Az ismert szurkolói szlogen értékes

2024.06.20. 07:09

Mindenki szombathelyi! - Védjegyként vették lajstromba a szlogent, jogosultjának több esetben pénz jár

"Mindenki szombathelyi” – reklámozták a választási kampányban az önkormányzat gazdasági társaságai és az Éljen Szombathely jelölő szervezet. A szóvédjegyet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában vetette lajstromba egy szombathelyi férfi, akinek neve egyezik a szombathelyi polgármester kabinetfőnökének nevével. Reklámozás esetén (is) védjegylicencia-szerződés kötésére jogosult, és pénz illeti.

Tömböly Ágnes

A Védjegyértesítőben tavaly decemberben és idén áprilisban is közzétették a védjegy lajstromozása során

Fotó: VN-grafika

Olvasónktól kaptuk a képernyőfotót, amelyen látszik: a Szabadalmi Közlöny és Védjegy­értesítő 2024. április 14-én megjelent 129. évfolyama 7. számának M784. oldalán 243 065 lajstromszámmal tették közzé a „mindenki szombathelyi” védjegyet. Nemcsak az döbbentett meg minket, hogy védjegy lett a kampányszlogen, hanem az is, hogy bejelentőjének neve megegyezik Nemény András polgármester kabinetfőnökének nevével. 

Agora
Az Agora Savaria NKft. óriásplakáton is reklámozta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában lajstromba vett védjegyet
Fotó: VN-archív


Tavaly augusztusban jelentette be

Rövid keresgélés után megtaláltuk azt is, a Védjegyértesítő 2023. december 14-ei számában megjelent: a nizzai megállapodás szerint a „reklámozás; üzleti menedzsment, szervezés és adminisztráció; irodai munkák” osztály árujegyzékére, termékjegyzékbe soroltatta a szlogent a szombathelyi magánszemély. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalába a „mindenki szombathelyi”-t 2023. augusztus 29-én jelentette be.
Megkerestük az illetékes hivatalt, telefonon figyelmünkbe ajánlották a védjegyek és földrajzi árujelzők oltalmáról szóló törvényt, így később azt is megnéztük. További kérdéseinkre írásban válaszoltak. 

Levelükben megerősítették: a lajstromozási folyamat lezárult, a „mindenki szombathelyi” szómegjelölés jogerősen lajstromozásra került. A védjegy jogosultja kizárólagos joggal rendelkezik a szóvédjegy használatára vonatkozóan a 35. osztályba sorolt „reklámozás; üzleti menedzsment, szervezés és adminisztráció; irodai munkák” szolgáltatások tekintetében – tudatták. 


Kiemelték még: 

[…] a védjeggyel szemben bármikor lehet törlési eljárást indítani, amely arra szolgál, hogy ha a védjegy lajstromozása valamely – a védjegy bejelentése napján fennálló – kizáró ok ellenére történt meg, az ilyen védjegy oltalma a keletkezésére visszaható hatállyal megszüntethető legyen

 – írták. Kérdésünkre megerősítették azt is: a magánszemély a mindenki szombathelyi használatra vonatkozóan már jogosult védjegylicencia-szerződés kötésére.


Mi van, ha skandálják a szóvédjegyet?

Érdeklődésünkre – mi van, ha skandálják az ismert szlogent? – a hivatal azt is kifejtette: 

A védjegyoltalom a jogosultat bármilyen használati cselekmény tekintetében megilleti, az nem korlátozódik a szó írott formájára.

 "Hangsúlyozandó ugyanakkor, hogy az oltalom […] a jogosultat nem korlátlanul illeti meg, hanem kizárólag a védjegy árujegyzékében szereplő – azaz a 35. osztályba sorolt »reklámozás; üzleti menedzsment, szervezés és adminisztráció; irodai munkák« – szolgáltatások tekintetében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak e szolgáltatások tekintetében tud licenciaszerződést kötni, továbbá csak a felsoroltakkal azonos, illetve azokhoz hasonló áruk és szolgáltatások tekintetében léphet fel a megjelölés mások általi használata ellen” – írták.


Óriásplakátokon, hirdetésekben tették közzé

Az elmúlt hetekben óriásplakátokon, city lightokon, bevásárlókocsikon, újsághirdetésekben is a „mindenki szombathelyi” szlogen, pontosabban védjegy köszönt vissza sok helyen. Többen tették fel a kérdést: miért kell reklámozni a vasi megyeszékhelyen, hogy mindenki szombathelyi!? A védjegy lajstromoztatásával a kérdés kétségtelenül más megvilágításba került.

szombathelyi
Az áprilisban jogerősen lajstromba vett védjegyet a Szova NZrt. bevásárlókocsikon is hirdette
Fotó: VN-archív


A szombathelyi önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok több millió forintot költöttek el ezzel a felirattal hirdetéseikre. Az ügyben – miután a Kúria kimondta, hogy azzal megsértették a választási eljárásról szóló törvényt, s megtöbbszörözték a baloldali jelölőszervezet, az ÉSZ kampányeszközeit – büntetőfeljelentést tett Horváth Gábor, az Agora Savaria Nkft. felügyelőbizottsági tagja.


Kötöttek-e védjegylicencia-szerződést?

Az új információk birtokában kérdésekkel fordultunk egyrészt a toronyi céghez, amely a grafikákat, nyomdai munkákat végezte, másrészt az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok vezetőihez, hogy megtudjuk: kötöttek-e védjegylicencia-szerződést, s ha igen, mennyit fizettek? 

A törvényben ugyanis az áll: 

„Használati szerződés (védjegylicencia-szerződés) alapján a védjegyoltalom jogosultja engedélyt ad a védjegy használatára, a használó pedig köteles ennek fejében díjat fizetni.

Ez azért fontos kérdés, mert a törvényből az látszik, védjegybitorlást követ el, aki a védjegyet a védjegyjogosult engedélye nélkül gazdasági tevékenység körében jogosulatlanul használja, védjegybitorlás esetén pedig a védjegyjogosult a polgári jogi felelősség szabályai szerint kártérítést is követelhet.
A törvényből az is kiolvasható: a védjegyoltalom a bejelentés napjától számított tíz évig tart – ez esetben az 2033 augusztusát jelenti –, s azt további tíz-tíz éves időtartamra megújíthatja a szombathelyi férfi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában