Közlemény

2024.06.20. 19:53

Mindenki szombathelyi: az önkormányzatnál tudták, hogy védjegy lesz a szlogen

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában védjegyként vették lajstromba a "mindenki szombathelyi" szlogent - robbantotta a hírt lapunk csütörtökön. Kérdésekkel fordultunk Nemény András polgármesterhez és kabinetfőnökéhez is.

Tömböly Ágnes

Az Agora Savaria NKft. óriásplakáton hirdette a védjegyet

Fotó: VN

A kampányszlogent, az ismert szurkolói szlogent védjegyként lajstromoztatta egy szombathelyi férfi, akinek neve egyezik Nemény András polgármester kabinetfőnökének nevével - robbantotta a hírt csütörtökön a Vas Népe. Kérdésekkel fordultunk Nemény András polgármesterhez és kabinetfőnökéhez, dr. Kovács Elődhöz. 

szombathelyi
A Védjegyértesítőben tavaly decemberben és idén áprilisban is közzétették a védjegyet lajstromozása során
Fotó: VN-grafika

Dr. Kovács Előd Péter magánszemélyként már a „mindenki szombathelyi” szlogen védjegybe vételi folyamatának lezárulta előtt írásban tájékoztatta Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatát arról, hogy amennyiben a szlogen védjegy oltalmát a javára bejegyzik, úgy annak használatát ingyenesen felajánlja mind az önkormányzat, mind az önkormányzati tulajdonú cégek részére

 – írta Kéner Balázs, a városháza kommunikációs vezetője levelünkre. Szerinte egy szlogen esetében nincs az önkormányzatnak joga a városnévhasználat megadásáról, vagy meg nem adásáról dönteni, így azt bárki szabadon kérheti. Az ügy tisztázása érdekében kérdésekkel fordultunk a város jegyzőjéhez is. A városháza kommunikációs vezetőjétől is kértük, de a jegyzőnek írt levélben is elkértük azt a dokumentumot, amiben a szombathelyi magánszemély "ingyenesen felajánlotta" az önkormányzatnak és az önkormányzati tulajdonú cégeknek a védjegy használatát. 

Arra sem válaszoltak a városházáról, hogy védjegyjogosultként látta-e a Szova NZrt., a Szombathelyi Vásárcsarnok és az Agora Savaria NKft. "mindenki szombathelyi" védjeggyel ellátott hirdetéseit, reklámjait megjelenés előtt dr. Kovács Előd Péter, és azokhoz hozzájárult-e.

A toronyi cégnek kell(ett) fizetnie? 

Kérdésekkel fordultunk a toronyi céghez is, amely "mindenki szombathelyi" védjegyet reklámozó kampány grafikai, nyomdai munkáit végezte, másrészt az Agora Savaria NKft. és a Szova NZrt. vezetőihez, hogy megtudjuk: kötöttek-e védjegylicencia-szerződést, s ha igen, mennyit fizettek. Egyelőre egyiküktől sem kaptunk választ. 

A városháza kommunikációs vezetőjének válaszából az sem derül ki, hogy a toronyi székhelyű gazdasági társaságnak kell(ett)-e fizetnie azért, mert a védjegyoltalom alatt álló szlogent a plakátokon megjelenítette. S ha igen, mennyit. 

A vonatkozó törvényben ugyanis az áll:

Használati szerződés (védjegylicencia-szerződés) alapján a védjegyoltalom jogosultja engedélyt ad a védjegy használatára, a használó pedig köteles ennek fejében díjat fizetni.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának küldött kérdéseink között egyébként arra is rákérdeztünk, van-e jogi szabályozás arra vonatkozóan, mennyit kérhet a védjegy használatáért annak jogosultja. Azt írták: 

Erre vonatkozóan nincsen semmilyen jogi szabályozás vagy utasítás, a licenciadíj meghatározása a felek megállapodásán múlik teljes mértékben.

Védjegybitorlás esetén kártérítést követelhet

Ahogy írtuk, ez azért fontos kérdés, mert a törvényből az látszik, védjegybitorlást követ el, aki a védjegyet a védjegyjogosult engedélye nélkül gazdasági tevékenység körében jogosulatlanul használja, védjegybitorlás esetén pedig a védjegyjogosult a polgári jogi felelősség szabályai szerint kártérítést is követelhet.
A törvényből az is kiolvasható: a védjegyoltalom a bejelentés napjától számított tíz évig tart – ez esetben az 2033 augusztusát jelenti –, s azt további tíz-tíz éves időtartamra megújíthatja a szombathelyi férfi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában