Fejlemény

2024.06.29. 13:00

Az energetikai pályázatban Vép eláll a szerződéstől

Eláll a vépi önkormányzat a Dr. Zmertych Aurél Gondozási Központ és a sportöltöző épületeinek energetikai korszerűsítése Top Plusz projekttől.

Tóth Katalin

Forrás: VN/archív

A Támogatási Szerződésben foglaltaknak az időközben megjelent jogszabályváltozás miatt nem tud megfelelni a tervezett fejlesztés. 

A probléma, mint írják, rendkívül összetett. Egyrészt az energetikai mutatók két épület együttes fejlesztésével feleltek meg a felhívásnak, másrészt a hálózati mértékű kiserőmű engedélyeztetési kérelme során tájékoztatta a szolgáltató az önkormányzatot arról, hogy a sportöltözőnél a meglévő elosztó hálózati elemek átalakítása nélkül, közcélú hálózatra nem kapcsolható. A beruházás várható idejét 2,5-3 évet meghaladó időpontra tették. 

A mintegy 120 milliós pályázatot a kiírás szerint azért sem tudja megvalósítani a város, mert közben az éves helyett havi elszámolás a napelemes rendszereknél – ez a sportöltöző épületénél nem gazdaságos, hiszen a napelemes rendszer által termelt energia nagy része nyáron termelődik napközben, amikor nincs olyan mértékű energiahasználat az épületben. Télen pedig nem termelnek annyit a napelemek. Az energetikai célú megtakarítások messze elmaradnának a várt célokhoz képest. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában