Hagyomány

2024.04.24. 17:47

Kőszegi szőlőjövés ünnepe: a Jurisics tér helyett a Jurisics-várban történt a ceremónia - fotók

Évtizedek óta nem volt a szerdaihoz hasonló zord időjárás Szent György napján, ami a sok százéves hagyományt nem szakította meg: az idén is bemutatták a szőlőhajtásokat és bejegyezték azokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Csupán a helyszín változott: a Jurisics tér helyett a Jurisics-várban történt a ceremónia.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

2019 óta kiemelkedő nemzeti értékként szerepel a Magyar Értéktárban a kőszegi szőlőjövés ünnepe. A szőlősgazdák, mint minden évben, kora reggel most is begyűjtötték a hajtásokat a nevezetes dűlőkben, és a polgármester elé vitték azokat. A díszes menet azonban az idén a Lovagterembe érkezett – ott is megvalósították a hagyomány minden elemét. Kőszeg Város Fúvószenekara fogadta a Könyvet, majd Básthy Béla polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, köztük Majthényi Lászlót, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnökét, a testvértelepülésekről érkezett delegációkat, az egyházak képviselőit és az egyesületeket, szervezeteket, amelyek a hagyomány továbbörökítésében közreműködnek. Előrelépésről is beszámolt: tavaly először szüreteltek a városi birtokon, amelynek eredményeként az idén már megkóstolhatták és az idei borversenyre elküldhették a furmint szőlőfajtából készült borukat.

A továbbiakban Szabó Márton, a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke Petrovics István pincemester jelenlétében számolt be a tavalyi gazdasági évről és az idei hajtásokról. A 2023-as évet átlagosnak mondta, nem túl magas termésátlagokkal, viszont jó minőségű terméssel. Nyugodtan indult az év, a tavaszi fagyoktól mentesen, hirtelen melegedő tavaszias időjárással, melyet április elején hideg idő tört meg. Tavaly 970 milliméter csapadék hullt – a korábbi évekhez képest kiemelkedő mennyiség. 

A 365 napból 195 nap volt csapadék, ami okozott némi növényvédelmi problémát, mondta. A virágzás során peronoszpóra fertőzés volt jelen az ültetvényekben, majd a bogyók színesedésekor lisztharmat fertőzés jelent meg. Ezeket a legtöbb ültetvényben meg tudták állítani. Szerencsére tavaly a jégesők elkerülték a szőlőhegyeket. A mérsékelt időjárású őszön biztonsággal takaríthatták be terméseiket még a szüreti időszak végén is. 2024 szárazabb téli időszakkal kezdődött, amit csapadékos március váltott fel. A kártevőket, kórokozókat sajnos a hideg nem tizedelte meg. 

A tavaszi hónapok csapadéka feltöltötte a talajokat vízzel, aszálykártól egyelőre nem kell tartani, tette hozzá. Az idő melegedése a március végi, április eleji hetekben kétségbeejtő ütemben zajlott. Ez erős hajtásnövekedésre késztette a növényeket, és egyes helyeken május eleji fejlettségi állapotba kerültek a hajtások. Az elmúlt két heti lehűlés aggodalomra adott okot és a hét eleji erős szelek sem kedveztek a hirtelen nagyra nőtt hajtásoknak. Bizakodva néznek az idei év elé is, és mindent megtesznek, hogy kiváló kőszegi borokat készítsenek az idén is, zárta. Majd engedélyt kért a szőlőhajtások bejegyzésére a polgármestertől.

A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes és a Boglya Népzenei Együttes köszöntötte az ünnepet. Baranyay Csaba evangélikus lelkész és Kirner Antal Zoltán plébános áldotta meg a szőlőhajtásokat. Idén a Hölgyek bora a Stefanich Pincészet Friss Cuvée-je; a Hölgyek zászlós bora a Frank Borászat blauburgere lett – ezt Horváthné Tóth Adrienn, az egyesület elnöke jelentette be.

Koltay Szabó Hajnalka borkirálynő köszöntője után Szent György-napján Borbarát hölgyet is avattak a Lovagteremben: Tóth Miklósné tett ünnepélyes fogadalmat, és lett a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesületének tagja.

Végül Pócza Zoltán kihirdette a Vas Vármegyei és Nemzetközi Borverseny eredményét. A bírált 201 tétel közül három kapott oklevelet, 28 bronz, 125 ezüst, 43 arany és kettő nagyarany minősítést. A Szövényi Ernő vándorserleget és emlékérmet Ulbrecht Kristóf Kékfrankos rosé 2023. borával nyerte el. Németh János festőművész 34. alkalommal rajzolta be a friss tavaszi hajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe.

A részletes eredménylista a koszeg.hu oldalon olvasható.

Szövényi Áron így értékelt:

A 2024-es Nemzetközi Borverseny zsűrije 103 bormintát értékelt. Nevezések nemcsak Magyarországról, hanem Olaszországból, Ausztriából és Szlovákiából is érkeztek. A borokat három bizottság bírálata, fehér, rozé és habzóborok és vörösborok kategóriában. A legjobb négy aranyérmes fehérbor Magyarországról érkezett és nagy öröm, hogy az első három aranyérmet Vas vármegyei gazdák borai kapták. A vörös és fehérborok azonos számban versenyeztek az érmekért. Idén a nemzetközi vörösborok mezőnyében egy magyar tétel lett nagy aranyérmes, és számos olasz bor szerzett aranyérmet. A habzó borok között az olasz spumanték diadalmaskodtak, de a rozék között az egyetlen aranyérmes egy Vas vármegyei tétel lett. A nemzetközi borversenyben egytől egyig kiváló borok versenyeztek, ezekből a szakavatott zsűri objektív értékítélete alapján kerültek ki a legjobbak.

A Vas Vármegyei Borversenyen fehérbor, fehér óbor, vörösbor, vörös óbor és rozé kategóriákban versenyzett a nevezett 98 borminta. A fehér borok kategóriájába nevezett tételek néhány kivételtől eltekintve megfelelő technológiai színvonalon készültek. A nevezett borokat kóstolva elmondható, hogy a mostoha 2023-as évjárat ellenére is számos kiváló bor készült, ezt az aranyérmek száma is jól mutatja.

A fehér óboroknál jól látszott, hogy a gazdák is egyre biztonságosabban nyúlnak a fehérborok érlelése esetén is a hordóhoz, ami a boroknak gazdag aromatikát és hosszú lecsengést biztosít.

A rozé minták sokasága is igazolja, hogy még mindig szükség van egy olyan borra, ami átmenetet képez a fehér- és vörösborok között. Az itt benevezett tételek egy kivételével mind ezüst vagy aranyérmet kaptak, ez is jól mutatja, hogy megfelelő technológiával a viszontagságos évjárat ellenére is kiváló rozék készíthetők.

A Blauburgerek ezúttal is bizonyították, hogy a 2023-as évjárat hektikus időjárása ellenére friss vörösborként már kiválóan fogyaszthatók. Néhány minta esetén még mindig problémát okoz a vörösborok megfelelő kezelése, ami kénhiányos állapotot idéz elő, így levegős ízű borok készülnek. Az évjárat adta nehézségek inkább a testesebb borokat adó fajtáknál voltak tetten érhetők, húzós, tapadós tanninokkal, ezeket az ízérzeteket megfelelő borászati kezelésekkel szükséges csökkenteni. A nevezett 14 mintából egy aranyérmes és számos ezüstérmes bor született.

A vörös óbor kategóriába a nevezett vörösborok kétharmada került, kiváló kékfrankosokkal és hordóban érlelt cabernet-kel, a minták nagy része a 2022-es évjáratból került ki. Ez a kategória jól mutatja, hogy az érlelést ezek a fajták meghálálják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában