Beiktatás

2024.06.23. 15:19

Baranyay Csaba a Vasi Evangélikus Egyházmegye új esperese

Ünnepi úrvacsorás istentiszteleten iktatták be Baranyay Csaba esperest, Mórotz Zsolt egyházmegyei felügyelőt, valamint az egyházmegye tisztségviselőit szombaton a kőszegi evangélikus templomban. Isten igéjét Szemerei János, a Nyugati-Dunántúli Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdette.

Vaol.hu

Kőszeg evangélikus lelkésze az egyházmegye gyülekezeteinek döntésére fogadta el az esperesi feladatot. Az elnökséget világi társával közösen látják el. Az egyház hat évre választja a tisztségviselőket. Az eddig esperes-helyettesként is szolgáló Baranyay Csaba a két éven belül nyugdíjba vonuló Rostáné Piri Magdolnától vette át a stafétát. Az egyházmegyei felügyelő személyében nem történt változás, továbbra is Mórotz Zsolt látja el ezt a feladatot - olvasható a város közösségi oldalán közzétett beszámolóban.  

Ünnepi úrvacsorás istentiszteleten iktatták be Baranyay Csaba esperest, Mórotz Zsolt egyházmegyei felügyelőt, valamint az egyházmegye tisztségviselőit
Ünnepi úrvacsorás istentiszteleten iktatták be Baranyay Csaba esperest, Mórotz Zsolt egyházmegyei felügyelőt, valamint az egyházmegye tisztségviselőit Fotó: Kőszeg város oldala

Szemerei János, a Nyugat-Dunántúli Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Kulcsfontosságúnak nevezte a teremtmények egymásra bízottságát: kötelességünk gondoskodni egymásról. Az utódokról gondoskodó áldozathozatal be van programozva az élővilágba. A lelki, lelkészi élet hasonlóképpen működik: az erőseknek gondoskodni kell a gyengébbekről. A gyakorlottak és tapasztaltak el kell hogy mondják a meglátásaikat a tapasztalatlanoknak. A szolgálat munkával jár, és néha terhet jelent. Baranyay Csaba a kőszegi evangélikus gyülekezeti lelkészi szolgálat mellett, Mórotz Zsolt pedig civil munkája mellett vállalja a többletfeladatot – emelte ki a püspök. 

 „Aki közöttetek első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája” – a Márk evangéliumából elhangzott idézet után az új esperes és az egyházmegyei felügyelő kézadással és esküvel erősítették meg szolgálatvállalásukat, majd a gyülekezetek lelkészei mondtak személyes áldást. A szintén hat évre megválasztott egyházmegyei tisztségviselők beiktatását immár esperesként Baranyay Csaba végezte el. 

 A beiktatási ceremónián a kőszegi gyülekezeti kórus énekelt. Az istentiszteletet ünnepi közgyűlés és a templomkertben szeretetvendégség követte.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában