2024.06.20. 17:30
Itt a levendulaszüret ideje: sütemény, olaj, szörp, illatzsák készül a virágból
Ki a színéért, ki az ízéért, ki az illatáért szereti. Évek óta töretlen népszerűségnek örvend a levendula Vas vármegyében. A sok eső nem kedvezett a lila virágú, jótékony hatásairól ismert növénynek, a betakarítás azonban nem maradt el.
Csidei Edina, a tájból képeslapként kiemelkedő acsádi levendulaültetvény tulajdonosa
Fotó: © Cseh Gábor
Táncot járnak a pillangók a lila mező fölött, a nap perzsel, a levegőben jellegzetes illat száll. A búza- és repcetábla közé ékelt levendulaültetvény képeslapként emelkedik ki a tájból. Az idei az ötödik Szedd magad! szezon Acsádon, mostanra családok, baráti társaságok találkozóhelyévé, esküvői fotózások helyszínévé nőtte ki magát. Csidei Edina tulajdonos néhány hónapja még abban sem volt biztos, az idén kinyit-e: a lila virágáról és jótékony hatásairól ismert növény legnagyobb ellensége a pangó víz. Csapadékból pedig tél óta több mint eleget kapott a térség. A virág színén és olajtartalmán nyomott hagyott a sok eső, a tövek azonban átvészelték az elmúlt hónapokat. Sok a visszajáró vendég, többen szárítani, csokorra valónak viszik, és még többen szörpöt készítenek belőle. Edina a már jól bevált receptjét is szívesen megosztja a látogatókkal:
1 liter vizet 1 kilogramm cukorral forraljunk össze, ebbe beletesszük a három marék levendulavirágot, majd 6 gramm citromsavval egy napot állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, újra forraljuk és csírátlanított üvegekbe töltjük. Nincs benne tartósítószer, felbontás után tároljuk hűtőben.
Június 23- vasárnapig minden nap reggel 9-18 óráig tart a Szedd magad! A maradék virágból aztán szörp, olaj, víz készül. Csidei Edina azt mondja, a betakarítás egyben egy metszés, amit az augusztusi másodvirágzás után ősszel még egy követ. Ha megfelelően gondozzuk – azaz rendszeresen metsszük - akár 30-40 évig elél a levendula.
Tizenegy esztendeje csináljuk, de ilyen még nem volt. A szokásosnál két héttel korábban, május 1-jén bimbóba borultak a tövek - mondja Ferencz Tibor a kemenessömjéni levendulafarm tulajdonosa. Így korábban megkezdte és várhatóan még két hétig tart a lepárlás. A levendulából illóolajat, levendulavizet készítenek, legvégül az illatpárnákba valót aratják le.
Úgy tapasztalja: a mennyiség hatalmas, de a sok eső miatt a kinyílt szirmok barnultak. A szezonnak még vége sem, megkezdődik a készülődés a következőre. A rendszeres metszés és a folyamatos gyomlálás a titka a szép termésnek - vallja Ferencz Tibor. S hogy mennyit kell ezért menni, hajolni? Ha csak egyszer végig ér a farmon, megtett két és fél kilométert.