Elismerések

2024.06.28. 13:41

Nyolc egészségügyi szakdolgozót kitüntettek Szombathelyen – Semmelweis-napi ünnepséget tartott a MESZK Vas Vármegyei Területi Szervezete - fotók

Semmelweis Ignácra emlékezett és továbbképző napot tartott a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Vas Vármegyei Területi Szervezet pénteken az Agora – Savaria Filmszínházban.

Tóth Katalin

Fotó: Szendi Péter

A kormány 2011-től kezdődően július 1-jét – Semmelweis Ignác születésnapját – munkaszüneti nappá nyilvánította az egészségügyben dolgozóknak. Pénteken a kamara vasi területi szervezete hívott közös ünneplésre. Díjátadók, kulturális műsor, szakmai továbbképzés is szerepelt a programok között. 

Nemcsak Semmelweis Ignácról, hanem minden egészségügyi szakdolgozóról szól a nap – jegyezte meg köszöntőjében dr. Horváth Attila alpolgármester. Az egészségügyi hivatást életformának, szolgálatnak nevezte, amely túlmutat a hétköznapi kötelességeken. A szakdolgozók munkája a szakértelmen kívül emberséget, empátiát és mérhetetlen türelmet igényel, és megmentett emberéletek ezreiben mérhető, mondta. 

Vörösmarty Attila a MESZK országos elnökségét képviselve köszöntötte a szakdolgozókat. Semmelweis két gondolatát idézte: „Nem biztos, hogy minden úgy van jól, ahogy eddig csináltuk. Nem kell belenyugodnunk abba, amibe körülöttünk mindenki nagy kényelemmel belenyugszik.” A kamara megalakulásának 20. évfordulóján az elmúlt évek építkezéséről, az egészségügyi ellátásban kialakult nehézségekről, pályaorientációs programjukról is szólt. 

Wertmüllerné Takács Enikő, a Magyar Ápolási Egyesület Vas Vármegyei Szervezetének elnöke emlékeztetett: Semmelweis Ignác a klórmeszes kézmosással (higiénés kézfertőtlenítéssel) csökkentette a halálozási számot az általa vezetett klinikán, ennek ellenére kortársai kinevették, eredményeit csak később ismerték el. Szélmalomharcnak érezhette munkáját, ahogy időnként a mai szakdolgozók is érezhetik a sajátjukat, mondta. Akik maradtak, igazán elhivatottak, tette hozzá. 

Benczik-Tóth Eszter, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szentgotthárdi Telephelyének vezető ápolója az anyák megmentőjéről, Semmelweisről úgy fogalmazott: kitartása és elhivatottsága máig inspirációt ad az utókornak. A szakmai elhivatottság, motiváció, innovatív gondolkodás, fejlődés fontosságát üzeni. 

A MESZK Vas Vármegyei Területi Szervezet elnöksége nevében Szabó Péterné elnök emlékeztetett: a betegellátásban dolgozók nap mint nap találkoznak az egészségüket elvesztők harcaival. A mai kor egészségügyének kihívásai közül kiemelte az egészségügyi ellátás következtében kialakuló lehetséges fertőzéseket, amelyek súlyos gazdasági következményekkel is járnak egyéni és társadalmi szinten is. – Az ünnepek, mint a mai, rávilágítanak arra, hogy milyen nehéz feladat a miénk, mennyi fizikai, lelki tehernek vagyunk kitéve, amit akár saját egészségünk rovására is képesek vagyunk vállalni. A betegellátáshoz olyan szakemberekre van szükség, akik saját lényükkel képesek a nemes feladatra. Kamarájukról elmondta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tudást minél szélesebb körhöz juttassák el, és segítik az utánpótlást is. 

A folytatásban a Születés misztériuma című előadást mutatták be a PTE Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola Irodalom szakkörösei. Majd a Semmelweis-napi okleveleket adták át. Nyolc szakdolgozó kapott kitüntetést: Baranyai Tibor mentőápoló, a Mentőszolgálat Nyugat-Dunántúli Régió, Vas Vármegye, Répcelaki Mentőállomás dolgozója; dr. Biróné Leitgeb Mária, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezetének Iskolavédőnője; Farkas Miklósné, a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház aneszteziológiai szakasszisztense; Ferenczy Mónika, a PTE Egészségtudományi Kar egyetemi tanársegédje; Horváthné Végh Erika, a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház intenzív szakápolója; Szabó Ibolya, a Vas Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Közegészségügyi-járványügyi szakügyintézője; Szandiné Zarka Katalin, a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Haematológiai és Haemosztazeológiai Osztály ápolója és Varga Istvánné, a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Fül-Orr-Gégészeti Szakrendelés asszisztense.

Az ünnepségen jelen voltak az elmúlt évek Életműdíjasai, akik közül idén ketten töltötték be 80. évüket. Halász Zoltánnénak és Peitli Ottónénak egy-egy csokor virággal kedveskedtek. A díjazottak tiszteletére Rátkai Bálint adott verses-zenés műsort. Az ebéd után tudományos ülés kezdődött "A beteg-együttműködés javítása az egészségügyi szakdolgozói munkában” címmel.

 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában