Anatómia, szövettan

2024.06.25. 19:00

Szaúdi fiatalok készülnek a Nemzetközi Biológia Diákolimpiára a Bolyai laboratóriumában - fotók

Tizenegy szaúd-arábiai fiatal készül a Nemzetközi Biológia Diákolimpiára (IBO) és végez laborgyakorlatokat a napokban Szombathelyen, a Bolyai-gimnáziumban Baranyai József és Szabó Bence Farkas tanárok vezetésével.

Tóth Katalin

Forrás: Szendi Péter

Amint arról már korábban írtunk, az IBO https://www.vaol.hu/helyi-kozelet/2024/05/dinnyes-oliver-kazahsztan-biologia-diakolimpia-utazas a világ legrangosabb nemzetközi biológiaversenye, amelyen az országok négyfős, középiskolai jogviszonnyal rendelkező, nappali tagozatos, húszévesnél fiatalabb diákokból álló csapatokkal indulhatnak. A július 7-én Kazahsztánban kezdődő megmérettetés szaúdi versenyzői péntek óta Szombathelyen tartózkodnak. Rajtuk kívül fiatalabb tehetségek is érkeztek, a következő évek potenciális indulói. 

Szaúd-arábiai diákok a Bolyai laboratóriumában
Fotó: Szendi Péter

Felkészítőiket, a Bolyai-iskola pedagógusait az ebédszünetben kérdeztük. 

– Szaúd-arábiai válogatóversenyek helyezettjei érkeztek Magyarországra. Több mint tíz éve már hazánk is részt vesz a Nemzetközi Biológia Diákolimpián, onnan a kapcsolatunk. Amint a sportban, úgy a tudományos területen is az egyes országok szívesen szereznek tapasztalatot, új tudást, ismernek meg másféle gondolkodásmódot más államokban. A magas szintű oktatómunka és az iskolai labor felszereltsége is hozzájárult ahhoz, hogy szívesen jöttek Magyarországra. Megtiszteltetés számunkra, hogy minket választottak. Az oktatási minisztériumuk finanszírozza az ittlétüket, azt, hogy nem csupán saját hazájukban, hanem a világ több pontján, például Indonéziában is szereznek plusztudást. Az anatómia, a szövettan és az élettan területét érintettük: gerinctelen állatokat – férgeket, puhatestűeket, rovarokat, rákokat – boncoltunk, a gerincesek közül pedig halat – mindezeket az olimpia szabályzatának megfelelően. A napi kilenc tanórás elfoglaltságot adó felkészülés elméleti és gyakorlati vizsgával zárul – tudtuk meg. 

A 16–18 éves diákok, akik a tanár urak meglátása szerint semmiben sem különböznek magyar társaiktól, szerdáig maradnak Szombathelyen. A vizsga után egy bolyais tanulók elleni focimeccs még belefér az idejükbe. Csütörtökön pedig már Szegeden a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban folytatják a tanulást: újabb ötnapos kurzuson vesznek részt, amely a molekuláris biológiára, genetikára, bioinformatikára koncentrál. 

Fontos megemlíteni még, hogy a magyar olimpiai csapat is készült a Bolyaiban – ők a múlt héten teljesítették a kurzust és vizsgáztak. Július 7-től pedig irány Kazahsztán, ahol a biológiai olimpián a szombathelyi Dinnyés Olivérnek, a gimnázium most végzett diákjának szurkolhatunk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában