Nincs még egy ilyen a honvédségnél

2024.06.28. 17:29

Vitézi termet adtak át a 83-asok: Emlékhely tíz év munkája nyomán - fotók

Az elődök hősiességét megidéző Vitézi termet adtak át pénteken a Magyar Honvédség szombathelyi, Deák Ferenc utca 76. szám alatti objektumában. A kiállított anyag tíz év kutatómunkájának eredménye.

Merklin Tímea

Bertha Tibor tábori püspök, Marton Ferenc vasi alelnök, dr. Horváth Zoltán ezredes

Fotó: Unger Tamás

A rendezvényen részt vett az MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred vezetősége, képviseltette magát a Vas Vármegyei Kormányhivatal, a Vitézi Rend, a Szent György Lovagrend, az Osztrák Bajtársi Társaság is, részt vettek a vármegyei rendvédelmi és fegyveres szervek parancsnokai, Vas Vármegyei Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett katonák leszármazottai. Fülöp András főtörzsőrmester, történész és hadszíntérkutató beszélt a gyűjtőmunkáról, amihez több önkéntes és lelkes segítő is hozzájárult. 

Molnár Tamás őrnagy, az MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred Poppr Emil 83. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka köszöntötte a megjelenteket, büszkeségét fejezve ki, hogy a katonái időt és energiát fordítanak arra, hogy a múlt hőseit felkutassák és számukra méltó emlékhelyet hozzanak létre. Amint mondta, jó helye lesz itt a gyűjtött anyagnak, az emlékhely a hétköznapokban tárgyalóteremként fog szolgálni. – Az egykori katonák bátorsága, vitézsége nekünk is erőt ad ahhoz, hogy a hétköznapok hőseivé válhassunk – mondta. 

Marton Ferenc, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke ünnepi beszédében kifejtette: – A magyar történelem bővelkedik olyan korszakokban, amikor szükség volt a harcos helytállásra, emlékezni kell azokra, akik a vérzivataros időkben meghatározók voltak. Az országosan ismert nevek mellett itt olyanok is szerepelnek, akik a helyi közösség védelmében, identitásának megtartásában töltöttek be fontos szerepet. – A Vitézi teremben Vas vármegye legkiválóbb férfijaira emlékezünk, akik hőstetteikkel példát adnak nekünk a napi helytálláshoz – hangsúlyozta az alelnök. Ezután Bertha Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök felszentelte az emlékhelyet.

 Hozzáfűzte: a Vitézi terem átadása azért is nagyszerű esemény, mert nincs még egy ilyen a Magyar Honvédségnél, de remélhetőleg lesz. 

– Fontos összekötni a múltat, jelent és jövőt, hogy lássuk azokat a katonákat, akik példát mutattak, mert ez a hétköznapokban előre tud minket vinni. Fontos, hogy mindenki teljesítse, amit rábíznak – mondta a tábori püspök, aki közös imára hívta a résztvevőket, kiemelve: – A háború árnyékában is abban kell bízni, hogy ez nem ismétlődik meg hazánk földjén. A magyar katonáknak a békét kell védeni, az ország biztonságát garantálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában