Program

2024.06.28. 09:32

Éjszakai borbarangolás Oszkóban

Rendkívül sok programmal várják szombaton az oszkói Hegypásztor pincék az érdeklődőket. Könnyed nyári kikapcsolódásra lelhet bárki, ha ellátogat a a Vasi-Hegyhát apróparcellás szőlőhegyeinek világába.

Gombos Kálmán

A kora esti pincetúra alkalmával a szőlőhegy boros gazdái, pince tulajdonosai kinyitják pincéiket. A látogatók a szőlőhegyi séta során felfedezhetik a szőlőhegy kincseit. A borbarangolókat a Hegypásztor pincéknél finom borok, varázslatos naplemente, zenei koncertek, csillagles, kulináris évezetek, a szőlőhegy éjszakai csendje és hangjai várják!

 

PROGRAM:

BORTERASZ (KEMENCÉK KÖRÜL)

17.00-18.30 Borbarangolós könnyed séta az oszkói szőlőhegyen 
A kora esti séta során bebarangolhatod az oszkói szőlőhegyet, megismerheted a szőlőhegy múltját, jelenét, rejtett kincseit (hegyi kőkereszt, hegykapu, műemlék pincék, Hegypásztor pincék…). Útközben egy-egy szőlőhegyi gazda pincéjébe is betérünk.
Indulás: 17.00, Hegypásztor pincék – Borterasz 
Érkezés: 18.30 körül, Hegypásztor pincék - Borterasz

17.00-tól Borterasz a Vasi-Hegyhát térségének boraival: 
A borteraszunkon megízlelheted Oszkó és Olaszfa pincéinek büszkeségeit: 
- hegyháti borok Varga Zoltán olaszfai szőlőtermelő pincéjéből, 
- hegyháti borok a Hegypásztor Kör pincéjéből.

17.00-tól Büfé

18.30-tól Ínyencségek a moldvai csángó magyarok konyhájából

A hagyományos csángó ételeket a Tázló menti Pusztinából érkező vendégeink, "Szent István gyermekei" kínálják: 
- csángó galuska (szőlőlevélbe csomagolt tőtike) 
- juhtúrós és kecsketúrós puliszka tejfölösen, 
- kozona (foszlós kalács).

Az ételek dr. Nyisztor Tinka néprajzkutató összegyűjtött receptjei nyomán készülnek. A kóstolás során megismerheted az ételek elkészítésének fortélyait, megismerkedhetsz a moldvai étkezési hagyományokkal, receptekkel. 
A moldvai magyarság gasztronómiájához és kultúrájához kapcsolódó könyveket is vásárolhatsz!

(A kóstolás a készlet erejéig tart!)

 

NYITOTT PAJTA

18.00 Székely mese-beszéd Katona Borival 
Történetek hús-vér emberekről ízes, székely tájszólásban

A SZÉKELY MESE-BESZÉD mindig különleges élmény kicsiknek-nagyoknak egyaránt. Nemcsak azért, mert Katona Bori ízes, székely tájszólásban adja elő, hanem azért is, mert a történetek többsége hús-vér emberekről szól. A szereplők gyengeségeik ellenére is kedvesek, a híres székely humor eszközeivel szeretetre, megértésre tanítanak gyermeket, felnőttet egyaránt.

A SZÉKELY MESE-BESZÉD bizonyítéka annak, hogy a népművészet élő, és talán még sohasem volt nagyobb szükség eleven szellemére, mint korunkban.

Gyertek, hallgassátok meg, legyetek részesei Ti is.

 

NYITOTT PAJTA ÉS A NAGYPAJTA KÖZELÉBEN

22.00 Csillagles a Gothard Jenő Csillagászati Egyesülettel 
Csillagászati távcsővel és szakértők segítségével gyönyörködhetsz az éjszakai égbolt csodáiban. A látnivalók között bolygók, holdak, csillagképek és még számos érdekesség megfigyelése várható.

 

NAGYPAJTA

20.00-22.00 Ereszd el a hajamat! 
Szélműves koncert és táncház 
A Szélműves egy hattagú világzenei koncert és táncházzenekar, amely egykor moldvai csángótáncházi bandaként indult. A rézfúvósokra alapozott „balkános” hangszer összeállítás és hangzás, illetve a különböző zenei stílusokban gyűjtött tapasztalataik adják meg zenekar esszenciáját. 
Lendületes, feszes ritmusú muzsikában több nemzet – csángómagyar, román, szerb, török, zsidó, cigány – zenei világát ötvözik egyéni hangszereléssel és felfogással, véget nem érő életvidámsággal. Koncertjeiken az autentikus dallamokat modern, fiatalos hangzásvilágba öltöztetve adják át közönségünknek, élvezetessé téve azt bármely korosztály számára.

A zenekar tagjai: 
Kerekes Enikő, ének 
Tamás Áron, szaxofon, klarinét 
Molnár Bálint, koboz 
Szabó Levente, harmonika 
Kalmár Gergely, tuba 
Horváth Zoltán, tapan, dobszerelés

 

23.00 Csendesülős akusztikus pajtakoncert 
Wagner Emil akusztik 
Wagner Emil tizenéves kora óta több zenekarban játszott a metáltól a mainstream popig. Koncertezett összetákolt mini raklapszínpadokon és arénákban egyaránt. Írt dalokat a saját zenekarainak csakúgy, mint más, ismert előadóknak, mint például Dallos Boginak. 
Az utóbbi években sok dal született, amit úgy érzett, nem tud odaadni másnak, mivel annyira személyesek és intimek. Ezek a dalok első szólóalbumán a Mementoi mei című lemezen láttak napvilágot. 
A dalok összefoglalják, milyen gondolatokkal és hol tart az életben zeneileg és szövegileg egyaránt. Van olyan dal, amiben az őt foglalkoztató kérdésekre keresi a választ de van, ami a lelkiismeretről, az idő múlásáról vagy épp a szerelemről szól.
A formáció tagjai: 
- Wagner Emil - ének, elektroakusztikus gitár, ukulele 
- Bartók Máté - zongora, szaxofon, ének

 

TÁJHÁZ (ÖREG PINCE):

17.00-tól Less be a Pincetájházunkba! 
Az oszkói Pincetájház a szőlőhegy egyik legrégebbi boronafalú, zsúptetős pincéje. A tájházban megtekintheted a szőlőhegyi munkához kapcsolódó használati eszközöket, berendezéseket (prés, régi háti permetező, cserépkotyogó, fahordók, szőlődaráló, dikó...).

A rendezvényre való belépés díjtalan!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában