanem a közösségeinknek is. A társadalomban összefogásra van szükség, amiben rendkívül fontos szerep jut a keresztény egyháznak.

"Magyarországnak Európa élő templomává kell válnia" – fogalmazott az államfő.

A két beszéd után dr. Székely János megyés püspök szentelte újra a felújított épületet, majd az ezt követő szentmisében arról szólt, hogy mi az a három dolog, amit a jáki templom üzen a ma emberének. Elmondása szerint az első a hit, mely felemel, távlatot ad és megtölti az ember szívét.

- A hit felfelé ható gravitáció – mondta dr. Székely János, aki a második üzenetnek azt a küzdelmet tartotta, melynek köszönhetően meg tudjuk tartani az értékeinket. A harmadik üzenetben pedig a jáki templom „átimádkozott” falairól szólt, amik Isten minket körülvevő szeretetét sugározzák.

A szentmisét követően a megyés püspök vehette át azt a díjat, mellyel az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ismerte el a jáki templom példaértékű felújítását.

Az ünnepség végén a templom építtetőjének, Jáki Nagy Mártonnak földi maradványait helyezték végső nyugalomba az épület alatt található kriptában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában