Fenyegetés vagy lehetőség?

2024.06.02. 15:30

Az MI része az életünknek - Simon Ádám előadása a TIT-székházban a mesterséges intelligenciáról

Fenyegetés vagy lehetőség? Kell-e félnünk az új kor új technikájától? Vagy megszelídíthető, és netán még hasznos társ is lehet a mindennapokban? A TIT-székházban Simon Ádám tartott előadást.

Gombos Kálmán

Simon Ádám úgy látja: a mesterséges intelligencia rohamos fejlődését semmi nem állíthatja meg. Gyakorlati bemutatót is tartott a TIT-székházban

Fotó: Unger Tamás

Mindjárt az elején leszögezte: nincs olyan területe az életnek, ahol ne találkoznánk előbb vagy utóbb az MI – avagy a mesterséges intelligencia – jelenlétével. Az MI (vagy az eredeti angol kifejezést rövidítve: AI – artificial intelligence) nem más, mint egy gép, program vagy mesterségesen létrehozott tudat által megnyilvánuló intelligencia. Ennek a hétköznapokban való felhasználása még sokak számára bizonytalan vagy akár aggasztó.

 Kicsit hasonló helyzetben vagyunk, mint amikor például a villamosáramot vagy akár az internetet megismerte az emberiség. Fenntartások, sőt, félelmek és aggódások kísérték azok útját is – és ez most sincs másként. Az MI technikai fejlődése jelentősen előbbre jár, mint a társadalmi elfogadottsága. Az MI rendkívül gyorsan terjed – és még annál is gyorsabban fejlődik. Ennek egyik oka a világszerte sokezernyi, ezzel foglalkozó szakember, másrészről pedig maga az MI, hiszen önmagát javítja, „tanítja” folyamatosan. 

Felmerülnek etikai kérdések is, például szerzői jogok, forrásmegjelölések vagy akár a plágium tekintetében. De mire használhatjuk az MI-t a gyakorlatban? Főleg információszerzésre, szövegírásra, nyelvtanulásra, kódírásra, munkánk könnyítésére vagy akár ötletelésre… Talán a legismertebb változata a szektorvezető ChatGPT. 

Az átvitt értelmet még nem tudja felismerni, de a különféle stílusokat igen (pl. dühös vagy vicces hangnem). Egy regisztráció mindenképpen javasolt, és ingyenesen használhatjuk – de tudni kell, hogy ez korlátozott lehetőségeket kínál, és 2021-ben lezárták az adatbázisát. Mint általában, itt is elérhető fizetős verzió is.

Simon Ádám a tájékoztató mellett gyakorlati bemutatót is tartott kivetítőn: példaként egy falunapi programajánlót és annak meghívóját készíttette el az alkalmazással, majd közösségi médiás eseményeket is létrehozott a mesterséges intelligencia közreműködését kérve. Bepillantást engedett a nem szöveg-, hanem kép-, valamint hangalapú fejlesztésekbe is: látványos grafikai megjelenések (képek, festmények), illetve egy faluhimnusz létrehozása is csak pár pillanat műve volt az MI közreműködésével. 

Az utolsó kiadású Photoshop is komoly újdonságokkal jelentkezett ezen a területen, de zenekészítő és fordítóprogramok is vannak. Várhatóan nagy előrelépést jelent a jövőben, ha már könyvekben is képes lesz az MI keresni, bár itt is újabb kérdések fognak felmerülni. (Ahogy például fölmerült már többször, több formában: mi lesz a könyvek, könyvtárak sorsa?) Ami viszont biztosan állítható: az említett rohamtempójú fejlődés ott sem fog megállni – zárta a mesterséges intelligenciát bemutató előadását Simon Ádám a TIT-székházban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában