Nyár

2024.06.26. 17:30

Karitász tábor Nardán: megnyitotta kapuit a gyermekparadicsom - fotók

Gyermekparadicsommá változott a nardai plébánia kertje: hét turnusban mintegy ezer gyermeknek biztosít önfeledt nyári kikapcsolódást a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász tábora. A tábornyitó szentmisét szerdán tartották.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Unger Tamás

Igazi gyermeknyelven szólt a gyermekekhez Fekete Szabolcs segédpüspök a szentmisén. Megemlékezett saját gyermekkoráról, amikor kevésbé szeretetett misére járni, idővel azonban felismerte: így emlékezünk Jézusra. Ha ezt kívánta, legyen így. E felismerés hozta örömöket kívánta a táborlakóknak is, majd köszönetet mondott valamennyi önkéntesnek és támogatónak, szponzornak, akik nélkül mindez nem valósulhatna meg. Fekete Szabolcs szólt arról is, a vasárnapi istentisztelet perselyadományából a tábornak otthont adó, és a közelmúltban több természeti katasztrófát elszenvedő falunak ajánlja fel az egyházmegye. 

Nagy lehetőség, hogy miközben biztosítjuk a lehetőséget a gyermekeknek, hogy gyermekek lehessenek, mi is megpróbáljunk egy kicsit azzá válni - fogalmazott Kiss István karitászigazgató, aki első ízben vesz részt a tábori életben. Érdeklődésünkre elmondta: az első napokat Nardán töltötte, a rutinos kollégáinak köszönhetően úgy érzi, sikerült beilleszkednie. Ezen a héten 60 gyermeket táboroztatnak a vasi faluban, a következő turnusokban ez a szám meghaladja a százat. Vendégül látják majd a szombathelyi Magvető Tanodába járókat, többen közülük még soha nem nyaraltak. Emellett a vármegyében táborozó kárpátaljai gyerekeket is segítik étkezésben, szállításban. Kiss István köszönetet mondott a támogatóknak, az ő segítségükkel a már jól megszokott és népszerű programelemeket megtartották. 

Népszerű a trambulinpark; a hatalmas homokozó; a futballpálya, ahova szerdánként bírók érkeznek és ahol ilyenkor házi bajnokságot rendezünk - sorolta Koroknai Elvira pedagógus, táborvezető. Hozzátette: szerdánként ugrálóvár színesíti a programok sorát, a nardai Tompa-családnak köszönhetően pedig a lovaglás és az íjászkodás rejtelmeibe is bepillanthatnak a gyermekek. Igyekeztek mindenre felkészülni: nagyon melegben vagy esőben a fedett rész alatt töltik az időt: rengeteg társasjáték közül választhatnak a gyerekek, az emeleten pedig három szoba: egy fiús, egy lányos és egy TV-nézős helyiség is rendelkezésre áll. Folyamatosan zajlanak a kézműves foglalkozások: karkötőt készíthetnek, üveget festhetnek, kerámiázhatnak, bőrözhetnek az ügyes kezű fiatalok. 

Mindez nem valósulhatna meg az önkéntesek nélkül. Egyikük azt mesélte: - egyedül él, szívesen tartózkodik a gyermekek között, ezért évről évre visszajár. Ha beszélgetésre van szüksége a fiataloknak, akkor beszélget velük, ha játékba invitáljak, annak sem mond nemet. 

Fiatalokkal is találkozunk “caritasos” pólóban: Vanda és Réka 9. osztályosok, a kötelező öten órai közösségi szolgálatot teljesítik a táborban. Azt mesélik: segítenek az ebédre és az uzsonnára való megterítésben, ott vannak a játékok mellett, de a cipőkötéstől sem riadnak vissza. Mindeközben pedig még jól is érzik magukat. Nem hiába,

 a karitász táborban egy kicsit mindenki (újra) gyermek lesz.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában