Felvonulás is volt

2024.05.04. 21:15

135 éves az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Felsőcsatáron – újonnan vásárolt tűzoltókocsit avattak - fotók, videó

Felvonulással kezdték az ünnepet a tűzoltók: a kultúrotthontól a templomig meneteltek, majd szentmise után a szombathelyi városi fúvószenekar vezetésével masíroztak a tűzoltó szertár elé, ahol felavatták és megszentelték az új tűzoltókocsit, aminek megvásárlását a Magyar falu program és több vállalkozás is segítette.

Merklin Tímea

Fotó: Cseh Gábor

Felelevenítették a 135 éves múltat, és kifejezték: ma is nagy szükség van rájuk, hiszen a tűz kockázata a mai világban egyre nő. A tűzoltók nem csak tüzet oltanak, de vasat gyűjtenek, árvíznél védekeznek, és bált szerveznek, májusfát is állítanak, ha kell.

Dr. Hende Csaba parlamenti alelnök, országgyűlési képviselő köszöntötte a helyi és környékbeli – köztük osztrák – tűzoltókat, a „tűz katonáit”. Felidézve Szent Flórián és Szent Márton életének párhuzamait kiemelte: hasonló bátor, önfeláldozó, hittel és szeretettel teli szolgálatra, közös elszántságra napjainkban is szükség van, hogy az országot, a lakóit, jószágait és javait megvédjük. 

Kovács Balázs tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy ma van a Tűzoltónap, amit 1991 óta minden május 4-én megtartanak Magyarországon, ez a nap Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe. Hangsúlyozta: a hivatásos tűzoltók nagyban támaszkodnak az önkéntesekre, ebben Vas országosan is élen jár a legalább nyolcvan önkéntes tűzoltó szervezetével. Köszönetet mondott a tűzoltók családjainak, hogy megfelelő hátteret biztosítanak.

Kovács András, a Vas megyei Szent Flórián Tűzoltó Szövetség elnöke Lakitelekről érkezett a felsőcsatári ünnepségre, az országos Tűzoltónapról. Amint mondta, öröm volt részt venni az országos rendezvényen, ahol ma Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos a támogatásáról biztosította az önkéntes tűzoltókat, kiemelte fontosságukat, és hogy számtalan alkalommal bizonyították rátermettségüket.

Konczér Katalin polgármester beszédében köszönetet mondott a tűzoltók munkájáért, kiemelve Biroczki Zoltán parancsnokot, aki önkormányzati kitüntetést kapott a rendezvényen. Köbli Tamás plébános és Harangozó Vilmos kanonok megszentelték, megáldották az új tűzoltókocsit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában