Bemutató

2024.05.09. 09:00

Mesélő házak – Vépi kötődésű történetek is részei a kötetnek

Hétfőn este bemutatták Feiszt György Mesélő házak című kötetét a vépi művelődési házban is.

Tóth Katalin

Majthényi László, Kovács Péter, Feiszt György és Farkas Csaba

Fotó: VN

A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg a Vas Népe Hétvége mellékletében 2016 szeptembere óta olvasható sorozat írásait összegyűjtő Mesélő házak kötet. A kiadó vezetője, Farkas Csaba köszöntőjében kiemelte, vármegyénk 216 településsel büszkélkedhet – a könyvben mindegyikről szó van.

Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke nagy eredménynek nevezte a könyv megszületését, és mint mondta, nem kis feladat hétről hétre produkálni a sorozat újabb darabját, mindig más településről. Kovács Péter vépi polgármester az egyre több, megyénk kultúrtörténetébe bepillantást engedő könyvre irányította rá a figyelmet. Vépen ápolják és továbbadják a hagyományokat, az értéktár bizottság is ezen dolgozik, mondta.

A szerző ráirányítja a figyelmet a történelmi eseményekre, az ott tevékenykedő vagy onnan elszármazott hírességekre. Vépnek is vannak rejtett titkai, derül ki a Mesélő házakból. Feiszt György Vépről úgy nyilatkozott: hihetetlen kultúrtörténeti gazdagsággal rendelkező település, majd a könyv vépi kötődésű nevezetes személyiségei, történetei közül válogatott. Megemlítette Bercsényi Miklóst és Eszterházy Antalt – mindketten Vépen kötöttek házasságot. Előbbi Csáky Krisztinával, a „Vépi Vénusszal". Beszélt az 1883. február 16-i véres párbajról is, ami a vépi erdőben történt Pázmándy Dénes, a Függetlenségi Párt körmendi képviselője és Radó Kálmán megyei főispán között.

A könyvbemutatón Iszakné Koszorús Judit, a művelődési ház vezetője Nagy János Vépi himnuszát mondta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában