Helyszíni riportok

2024.06.12. 17:30

A tornádó és az árvíz nyomában rengeteg munkát és emberi összefogást láttunk

Nem kímélte Vas vármegye nyugati határszélét (sem) a szélsőséges időjárás. A nardai tornádó és a Pinka-menti községek árvize után a megfeszített munkáé a terep.

Gombos Kálmán

Árvíz, romokeltakarítás

Fotó: Unger Tamás

Verseny az idővel és verseny az időjárással. Egyik sem egyszerű dolog! Mégis, ezt tapasztalja, aki meglátogatja a természeti katasztrófák utáni vidéket. Az éltető víz pusztító is tud lenni, és erejét csak ilyenkor lehet igazán megérezni.

Narda: ég és föld

Nardán tizenkét ház a vasárnapi tornádó után komoly károkat szenvedett. Itt egész éjjel folyt a mentés, helyreállítás, ahogy azt másnap délelőtt megtudtuk, megírtuk. Szerdán, újabb két nappal az esemény után megint meglátogatjuk a helyszínt: mi változott, hol tart a munka?

Fasching Tiborné már ismerősként üdvözöl, és invitál is beljebb. Megmutatja a tetőt, ahol serényen dolgoznak az ácsok, és elújságolja, hogy holnapra várják a cserepet és a kárszakértőt is. Akinek lesz mit megmutatni, mert közben kiderültek olyan részletek is, amiket az első ijedtség után észre se vettek. A zöldhulladékot már elszállították, a komolyabb – és nehezebb – törmelék még vár a sorsára.

 A talaj továbbra is felázott, nyirkos, tehát géppel nehezen vagy nem is járható. Az udvarban helyiek segítenek most is: az összefogás tényleg példa értékű. És közben a komoran beborult égre kell sandítani; újra és újra. Megjön-e az ígért eső? Talán nem – reménykednek többen is. Kis szél szárít most éppen: ennek szurkol mindenki, hogy maradjon, segítsen.

Kisnarda hídjai és árkai

Antal Attiláné alpolgármester mutatja meg nekünk Kisnarda utcáját, ahol pedig a hidak és az árkok szenvedtek komoly károkat a hétvégi ítéletidőben. Jelenleg ideiglenesen lehetséges a be- és kijutás, de az igazi probléma az, hogy a hidak aljzatát kimosta a szombati villámárvíz. Ha ez nem lenne elég: az átfolyó csövek nagy része teljesen eldugult, eltömődött apró kavicsokkal, amiket még több méteres pallókkal sem lehet meglazítani, netán kitisztítani belőlük. Így félő, hogy a tavalyi 168 milliós beruházás (és a sok-sok munka) kárba vész. Glavanics Krisztina polgármester elmondja, hogy itt is egy versenyfutás van az idővel: próbálják tartani a hét napos határidőt, hogy a kár a vis maior keretbe beleférjen.

Áradás után Vaskeresztesen

A megáradt Pinka több portát is elöltött a faluban. Éder Gergő és felesége, Klaudia mutatja, hol tört be a családi házukba a hívatlan vendég, és milyen károkat okozott. Északi irányból érkezett az ár, és kimosta a ház alapját, majd betódult a pincébe is. A polgármester, Krantz Tamás mutatja: körülbelül 80 centiméter magasan hagyott nyomott a sáros lé. Akadt kerítés, amit át kellett vágni, hogy a rombolás kisebb legyen, hiszen még farönköket is úsztatott ide a Pinka.

Átmegyünk a szomszédba is, Kázmér Zsolt és felesége, Hajni otthonába: homokzsákokat kerülgetünk, majd a lakásba belépve nézzük a pusztítás nyomait. Felpúposodott padló, víztől duzzadt bútorok, tönkrement mosógép fogad – és a dohos, kellemetlen szag a velejárója mindennek. A házaspár videófelvételen is megmutatja: hogyan állt a víz a parkettán, konyhakövön – órákon át. A védekezésről is beszélgetünk: az összefogás itt is nagy volt, és kiemelik, köszönik a polgármester és csapata jelenlétét, segítségét.

Horvátlövőt kevésbé sújtotta

Fodor Viktóriáék szép udvara is homokzsákokkal „díszített” most: mutatják, meddig tódult be az áradás. Hólapátokkal próbálták merni a vizet, meg menekíteni, amit csak lehetett. Bugnits Vilmos polgármester a kommunikációt hiányolja: ha előbb tudnak róla, a védekezés is gyorsabb lehetet volna. A faluban 136 köbméter homokot töltöttek 6800 zsákba…

Pornóapátin még mindig túl sok a víz

Kohuth Viktor dolgozik egy szivattyú mellett: a készüléket fiának köszönheti a falu, aki így próbál segíteni. Pincéket kell még több helyen menteni: összesen húsz porta érintett ebben. A szivattyúzás napok óta folyik. És a víz is… Nagyon lassú és nehéz feladat szabadulni tőle: jóval tovább tart, mint amikor bezúdult ide. Az Ausztria felé vezető utat lezárta a rendőrség egy járőrautóval.

Bokor Andrásné beenged az udvarába: itt is 80 centi víz hömpölygött vasárnap. Az asszony is telefonján mutatja az elárasztott területet, a pár napja még szép pázsitot. Helyén most sár cuppog, összetaposott és víztől lenyomott fű próbál kiegyenesedni. A fák törzse szépen mutatja a sáros vonalat; a teraszra vezető lépcsőt már lemosta az asszony. Így csak az elmondásából tudjuk meg, hogy az ötödik fokig állt a hirtelen jött ár. Annyira hirtelen, hogy homokzsákokkal képtelenség volt tartani a tempóját, hiába volt itt is sok-sok segítő kéz (külön is kiemelik a Vasivíz és a Prenor segítségét). Ahogy a többiek, úgy ők is imádkoznak a száraz időért – és hogy megússzák a szúnyoginváziót…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában