Megemlékezés

2024.06.29. 19:54

Hűségtúrával emlékeztek a határmenti falvakban - fotók

A 101 évvel ezelőtti eseményeket idén is felelevenítették a Pinka-mentén. Szombaton, június 29-én a hagyományos Hűségtúrán lovasok és huszárok Hűségtúra keretében keresték fel a határmenti falvakat.

Gombos Kálmán

Forrás: Unger Tamás

A trianoni békediktátum részeként Ausztriának ítélt hét határmenti községben (magyar, horvát és német lakossággal) a lakosok a Népszövetség meghallgatásán magukat magyarnak vallották, és elérték a Trianoni békediktátum módosítását – azaz, visszacsatolásukat az anyaországhoz. Ezek (mai közigazgatás szerint): Szentpéterfa, Pornóapáti, Horvátlövő, Vaskeresztes, Felsőcsatár, Narda, illetve Ólmod. A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 2011-ben hagyományteremtő szándékkal szervezte meg először a „Hűségtúra a hűség falvaiban” elnevezésű lovas túrát, felvonulást, amit minden évben megismételnek. Szokásukhoz híven idén is megkoszorúzták a nardai emlékművet, majd Felsőcsatáron, a templom mögötti emlékműnél folytatták a megemlékezést.

Linterné Varga Valéria, a helyi Művelődési ház vezetője köszöntötte a megjelenteket, és vezette az ünnepséget. Alsó- és Felsőcsatár Trianon utáni visszacsatolásának emlékére koszorút helyezett el dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, a térség parlamenti képviselője és Takács Gyula, az (azóta egyesített két község) alpolgármestere, továbbá Gál Sándor, Bucsu polgármestere és a felsőcstári óvoda - Cuvarnica nevében is koszorúzott Kovacsics Györgyné, Éva néni igazgató, és Czeglédiné Benczek Anita dajka. Felsőcsatár Horvát Nemzetiségi Önkormányzata nevében Pulczer Gábor képviselő, a Felsőcsatári Rozmaring Énekkar nevében Pezenhofer Antalné, Rózsika kórusvezető koszorúzott. A Klapka György Egyesület nevében Sátory Károly, a Kishuszár Egyesület nevében pedig Sólyomvári Lui helyezett el koszorút. Ezek után a huszárok díszlövése is az dicső elődök előtt tisztelgett.

A program a Kultúrházban folytatódott, ahol fúvóskoncert után dr. Hende Csaba mondott beszédet, amit a helyi óvodások műsora követett. A Rozmaring Vegyeskar és a szombathelyi Klapka Lovasság Kishuszár Tagozat műsora után a bucsui Békaszeri Vadvirág Kórus is fellépett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában