Éjszakai borbarangolás

2024.06.30. 15:27

"Barangol-e a bor éjszaka?" Oszkóban kiderült! - fotók

Éjszakai borbarangolás néven kulturális és gasztronómiai programsorozat fogadta az érdeklődőket az oszkói pincéknél. A Hegypásztor Kör eseményén szombaton este-éjszaka számos lehetőség kínálkozott kikapcsolódásra és jó hangulatra.

Gombos Kálmán

Forrás: Szendi Péter

„Fedezd fel a Vasi-Hegyhát apróparcellás szőlőhegyeinek világát, és ízleld meg apró falucskáinak borait!” Ezzel a szlogennel csábították az érdeklődőket az oszkói szőlőhegyre, és aligha bánta meg bárki is a választást. A kora esti pincetúra alkalmával a szőlőhegy borosgazdái kinyitották pincéiket, így a látogatók a szőlőhegyi séta során felfedezhették a szőlőhegy kincseit. A borbarangolókat a Hegypásztor pincéknél finom borok, varázslatos naplemente, zenei koncertek, csillagles, kulináris évezetek és a szőlőhegy éjszakai csendje és hangjai fogadták.

A „Borbarangolás” egy könnyed séta volt az oszkói szőlőhegyen, ami ötkor indult a Borterasztól. A túra résztvevői megismerhették a szőlőhegy múltját, jelenét, rejtett kincseit (hegyi kőkereszt, hegykapu, műemlék pincék, Hegypásztor pincék…). Útközben egy-egy szőlőhegyi gazda pincéjébe is betértek… Közben öttől a Borterasz a Vasi-Hegyhát térségének boraival ismertette meg a vállalkozó kedvű látogatókat. Fél héttől nyitott a büfé, ami ínyencségeket kínált a moldvai csángó magyarok konyhájából: volt itt csángó galuska (szőlőlevélbe csomagolt tőtike), juhtúrós és kecsketúrós puliszka tejfölösen, és kozona (foszlós kalács) is. 

A nyitott pajta hattól fogadta a kicsiket-nagyokat, akik egy székely mese-beszédet hallgathattak meg. Az előadó Katona Bori volt, aki ízes, székely tájszólásban (és a híres székely humorral) adta elő a valódi, hús-vér emberekről szóló történeteket. A nagypajta közelében csillagles csábította a tudomány iránt érdeklődőket. A Gothard Jenő Csillagászati Egyesület különleges távcsővel és szakértők segítségével mutatta be az éjszakai égbolt csodáit. 

Nyolc órától Szélműves koncert és táncház nyújtott megint csak másfajta kikapcsolódást „Ereszd el a hajamat!” címmel. A hattagú világzenei csapat egykor moldvai csángótáncházi bandaként indult. A rézfúvósokra alapozott „balkános” hangszer összeállítás és hangzás, illetve a különböző zenei stílusokban gyűjtött tapasztalataik adják meg zenekar esszenciáját. Lendületes, feszes ritmusú, életvidám koncertjük nagyon jól illeszkedett az esti-éjszakai programba. Tizenegy órakor pedig Wagner Emil akusztik pajtakoncertje zárta a kulturális események sorát, aki dalaival összefoglalta, milyen gondolatokkal és hol tart az életben zeneileg és szövegileg egyaránt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában