Számtalan programmal várnak

2024.06.29. 11:29

Vásári hangulat az Őrség szívéből - Kezdetét vette a három napon át tartó forgatag - fotók

Az Őrségi vásár immár 42. alkalommal csábít Őriszentpéterre és a környező falvakba. A három napon át tartó forgatagban számtalan program, kiállítás és kirakodóvásár várja a nagyérdeműt.

Gombos Kálmán

Forrás: Szendi Péter

A vásárhoz kapcsolódó események már pénteken délután megkezdődtek, méghozzá határon túl: Kapornak (Krplivnik) szlovén településen fél ötkor találkozón vehettek részt azok, akiket vonzott a kiemelt téma: a néptánc (amit aztán ki is próbálhattak a táncházban). A Tájházban egyidejűleg meg lehetett tekinteni a Helytörténeti és néprajzi gyűjteményt is. Öt órakor kiállítás-megnyitó volt Felsőjánosfán, a Művelődési házban.

Szombaton reggel túracipőt húzhattak a természetjárók: ők az Őrség - Gorickó gyalogtúrákon csodálhatták meg a környék szép tájait. Szalafőről két távon indulhattak, 12 vagy 25 kilométert vállalva. Őriszentpéter központjában fél kilenckor térzene örvendeztette meg a közönséget, majd a központban a kirakodóvásár, a sportöltöző alatti téren pedig a termelői piac fogadta a vásározókat.

Kilenc órakor az őrségi települések polgármesterei, illetve a meghívott vendégek jelenlétében Őr Zoltán polgármester és Vámos Zoltán, Vas vármegye főispánja nyitotta meg a vásárt. Őr Zoltán köszöntőjében kiemelte, a vásár második napja épp Péter-Pál napjára, a népi szokások szerint az aratás kezdetének napjára esik.

Fél tízkor a Szikszay Edit Művelődési Házban két kiállítást is megnyitottak. A „Féltve őrzött kincseink, mesélő emlékeink” tulajdonképpen családi emléktárgyak gyűjteménye. Ezt Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet vármegyei igazgatója ajánlotta, míg Gömbös Dániel természetfotó kiállítását Tóth László művész tanár méltatta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában