Megemlékezés

2024.06.19. 19:51

Holokauszt-megemlékezés Körmenden

Körmenden a Holokauszt emlékműnél tartottak megemlékezést: nyolcvan évvel ezelőtt deportálták a város zsidó lakosságát.

Gombos Kálmán

Fotó: Szendi Péter

Körmend Város Önkormányzata és a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár hívta a környék polgárait közös főhajtásra. Az összejövetelen nagy számban gyűltek össze azok, akik a nyolcvan évvel ezelőtti eseményeket idézték fel és utasították el együttesen egy embertelen korszak bűneit. A felszólalók is ebben a szellemben beszéltek, és az elhangzott irodalmi és zenei művek is ezen a síkon mozogtak.

Pálóczi Zsuzsanna, a Körmendi Kulturális Központ igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket a Polgár Ildikó iparművész által tervezett Holokauszt emlékműnél. „Emlékezünk, mert mi vagyunk…”

John Williams világhírű szerzeménye, a Schindler listája című film főcímdala után Radnóti Miklós lírája következett. Mihály Péter, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színész-rendezője Radnóti: Töredék című versét mondta el. Ezt követően Szántóné Dr. Balázs Edit történész idézte fel a sötét múltat.A holokauszt szörnyűségeire emlékezni és emlékeztetni!” – figyelmeztette hallgatóságát. Pajor Tamás dala, a Rosenberg Dani balladája következett, amely egy zsidó és egy keresztény kisfiú barátságáról szól a második világháború idején.

Radnóti Miklós tragikus halálútján születtek a Razglednicák. A képeslapok közül az utolsó, a 4. hangzott el, ismét Mihály Péter tolmácsolásában: az Erőltetett menet című vers. Végül a megjelentek egy kortárs zeneszerző, Samuel Barber Adagio vonószenekarra című művét hallgatva rótták le kegyeletüket. A megemlékezés végén a Sabáli Lászlóné vezette Városi Vegyeskar előadásában a Hevenu Shalom Alechem című hagyományos dal hangzott el: "Legyen a béke teveled!”.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában