Vasi botanikai különlegesség

2024.05.04. 07:29

Az ország legidősebb és legnagyobb tulipánfája Iváncon található - fotók

Több mint kétszáz éves az ivánci kastélyparkban álló tulipánfa, az 1700-as évek végén, az 1800-as évek elején ültethették. A különleges növényről dr. Balogh Lajos botanikus-muzeológust, a Savaria Múzeum munkatársát kérdeztük.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

Vas vármegye régóta méltán híres kerti kultúrájának egyik impozáns helyszíne Iváncon a Sigray-család 18. században barokk stílusban épített, 1870 körül eklektikusan átalakított kastélyának a 19. század első felében kialakulhatott parkja. A korabeli lakók ültetései nyomán itt napjainkban is számos másfél-két évszázados, hatalmas másföldi (egzotikus) tű- és lomblevelű fa él. Pauer Arnold Vas vármegye természeti emlékei című művében már 1932-ben említ onnan egy 25-30 méteres, 415 cm törzskörméretű tulipánfát. 

E növényóriás esetében néhai Somkuthy Ferenc és dr. Tóth József 2000-ben 579 cm törzskörméretet, 27 m magasságot és 30,2 m-es koronaátmérőt mért. Ezen kívül még kettő, három métert meghaladó törzskörméretű tulipánfáról van adat a helyi természetvédelmi oltalmat élvező kastély kertjében, ahol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Gondviselés Háza - Fogyatékosok és Időskorúak Otthona – Tulipánfa Otthona – e nagyszerű fákról kapta nevét. Az ivánci óriás törzskörméretét dr. Pósfai György 2015-ben hat méteresre mérte, amivel nemcsak a vármegyénk, de Magyarország legnagyobb tulipánfája címet is kiérdemli – osztotta meg velünk dr. Balogh Lajos.

Hozzátette:

– Az országos lajstrom soron következő tucatnyi nagy – négy méterest meghaladó törzskörméretű – tulipánfája közül még további hat Vas vármegyei, köztük a körmendi Batthyány-kastély parkjának, a szombathelyi Kámoni Arborétumnak és a kőszegi Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény parkjának büszkeségeivel. Vármegyénkben további méretes tulipánfák találhatók még a gyöngyöshermáni Szegedy–Encs-, a mikosszéplaki Mikosdi-, az oladi Ernuszt-, a bogáti Festetich- és a tömördi kastélyok parkjaiban, valamint a Sárvári Arborétumban.

A botanikustól azt is megtudtuk: parkjaink és kastélykertjeink legmagasabb egzóta fái többnyire a tulipánfák (Liriodendron), amelyek nem azonosak a gyakran tévesen így nevezett, látványosan színes virágú liliomfákkal, más nevükön magnóliákkal (Magnolia). Az amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera) Észak-Amerikában őshonos, magas termetű, sudaras törzsű, gyors növekedésű fa, lant alakú levelei a gyermekrajzok tulipánjait idézik. A teljes kilombosodás után nyílik, ezért virágait – amelyek közelről szépek lennének – alig lehet a lombkorona magasában észrevenni. Szintén a tulipánra emlékeztető, 6-8 cm széles, harang alakú, zöldessárga virágaiban a szirmok tövét narancsos árnyalat díszíti. Tobozszerű aszmag-terméscsoportja szárnyas termésekre hullik szét. Ősszel szép sárgára színeződő leveleivel mutatós, de ritkán ültetett díszfa. A tulipánfa nemzetségnek van egy ázsiai faja is, a kínai tulipánfa (Liriodendron chinense), amelyet 1857-ben találtak meg Közép-Kínában. A tulipánfa nevezetes említése Nagy László Szerelem emléke című versében minden bizonnyal liliomfát idéz.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában