Választás 2024

2024.06.08. 16:19

Az összetartozást is erősíti a nemzetközi oldtimer találkozó Bajánsenyén

Negyedik alkalommal szerveztek nemzetközi oldtimer autós és motoros találkozót Bajánsenyén. Az Őrségi Nemzetközi Oldtimer Egyesület egész napos seregszemléjére szombaton Magyarországon kívül Szlovéniából, Ausztriából, Horvátországból és még Szerbiából is érkeztek résztvevők.

Tóth Katalin

Fotó: Tóth Kata

Nyolc órától várták a veterán járművek tulajdonosait és kedvelőit. Kora délelőtt már közel kétszáz személyautó, motor és traktor parkolt szép sorokban vagy éppen gurult be a valamikori Bajánsenye-Hodos határátkelő szomszédságában lévő parkba.

Több mint háromszáz idős jármű – harmincöttől a nyolcvanévesig – kiállítóhelye lett egy napra Stefan Bencec – Bencsecz István – egyhektáros Vidámparkja. A házigazda elmondta: határt kellett húzniuk, ami az autók számát illeti, olyan nagy volt az érdeklődés. A találkozóval nem titkolt célja, hogy a külhoni és az anyaországi magyarokat összehozza, miközben a sok szép járművet mustrálják.

A veterán járművek tulajdonosai közül először egy négyütemű Trabantét szólítottuk meg. Tavaly augusztusban készült el a galambszürke autó, a sorkifaludi Domján Tamás a 12 éves kisfiának készítette. Retrómániás a gyermek, telefonokat gyűjt, az ő ötleteit is figyelembe vették, tudtuk meg.

Bubits László Zalaegerszegről jött egy 1960-as évjáratú Škoda Felíciával. Tizenöt éven keresztül apránként, saját kezűleg rakta rendbe az autót, amivel mindenhol feltűnést kelt és amit élénksárga színe miatt a bogarak is szeretnek.

A pécsi Király András nagyon büszke a hetvenéves magyar gyártmányú Csepel Dongó motoros kerékpárjára. A gyűjtő 13 motorját otthon hagyta, csak a Dongót hozta el, amelynek a gyerekülésében állandó kellékként játékbaba ül.

„Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat” – Antoine de Saint-Exupéry-t idézte az oldtimeres társaságnak szánt köszöntőjében V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, majd megjegyezte: a jármű dizájnja, stílusa, a hozzá kapcsolódó nosztalgia izgalmas adalék ahhoz, hogy szeressék ezt a világot, de a legnagyobb hozzáadott érték mégis a tulajdonos befektetett ideje, törődése. Fontos a találkozás is és mai világunkban különösen értékes a régi tárgyak megbecsülése, tette hozzá. A nagy sikerű rendezvényről azt mondta, szépen beépül az Őrség turisztikai kínálatába, valamint, hogy egyszerre idéz fel szép emlékeket a múltból, teszi színessé a jelent és izgalmas jövőt is ígér hozzá. 

Az oldtimerek gazdáinak és kedvelőinek ételt-italt kínáltak egész napra és lehetőséget a beszélgetésre, tapasztalatcserére. Egy kis vonat pedig óránként járt a találkozó helyszíne és Szlovénia között: ötven-ötven embert vitt és hozott, akik megnézhették a tájházat, a múzeumot. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában