Jubileum

2024.06.20. 14:24

Az Úr házában biztonságban vagyunk - Kétszáznegyven éves az uraiújfalui evangélikus templom - fotók

Temploma építésének kétszáznegyvenedik évfordulóján hálaadó istentiszteletet és ünnepi programokat szervezett az uraiújfalui evangélikus gyülekezet.

Vaol.hu

Forrás: Adámi Mária/Püspöki Hivatal

Az istentiszteleten Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét, a liturgiában Rostáné Piri Magda, a Vasi Egyházmegye esperese és Magyar Melinda uraiújfalui lelkész szolgált.

Isten gondviseléséről tanúskodik ez a templom, amely a hála, az öröm és a remény épülete, emelte ki a vasárnap alapigéje, 1Pt 5,7 alapján tartott prédikációjában a püspök. A hála volt a legerősebb érzés, nagy volt az örömük az itt élőknek, hogy be tudták fejezni ezt a munkát. Ott volt bennük a remény, hogy a későbbiekben is lesznek, akik majd megtöltik ezt a templomot. Szemerei János kiemelte: hálásak vagyunk, hogy ebben a templomban szólhat az ige, az örök élet beszéde mindannyiunkat hív.

Forrás: Adámi Mária/Püspöki Hivatal

Az istentiszteletet követő közgyűlésen Bokorné Varga Erika, az evangélikus gyülekezet felügyelője köszöntötte a megjelenteket, Magyar Melinda lelkész ismertette a templomépítés történetét. II. József 1781-ben kiadott türelmi rendeletének köszönhetően 1784-ben Uraiújfaluban evangélikus anyagyülekezet alakult és a környékbeli gyülekezetek lettek a fíliái. Magánszemélyek adományából kapott két és fél hold területen épült meg az impozáns, hatalmas templom, torony nélkül, melyet 1818-ban építettek hozzá. 

Forrás: Adámi Mária/Püspöki Hivatal

A lelkész emlékeztetett arra, milyen sok keresztelés, konfirmációi vallástétel, esküvő történt a templomban, táborok idején vidámság és elcsendesedés helyszíne volt, vihar esetén oltalom. A táborozó gyerekek átérezhették, hogy az Úr házában biztonságban vagyunk. Rostáné Piri Magda esperes köszöntőjében úgy fogalmazott: Krisztus igéje 240 év alatt sok jót tett velünk és ma is sok jót tesz velünk.

Forrás: Adámi Mária/Püspöki Hivatal

Az ünnepre a templom megtelt a hívekkel, elszármazottakkal, vendégekkel, akik a gyülekezettörténeti kiállítást is megtekinthették. A közös ebéd után a program fórumbeszélgetéssel folytatódott, ahol a gyülekezetben egykor szolgált és innen indult lelkészek – Percze Sándor, Menyes Gyula és Menyesné Uram Zsuzsanna - emlékezéseit hallgathatta meg a közösség. Levetítettek egy gyülekezet történetét bemutató filmet is.

A hálaadó napot a Sárvári Kortárs Keresztény Kórus előadása zárta.

Forrás: Adámi Mária/Püspöki Hivatal

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában