Időjárás

2024.04.24. 13:03

Meddig kell még a télikabát? - Megkérdeztük a szakértőt

Egy mediterrán ciklon hozott kiadós csapadékot szerdán térségünkbe. Pétervári Tibor, a HungaroMet helyi észlelőjétől megtudtuk, milyen időre számíthatunk a folytatásban.

Fotó: Szendi Péter

A néphagyomány szerint Szent György napján, április 24-én veszi kezdetét az igazi tavasz, ilyenkor hajtották ki az állatokat az évben először a legelőre. A szerdai időjárás inkább novembert idéz, mint igazi tavaszt, ráadásul napok óta tíz Celsius fok alatt maradnak a napi középhőmérsékletek, átmenetileg újra fehérbe borult a Kőszegi hegység is. Pétervári Tibor, a HungaroMet helyi észlelője elmondta: az április eleji nyári napok hatására a havi középhőmérséklet még mindig a sokéves átlag felett alakul, de sokat csökkent az elmúlt egy hétben. 

A csütörtök még csak egy kicsit lesz kellemesebb, a délutáni-esti órákban kisebb mennyiségű csapadék sem kizárt. Péntektől aztán enyhébb légtömegek érkeznek nyugat felől, lassan emelkedik a hőmérséklet. Pénteken 15, szombaton és vasárnap 18-20 fokot mérhetünk változóan napos időben. 

Május első napjai igazi tavaszi időt hoznak 20 fok körüli maximumokkal – lassan talán tényleg eltehetjük a télikabátot.  

Pétervári Tibor emlékeztetett: a májusi eső aranyat ér -a hosszabb távú előrejelzések szerint erre lesz is esély. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában