Gyász

2024.06.18. 18:12

Megemlékezés a kőszegi zsidóság deportálásának 80. évfordulóján - fotók

A Kőszegi Polgári Kaszinó szervezésében méltóságteljes megemlékezésre került sor a kőszegi zsidóság deportálásának 80. évfordulója alkalmából.

Csabai Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Az eseményen résztvevők tisztelettel adóztak azok emlékének, akik a második világháború idején elhurcolásra kerültek és soha nem tértek vissza.

A megemlékezés első állomása az egykori gettó épülete előtt volt. Az eseményt Csiki István, a Kőszegi Polgári Kaszinó elnöke nyitotta meg, majd átadta a szót dr. Gürtler Katalin régésznek, a Kőszegi Polgári Kaszinó elnökségi tagjának. A régész beszédében egy vasi holokauszt túlélő visszaemlékezéseiből olvasott fel, mely szívbe markolóan mutatta meg a zsidó közösség tragikus sorsát.

A megrendítő sorok után a résztvevők mécseseket és gyertyákat helyeztek el a hajdani gettó előtt, majd egy csendes, emlékező sétán vettek részt, amely az egykori gettótól a vasútállomásig vezetett. Az útvonal szimbolikusan követte azt az utat, amelyet egykor a deportáltak is megtettek. Az emlékező séta végén a vasútállomásnál elhelyezett emléktáblánál került sor a koszorúzásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában