Felvilágosítás

2024.04.24. 18:00

Mikroműanyagok, energiatakarékosság az End Plastic Soup környezetvédelmi napon a Zrínyi-iskolában

Az EndPlasticSoup (Szabadítsuk meg a világot a mikroműanyagoktól!) program magyarországi nagyköveteként másodszor szervezett környezetvédelmi napot szerdán a Zrínyi Ilona Általános Iskolában a Rotary Club szombathelyi szervezete. Az egész napos esemény a Fenntarthatósági Hét része az iskolában.

Tóth Katalin

Fotó: © Cseh Gábor

Az EndPlasticSoup kezdeményezés azért jött létre, hogy 1,2 millió Rotarista bevonásával megpróbálja csökkenteni a műanyag szemét természetre gyakorolt káros hatásait. Célja, hogy 2050-re a tengerekben és óceánokban ne legyenek többé műanyag szigetek, eltűnjön parkjainkból, erdeinkből és természetes vizeinkből mindenfajta műanyag szennyeződés. A kampányt világszerte már 274 Rotary és Rotaract klub (a Rotary ifjúsági szervezetei) több mint 3500 tagja támogatja. A klubok világszerte együttműködnek, hogy a műanyagok okozta problémák ellen fellépjenek.

A világméretű programnak Magyarországon a Rotary Club Szombathely lett a nagykövete. Mivel Magyarországnak nincs tengere, óceánja, viszont a mikroműanyagok, és általában a hulladékok nálunk is nagy problémát jelentenek, az általános iskolás diákok edukációjára fektetik a hangsúlyt.

A Zrínyi-iskolában a témával kapcsolatban érzékenyítették a gyerekeket, erősítve bennük a környezettudatos gondolkodást és életvitelt. Nem titkolt céljuk, hogy a gyermekeken keresztül a szülőket, nagy általánosságban a felnőtteket próbálják pozitívan befolyásolni a témával kapcsolatban.

A gyerekek előadást hallhattak a mikroműanyagok életünkre, szervezetünkre, a bolygóra gyakorolt káros hatásairól, és kvízt töltöttek ki a témában. Elektromos autóval ismerkedtek, próbakörre is vitték őket az önkéntesek, közben arról beszélgettek, mennyiben környezetbarátabbak az elektromos autók benzines, illetve dízel meghajtású társaiknál. Gyakorlati tippek, tanácsok hangzottak el a hulladékok megfelelő szelektív gyűjtéséről. A diákok sorversenyen vettek részt a testnevelő tanárok vezényletével, de itt is volt környezetvédelmi kapcsolódás: a feladatok végrehajtásához újrahasznosított hulladékokat használtak eszközként. A gyerekek között ismét meghirdették az alkotói pályázatot, idén rajzokat, kisfilmeket, ötletes animációkat, Tik-Tok videókat várnak.

A nap nem kizárólag a mikroműanyagokra koncentrált, voltak energiatakarékossággal, a sütőzsiradékok újrahasznosításával, az éghajlatváltozással kapcsolatos kvízek, programok is.

A Rotary hosszú távú célja, hogy a programból a következő évtől országos kezdeményezés váljék, ehhez a magyarországi Rotary szervezet minden támogatást megad. Ez azt jelentené, hogy egy Global Grant pályázat keretében a szombathelyi klub átadja a know-how-t az ország összes érdeklődő Rotary Clubjának, hogy ugyanezt az eseményt a legkisebb energiabefektetéssel meg tudják valósítani a saját területükön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában