Programok

2024.07.09. 18:03

A XXIII. Savaria Történelmi Karnevál szombati és vasárnapi részletes programterve

Augusztus 22-25. között rendezik meg a XXIII. Savaria Történelmi Karnevált. A főbb fellépők idén a Punnany Massif, az Európa Kiadó és az Irie Maffia lesznek.

Vaol.hu

Forrás: VN-archív

Szombati és vasárnapi program:

Augusztus 24. SZOMBAT 

FORUM SZÍNPAD  
(Fő tér) 
11.00 Trapp Topp Flotta – Bambusz cirkusz 

12.30 Kötélugró show – A Szombathelyi Kötélugró Klub bemutatója 

15.00 Pavane zászlóforgatók műsora 

16.30 Gulyás László – Egérparádé 
17.30 SHOWTIME – ISIS Big Band-koncert  
A zenekar hű maradt alapcéljaihoz, miszerint a swing, a big band és a jazz-zene népszerűsítése áll a működésük középpontjában. Ezért a koncertshowban a legnagyobb pop- és rockslágerek újragondolva, big band hangszerelésben hangzanak el.  
21.00 A SCHAEFFLER bemutatja: Punnany Massif-koncert  
Mára a hazai zenei élet egyik meghatározó áramlatává vált ez az eredetileg egzotikusnak számító mixtúra, az élő hangszerekre, zenekarra épülő, magyarul előadott, funk-rockot, népzenét, elektronikát ötvöző hip-pop. 

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK 
(Aréna utca 1.) 
10.00–18.00 Tábori élet 
10.30 Római légiók seregszemléje Legio XV. Apollinaris COH II; Legio XXI. Rapax, Legio I. Italica, Colonia Rostallo, Legio I. Adiutrix; Legio Leonum Valentiniani; Lanciarii Sabarienses; Legio III. Italica Concors 
10.50 Élő történelemóra Szent Márton korának római hadviselésérőlLanciarii Sabarienses, Legio Leonum Valentiniani 
11.10 Collegium Gladiatorium Antonius Primus, a pannóniai légiók parancsnoka kérésére különleges jósló gladiátorjátékokra kerül sor, mielőtt a hadvezér Batáviába indulna, hogy leverje a polgárháborúban Vespasianus ellen forduló batáviai lázadókat. A gladiátorokat a 30 éves Collegium Gladiatorium csapatából választják ki, kinek lanistája Glaber. 
11.30 Római és germán hadviselés az 1-2. században, háborúk és polgárháborúk Batáviai lázadás Kr.u. 70-ben járunk, az előző év zűrzavarát kihasználva a Batáv auxiliáris cohorsok germán törzsekkel karöltve lázadást robbantott ki, melyhez két áruló légio is csatlakozott. Az ütközetet feleleveníti a Legio XV. Apollinaris Cohors II. (Savaria Legio), Legio I. Italica, Colonia Rostallo, NordeGard, Jaurinum Győri Történeti Társaság 
11.50 Kassai Lajos és tanítványai – Lovasíjász-bemutató 
12.10 Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület – gyalogos haditorna István király idejében 
12.30 Tábori élet 
14.00 Milyen volt a római „tüzérség”? A Legio I. Adiutrix; Legio XV. Apollinaris COH II., Legio I. Italica bemutatója. 
14.15 Collegium Gladiatorium Gladiátorjátékok Antonius Primus, a győztes hadvezér tiszteletére. 
15.00 Kassai Lajos és tanítványai – Lovasíjász-bemutató 
15.20 Artistica Anam Cara  
A nép szórakoztatásáról már az ókorban is gyakran gondoskodtak mindenféle garabonciás népek és artisták. A középkori artistahagyományokat őrzik a Kaufbeurenből érkezett ifjú akrobaták. 
15.50 Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület – Lovas haditorna-bemutató 
16.10 Római esküvő – a Rapax Pannonica bemutatója 
16.25 Gepida betörés Savariába Legio Leonum, Lanciiarii Sabariensis, Legio Brigetio, Jaurinum, Norde Gard 
16.45 Fresco Ballo zászlóforgatók műsora 
17.00 Tábori élet 
18.00 A Témapark bezárja kapuit 
19.00 Felvonulás 

SÖRTÉR 
(Isis tömbbelső) 
14.30 Vásári csetepaté a Legio Leonum, Lanciarii Sabarienses, Norde Gard csapataival 

16.00 Evilution-koncert  
Az Evilution az igazán klasszikusnak számító külföldi rocknótákat dolgozza fel a hetvenes évektől a kétezres évekig.  
18.00 Tom Kondor's Moonshine-koncert 

Különféle műfajok szenvedélyes elegye a rock őszinteségével – a saját felfogásban játszott „rock-pop bootleg” egy kompromisszummentes, hiteles koncertműsor. 
20.00 Pandóra Projekt-koncert – A Pandóra Projekt egy fiatal, energikus duó, Major Dorci és Végh Janka Zsuzsanna formációja. A különleges vokálokkal fűszerezett szövegcentrikus dalok alapvetően indie folk, avagy ethno-pop hangzásúak, egyszerű magyar népi motívumokkal vegyítve.  
22.00 M.É.Z.-koncert  
Ír, skót tradicionális dallamok, balladák, kocsmadalok alkotják az 1988-ban alakult együttes repertoárját több száz év népzenei kincséből merítve. Az ír kirajzás miatt több, Amerikából származó dal is elhangzik egy koncerten. 

 BOROK UTCÁJA KISSZÍNPAD 

(Rákóczi Ferenc utca) 

18.00 Domi&Peti Acoustic 

20.30 Crazy Daisy Jug Band 

 MŰVÉSZETEK UTCÁJA   
(Kossuth Lajos utca) 
10.00 Nagy Gergely fidulán  
11.00 Gonzo Vibe akusztikus könnyűzenei koncert 
A Gonzo Vibe egy 2023-ban alakult szombathelyi akusztikus együttes. Fő műfajai a populáris és alternatív. Saját szerzemények mellett feldolgozásokat is játszanak. 
14.00 Slam Poetry A slam poetry egy modern költészeti stílus, ami sajátosan ötvözi a szépirodalmat a popkultúrával, a színházat a rapzenével, a versfelolvasást a stand-up comedyvel.  
15.30 Bujtás Ervin: „Hangulataim dalokban...„ – akusztikus koncert 
Hazai és külföldi előadók ismert dalai, megzenésített versek és saját szerzemények szólalnak meg Bujtás Ervin szombathelyi énekes, dalszerző, gitáros, basszusgitáros előadásában. 
17.00 Adam Lost Eve rockzenei koncert 
A rockzene örök lázadás, amiben az öröklét megmaradt, de a lázadás kihalt. Ezt próbálja feléleszteni a budapesti rockzenekar, az Adam Lost Eve, akik hangzásvilágukban keverik a klasszikus rock, a glam és hard rock, valamint a heavy metal elemeit, felidézve az olyan régi bandákat, mint a Def Leppard, a Mötley Crüe, a Van Halen, Alice Cooper vagy a Kiss. 
20.30 Culture cuveé könnyűzenei koncert 
A Culture Cuvée szombathelyi fiatalokból álló csapat, mely 2020-ban alakult. Az együttes különlegessége, hogy a hangszerek között helyet kap a cselló, mely egyedivé teszi a zenekar hangzásvilágát. 

22.00 Radiogram könnyűzenei koncert 
Összemosódnak a kortárs popzene határvonalai a régi idők zenéjével. Ének, gitár, nagybőgő, dob felállásban szólalnak majd meg a dalok. 

 KELETI UDVAR 
(Kossuth Lajos utca 11.) 
11.00–21.00 Tejeskanna R(E)VOLUTION, ahogy még nem láttad 
20.30 Hastánc-előadások 

Paizer Aliz táncosnevén Freya 

Amira Hazánk egyik első profi hastáncosa 

Crystalia Orient&Fusion professzionális hastánccsoport. Színes repertoárjukból egy kis humorral fűszerezett ízelítőt hoztak ezúttal. 

Ipkovics Ágnes 'Inanna' törzsi fúziós hastáncos. 

Jáde hastánccsoport Vépről 

Kocsis Viki és Csuka Adrienn, Shamila 

Amennyire a tradicionális irány szerelmesei, legalább annyira közel áll hozzájuk a fúzió, a megszokottól eltérő műfajok megjelenítése. 

Kürti Reginának évek óta az élete része a fúziós hastánc. 

Shererah és táncosai showhastánccal és törzsi fúziós hastánccal kápráztatják a közönséget. 

Seres Zoltán és táncosai az egyiptomi misztériumvilágból merítve ihletet helyezik mai formába a megjelenített istenségeket. 

Bailamos Flamenco Bablena Attiláné Mariia 
A Bailamos Flamenco tánccsoport vezetője Bablena Attiláné Mariia, a Sopronban élő egyetlen autentikus flamencotanár és -táncos mutatja be ennek a művészetnek szívbéli mélységeit. 

Kelet Varázsa Hastáncformáció A soproni Kelet Varázsa Hastáncformáció repertoárjában az orientális tánc számos stílusa mellett flamenco, polinéz fúziós táncok és hungaroriental stílus is szerepel. 

 

KALANDVÁR 
(Gayer park) 

10.00 Langaléta Garabonciások: Horagus mester cirkusza 

Horagus mester tán már a középkor óta járja híres kompániájával az országot-világot. Cirkuszának minden huncutságával és hosszú, hosszú lábaival próbálja meg ámulatba ejteni a bámész seregletet. 

11.00 Tűzmadarak: Mátyás-mesék / Mátyás király meséi kicsit másként 

Mátyás királyról szóló, jól ismert meséink elevenednek meg Geret mester előadásában, sőt, nem kis részben a közönség által, hiszen a gyerekek közül kerülnek ki a főszereplők. 

13.00 Kőszegi-Arbeiter Anita: Sünikalandok – meseszoknya Ismerd meg Málnát és Bercit, a két kis sünit, akik nemrég találtak új otthonra Hangabokor erdejében. Az erdőben minden évszak új izgalmakat rejt magában, a sünök pedig számtalan kalandot és eseményt élnek át. 

13.30 Őrvidéki Fénymadár Hagyományőrző Egyesület: „Dalok, regék sámándobbal” 
15.00 Boka Gábor: János vitéz 

Mindenki ismeri János vitéz történetét, mindenki emlékszik a hős kalandjaira, vagy legalábbis azt hiszi. Petőfi Sándor közismert történetét festett táblaképek illusztrálják. 

17.00 Csurgó Zenekar: Látod, itt vagyok! 

Színes zenei palettájukon kreatívan ötvözik a különböző zenei stílusokat. Műsoraikban megszólalnak ismert gyerekdalok, énekelt versek, népdalfeldolgozások és természetesen saját dalok. 

10.00–18.00 Kísérőprogramok: lásd a pénteki napnál 

 THALIA KERTJE 
(Gayer park) 

21.30 Cserna-Szabó András: A pacal ideje zenés gasztrovígjáték 
Bándor. Bendő. Pucor. Gömböc. Gyomor. Pacal. A kutyák vacsorája. A főúri asztalok legékesebb éke. Mindegy, hogy kaviár vagy lencse, vagy mit érez a gyomor, amikor pacallal tömik? Láss magadba, gyomrot a gyomorba, ismerd meg magad! Cserna Szabó András 77 magyar pacal című könyvéből inspirációt merítve, attól szabadon elrugaszkodva. 

UTCAZENE SZÍNPAD – Thököly Imre utca 

16.00 Berendi Viktória – lant 

17.00 Grabarics tesók 

22.00 MI Zenekar 

 BAJNOKOK TERE 
(Városháza előtti tribün) 

10.00–15.30 Találkozás a Falco Kosárlabdacsapat játékosaival: beszélgetés, autogramosztás, játékos sportvetélkedő, Falco-shop  
16.00 Pavane zászlóforgatók műsora 
16.30 Szombathelyi Kötélugró Klub és az Artistica Anam Cara műsora 

23.00 All In Circus Company: Tűzhang – tüzes akrobatashow 

Különleges koreográfia, szemet kápráztató kosztümök, különleges, egyedi gyártású eszközök, de mindenekelőtt sok-sok év alázatos munkájának sziporkázó eredményét láthatja a közönség. 

 ZSIDÓ UDVAR 
(Zrínyi I. u. 17.) 

19.00 Kellene Kis Kert-koncert  
A zenekar a saját világát jobb híján a ’folk funk’ megnevezéssel illeti. Vegyülnek itt népi (magyar, román, balkáni), funky, klasszikus, acid jazz, sőt drum’n’bass zenei elemek és hatások is. Zenéjükben sok az improvizatív elem, és meg sem próbálják kétszer ugyanúgy eljátszani az adott nótát, mert az mindig formálódik a pillanat-szülte hangulatban 
20.30 Malek Andi Soulistic Malek Andrea énekesnő-színésznő és Jáger Bandi jazz-zongorista, zeneszerző, producer művészi találkozása nyomán létrejött együttes. A világszínvonalú zenészekből álló zenekar játékának különleges lüktetése és kifinomult hangszerelése teszi a produkciót a magyarországi zsidó és a jazzvilág egyik legsokoldalúbb és legkiválóbb formációjává.   
22.30 Heavy B4G and Methodbreakz – Drum and Bass dj sets 

 FOLKUDVAR 
(Berzsenyi Dániel tér) 

14.00 Kuttyomfitty Társulat: „Paprika Jancsi, vagy nem!” – gyermekszínház 

Tudjátok ki Vitéz László, Gasparko, Kasper, Punch, Puncinella? Hát ők mind-mind rokonai Paprika Jancsinak, akivel találkozhattok vagy nem új műsorunkban. Főhősünk furfangos módon bán el a piszkosokkal: Luciferrel azaz Cuclifejjel, Belzebúbbal a Paradicsompofával és a Halállal, a legnagyobb szamárral. 

 15.30 A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes műsora 

Az együttes nagy hangsúlyt fektet az eredeti hagyományokon alapuló, tiszta forrásból eredő néptáncok, néphagyományok ápolására. 

 17.15 Az Ungaresca Táncegyüttes és a Boglya Népzenei Együttes műsora 

A szombathelyi Ungaresca Táncegyüttest 1955-ben alakult, majd 1963-ban szombathelyi központtal a megye vezető együttese lett. Munkásságában három célt tűzött maga elé, melyek együttesen jellemzik művészeti arculatát: 

a magyar nyelvterület tánckultúrájának színpadra állítása és bemutatása 

a ma embere érzésvilágának megjelenítése a magyar néptánckincs felhasználásával 

a történeti tánchagyomány ápolása, melyet névválasztással is jelezni kíván. 

Műsorukon a magyar nyelvterület táncait mutatják be. 

 21.30 RitMusa Zenekar koncertje 

A RitMusa zenekar zenéje magával ragadó magyar és cigány népzenei fúzió. Vérpezsdítő ritmusokkal feledhetetlen élményt nyújt a közönségének. 

 22.30 Utcabál a RitMusa Zenekarral – táncház 

 MIRACULUM SZULTÁNIA 
(Mártírok tere 1.) 

10.00–12.00 háremfotózás, jósda, hajfonás, arcfestés, csillámfestés, hennafestés, fotókiállítás, fotó- és rajzkiállítás 
10.00 MI zenekar koncertje 

11.00 MIRA Orient Art orientális táncshow 

vendég: Hárem Orientális Tánccsoport, Kelet Lányai Hastánc Csoport 

11.30 Szilágyi-Varga Diána és tanítványai könnyűzenei műsora 

13.00 Szilágyi-Varga Diána és tanítványai könnyűzenei műsora 
13.30 Horváth Petra énekes műsora 
14.00 MIRA Orient Art orientális tánc show 
14.30 New West Company táncbemutatója 
14.00–18.00 Kísérőprogramok: lásd a pénteki nap alatt 
15.00 Savaria Legio – Háremrablás savariai módra Ringó csípők, háremhangulat, a mesés kelet hastáncosnői és háremrablás savariai módra. 

15.00 Üvegmíves mozaikút – Köcséné Szabó Ildikó vezetésével 
15.15 Mira Orient Art orientális táncshow 

16.30 Mira Orient Art orientális táncshow 
17.00 Takács Csaba, Balatonyi Kata argentin tangó és latin tánc – bemutató 
17.30 Üvegmíves mozaikút – Köcséné Szabó Ildikó vezetésével 

18.00 Anette Balett 

18.00 Keleti gyermekfoglalkoztató, zoknicsata, meseolvasás – Ügyességi és kreatív játékok a kisasszonyoknak és fiataluraknak, valamint családoknak. 

18.30 Szilágyi-Varga Diána és tanítványai könnyűzenei műsora 
20.40 Varnyú Country-koncert 

Szombathely egyik legrégebben alakult, legsokszínűbb zenekara a Savaria Történelmi Karnevál idején, csak a MiraculumSzultániában, a karnevál csatlakozó jótékonysági helyszínén látható és hallható. 

21.45 Rolika Vándorcipő díj átadása 

21.50 MIRA Orient Art orientális táncshow 
22.00 Táncoló Lángok – Szombat esti tűztánc, mikor a lányok lángokra lelnek, és megtáncoltatják azokat. 

 SMIDT MÚZEUM 
(Hollán Ernő utca 2.) 
11.0§ A Smidt Múzeum kincsei – tárlatvezetés az állandó kiállításban 
A tárlatvezetés során az érdeklődők megismerkedhetnek Dr. Smidt Lajos múzeumalapító sokoldalú személyiségével, a régiségtár, a hadtörténeti- és fegyvergyűjtemény, valamint a könyvgyűjtemény legértékesebb darabjaival. A program múzeumi belépőjeggyel látogatható. 
14.00 Örökségünk, a Madarászok – tárlatvezetés az időszaki kiállításban 
A kiállítás az egyik legnagyobb magyar historikus festő, Madarász Viktor és lánya, Adeline hagyatékából közel 40 műtárgyat vonultat fel, amelyek különleges betekintést engednek a festőművész nem mindennapi életútjába. A program múzeumi belépőjeggyel látogatható. 

SZOMBATHELYI KÉPTÁR 
(Rákóczi Ferenc utca 12.) 
16.30 Tárlatvezetés a VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennáléban 

SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY 
(Thököly Imre utca 20.) 
15.00 Nyomhagyás – Tárlatvezetés a Schrammel Imre életművét bemutató állandó kiállításban 

 ISEUM SAVARIENSE RÉGÉSZETI MŰHELY ÉS TÁRHÁZ  
(Rákóczi Ferenc utca 68.) 
10.00–18.00 Kísérőprogramok: Isteni játékok Isis savariai otthonában, tárgyalkotás, új- és ókori játékok korhatár nélkül 
10.15 Templomnyitó szertartás Apuleius antik író és Isis pap alapján rekonstruált szöveggel az Iseum Savariense és a Panniculus Régészeti Egylet közreműködésével 
10.30 Isis itt, ott, mindenütt – tárlatvezetés az Iseum állandó és időszaki kiállításában 
11.00 Séta az ókori Savariában – Az OTP Bank alatti római városrészlet megtekintése szakmai vezetéssel, csak előzetes bejelentkezés alapján! Egységes ár: 1 500,- Ft/fő, bejelentkezés helye és jegyvásárlás az Iseum Savariense jegypénztáránál – az Iseumba szóló belépő nem tartalmazza az OTP Bank alatti városrészletben zajló tárlatvezetést. Egy-egy tárlatvezetésen legfeljebb 25 fő vehet részt. 
14.30 Home of Isis in Savaria – English guide in the permanent exhibition of the Iseum Savariense 
15.00 Séta az ókori Savariában (lásd fent) 
16.00 Navigium Isidis/Ploiafesia ünnepe – Isis istennő hajójának jelképes vízre bocsátása Isis papjaival és papnőivel – rekonstruált szertartás az Iseum Savariense, a Panniculus Régészeti Egylet közreműködésével 
17.00 Isteni gyümölcsök – Az ehető tárlat. Séta az Iseum kertjében és állandó kiállításában az ókori istenek kedves gyümölcsei között. A tárlatvezetés után gyümölcsökből készült ételek kóstolója. Előzetes bejelentkezés alapján, max. 30 fő részvételével. Részvételi díj a belépődíj felett 1 000,- Ft/fő.  
17.45 Templomzáró szertartás 
A program múzeumi belépőjeggyel látogatható 

MEDITERRÁN UDVAR 
(Belső Uránia udvar) 
17.30–18.30 – GonzoVibe-koncert 
19.30–22.00 Salsabemutató és salsabuli 
22.00–24.00 Latin utcabál 

TRÓPUSI LEPKE-, PÓK- ÉS ROVARGIGÁSZOK KIÁLLÍTÁSA 
(Ferences templom színházterme, Szent Márton utca 2.) 
10.00–22.00 Trópusi lepke-, pók- és rovargigászok kiállítása 

CIVIL ÉS ÉLETMÓD-UDVAR / ATRIUM 
Kilences Kávézó és Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ (9700 Szombathely, Kőszegi u. 9.) 
10.00 „Helyben vagyunk” védjegyátadó ünnepség 
9.00–12.00 Helyi termelők és turisztikai szolgáltatásaik bemutatkozása 
13.00–19.00 Civil udvar: 

Alpokalja Nagycsaládos Egyesület Szombathely: bemutatkozás, játék, saját készítésű lekvárok, savanyúságok átadása a rászoruló gyerekeket, családokat ellátó egyesületeknek 

Arrabo Szabadidősport Egyesület: vízitúrázás népszerűsítése 

eSport Szombathely: videójáték konzolokkal, VR-szemüvegekkel stb... 

Kerekerdő Alapítvány: aláírásgyűjtés és adománygyűjtés a felsőcsatári tábor megmentésére; biodiverzitás-barát kertmakett berendezése. 

Papírsárkány Alapítvány a Különleges Gyermekekért: természetes alapanyagú játékok bölcsiseknek és óvodásoknak 

Szociális Szolgáltatók Közhasznú Egyesülete: manuális foglalkozás 512 éves gyermekek számára 

Vashosszúfalui Nők Egyesülete: kézműves termékek bemutatása 

Vasi Élménypedagógiai Műhely: Nyugat-magyarországi Élménypedagógiai Konferencia és Szakmai Műhely, a közösség népszerűsítése. 

Rumi Csigabiga Alapítvány: Mesefelolvasás, érzékenyítő foglalkozás, kézműveskedés 

10.00–19.00 Életmód-udvar alternatív egészségmegőrző és helyreállító módszerek bemutatkozása az udvarban és a szomszédos parkolóban; aromaterápia, access bars, indiai fejmasszázs, „Élet a testben” program, bazár és még sok minden más… 
10.00–11.30 Mesére – alkotás akvarellel felnőtteknek Zemlényi Orsival Megmerítkezés önmagunk belső világában a mesék világán keresztül. Regisztrációhoz kötött program. 
10.00–18.00 Bári Valter hangszerbemutatója rezgődobolás, valamint zúgattyú-, esőbot- és kazoo-készítés 

Kapuban:  
14.00 L.É.T. Szombathelyért Egyesület – utcazene  
15.00 Capito Gitár Klub  
16.00 Vas megyei Képes Levelezőlapgyűjtők Retró Dalköre 

Kávézó:  
15.00 Ulysses – vezetett falfestmény-körtúra a belvárosban. Ingyenes program. Regisztrációhoz kötött. 

Átrium-koncertek:  
17.00 Háklár banda – akusztikus jellegű, szövegcentrikus zene, repertoáron főként saját szerzemények és néhány feldolgozás magyar, alternatív zenekaroktól. 
18.00 Afrikai dobolás Skultéty Ritával 
20.00 That’s Right Baby! – Rockabilly, Rock&Roll Trió  
Elsősorban az 50-es évek klasszikus rockabilly és rock&roll zenéjét játssza a műfaj legdögösebb felállásában. 

PÜSPÖKI PALOTA 
(Berzsenyi Dániel tér 3.) 
9.00–19.00 óra között óránként vezetéssel megtekinthetők a Püspöki Palota első emeleti barokk termei. Az utolsó vezetés 18.00 órakor indul. 

 SARLÓS BOLDOGASSZONY SZÉKESEGYHÁZ 
(Hollán Ernő utca 12.) 

9.00–19.00 óra között félóránként vezetés indul a Székesegyház tornyaiba. Az utolsó vezetés 18.00-kor indul el. A kedves látogatóknak összesen 386 lépcsőfokot kell „leküzdeniük” fel- és lefelé. A belépőjegy ára egységesen: 1000 Ft/fő. 

 CASTRUM DEI – KERESZTÉNY UDVAR 
(Püspöki Palota Berzsenyi tér 3.) 

10.00–19.00 Kísérőprogramok: lásd a pénteki nap alatt 
10.00–17.00 Lépj Szent Márton útjára! Interaktív játszóház Szent Márton életével kapcsolatban – nem csak gyerekeknek 

13.30–14.45 Eberlein Éva előadása, majd Kérdezz-felelek: Kapcsolódás, identitás, nemiség 

15.00–15.45 Tóth Dániel zenés tanúságtétele – Tóth Dániel énekes, zenész 2011-ben Szombathely hangja volt, 2015-ben elnyerte a Trilla-díjat. A műsorban saját dalok és már régóta ismert dicsőítő énekek hangzanak el. 

16.30–18.00 Bibliai ételkóstoló – Mit ettek a Jézus korabeli emberek? Milyen étkezési szokásaik voltak? Bibliai ételek kóstolására várjuk az érdeklődőket. 

21.00–22.30 Nightfever Ferences templom 

Zenés dicsőítés az éjszakában. Az érdeklődők mécsesekkel vonulhatnak be a hangulatosan kivilágított templomba, és akár egész estére vagy csak egy gyertyagyújtás idejéig megtapasztalhatják a helyszín különleges atmoszféráját és Isten szerető közelségét. 

 SZOMBATHELY VÁROSI VÁSÁRCSARNOK 

(Hunyadi János út 57.) 

10.00–11.00 Betekintés a gombák világába + piactúra (Piacfelügyelő pult) 

Kíváncsi vagy a piac működésére, de még nem volt lehetőséged, hogy betekints a kulisszák mögé? Érdekel a gombák világa? Fedezd fel Te is a piacot lángoskóstolóval megkoronázva! 

A részvételhez előzetes regisztráció ajánlott. A program díjmentes. 

A programot fröccsterasz, élő zene, lufi, szelfipont egészíti ki. 

 MNL VAS VÁRMEGYEI LEVÉLTÁRA 
(Hefele M. u. 1.) 
14.00–18.00 Levéltári mozidélután – Időutazás mozgóképeken 

 Augusztus 25. Vasárnap 

FORUM SZÍNPAD  
(Fő tér) 
10.00 Pavane zászlóforgatók műsora 
16.00 Kollár-Klemecz Kamarazenekar koncertje 

A folyó a Kollár-Klemencz Kamarazenekar sorrendben ötödik albuma, tudatos folytatása annak a minden természetben mélyre hatoló munkának, amit a dalszerző Kollár-Klemencz László az irodalomban is és a zenében is következetesen visz, és vezeti vissza a közönségét abba a lenyűgöző világba, ahonnan minden folyó ered. 
 18.30 Tabanka-koncert 

A Tabanka egy fiatal zöld-foki-szigeteki együttes Rotterdamból, melynek zenéjét az idősebb generációhoz tartozó zöld-foki-szigeteki művészek ihlették. 

A csapat az egykori portugál gyarmatosítók által betiltott lendületes zenei és táncstílust, a funanát játssza, amely a nyolcvanas években a függetlenedés után a zöld-foki identitás részévé vált. A Funaná a rabszolgák leszármazottainak zenéjéből származik, keverve kortárs poppal és jazz-szel. A Tabanka fergeteges élő show-ját hallva lehetetlen egy helyben állni. 

 20.00 Karneválzáró keretjáték 
21.00 Irie Maffia-koncert 
Az Irie Maffia szupergroup Magyarország legszínesebb egyéniségeiből áll össze. A frontemberek között megtaláljuk Senát, aki a Pápa látogatására rendezett előadásban Máriát személyesítette meg, és duetteket énekelt Presser Gábor telt házas Aréna-koncertjén. Columbo érces hangja a Brains zenekarból is ismerős lehet, MC Busa a Zuboly zenekarral, a karibi származású MC Kemon pedig a Random Trip formációval külön-külön is bejárták hazánk szinte összes színpadát. Nem véletlen tehát, hogy az Irie Maffia számos, ‘A’ rotációs rádióslágerrel a háta mögött bármilyen környezetben képes hatalmas hangulatú koncertet adni, függetlenül a közönség életkorától. Fontos kiemelni, hogy a zenekar 2025-ben lesz 20 éves. 

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK 
(Aréna utca 1.) 
10.00–17.30 Tábori élet 
10.30 Római légiók seregszemléje 
10.50 Római, szarmata és korai germán hadviselés az 1-2. században 
11.10 Kassai Lajos és tanítványai 
11.30 Tábori élet 
13.30 A principátus kori római hadi felszerelés és életmód bemutatója – Colonia Rostallo 
13.45 Milyen volt a római „tüzérség”? – Legio XV. Apollinaris Legio, Legio I. Adiutrix 
14.00 Kvád szarmata betörés Pannóniába Legio Leonum, Lanciiarii Sabariensis, Legio Brigetio, Jaurinum, Norde Gard 
14.15 Collegium Gladiatorium – Gladiátorpárharcok „sine missione”, azaz az elbocsátás lehetősége nélkül, tehát életre-halálra. Az életben maradt gladiátorok küzdelme. 
14.45 Kassai Lajos és tanítványai – lovasíjász-bemutató 
15.00 Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület – a honfoglaló magyarok életmódját és harcászatát mutatja be. 
15.30 A kaufbeureni Artistica Anam Cara bemutatója 
16.00 Ünnepi díszszemlével egybekötött záró szertartás, áldozatbemutatás a legiók géniuszának, és hódolat a sasjelvények előtt – a díszszemlén valamennyi Témaparkban állomásozó római katonai alakulat részt vesz. 
16.20 Tábori élet 
17.00 Részleges táborbontás 
17.30 A Témapark bezárja kapuit 

SÖRTÉR 
(Isis tömbbelső) 
16.30 Cserga SAW (Semi-Acoustic Workshop)-koncert 
Blues- és progresszív rock-életérzés félakusztikusan, fantasztikusan. 
18.00 Ripoff Raskolnikov és Nagy Szabolcs koncertje 
Ripoff Raskolnikov 18 éves korában nekivágott a világnak, utcazenészként járta az európai országokat. Kezdetekben az európai népzenék foglalkoztatták, majd fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapott az amerikai folklórban gyökerező dalszerzői attitűd. Dalai az emberi érzelmek teljes spektrumát lefedik, mint a szerelem, az utazások, a mindennapok gondjai, szenvedély, veszteség, szépre való törekvés és az életéhség.  
19.30 Koprive-koncert 
A Vas megyei zenekar tagjai gyerekkoruk óta szoros kapcsolatot ápolnak a népzenével, az anyatejjel szívták magukba őseik örökségét. Repertoárjukon a saját szerzemények és a szentpéterfai dalok mellett a nyugat-magyarországi és az ország más tájegységein élő horvátság zenéje, továbbá Horvátország gazdag dallamvilága egyaránt megtalálható. 
21.30 Meggie és barátai 
Évtizedes zenész múlttal rendelkező tagok + a világ legismertebb és legkedveltebb slágerei = Kiváló hangulat… Kell ennél több?  

BOROK UTCÁJA KISSZÍNPAD 

(Rákóczi Ferenc utca) 

17.30 Gipsy Szuno zenekar 

19.00 Sunday Brunch-koncert 

 MŰVÉSZETEK UTCÁJA 
(Kossuth Lajos utca) 
12.00 Nagy Gergely fidulán 
14.30 S. Hollósy Kornél A 19 éves szombathelyi zongorista-zeneszerző kisgyermekkora óta szinte autodidakta módon tanul zongorázni. 

16.30 Zsófi & Zoli Acoustic – Korponay Zsófi és Bánó Zoltán könnyűzenei koncertje 
Fogj egy pohár bort, sétálj végig a Művészetek Utcáján, és szippantsd magadba egy hamisítatlan nyári este hangulatát. Legyél veterán vagy elsőkarneválozó, az élményt az akusztikus zenei utazás teszi felejthetetlenné. 
17.30 Peltzer Géza és Horváth „Dudu” Dániel: Népek zenéi koncert 
Horváth „Dudu” Dániel és Peltzer Géza a hegedű és a harmonika segítségével igyekszik megmutatni, hogy a különböző népek hogyan használják fel saját zenéjük megszólaltatására ezt a két hangszert. A zene szárnyán így repítik el a hallgatókat Romániába, Olaszországba, Franciaországba, de Skóciába, Írországba, sőt Argentínába és Kanadába is.  

19.00 Jambalaya: New Orleans Music Show – A Jambalaya hazánk első számú New Orleans-i zenét játszó zenekara. XXI. századi modern felfogású zenéjük képviseletében több száz koncertet adtak a kezdetek óta. 2024-ben legújabb, Starry Road To Nowhere című lemezük dalait mutatják be Európa- és országszerte. 
21.00 Párniczky Quartett jazzkoncert 
Az úgynevezett „európai jazz” lassan eltávolodik az amerikai mainstream stílustól, megtartva annak minden fontos eredőjét, mégis önálló improvizatív zenei nyelvet létrehozva. A zenekar közvetlen előzménye az a Nigun volt, ahol a mostani tagok közül hárman is a Közép-kelet európai népzenei hagyományokból kiindulva játszottak modern jazzt. 

KELETI UDVAR 
(Kossuth L. u. 11.) 
11.00–14.00 Tejeskanna R(E)VOLUTION, ahogy még nem láttad 
19.00 Hastánc előadások 

Paizer Aliz, táncos nevén Freya 

Ipkovics Ágnes 'Inanna', törzsi fúziós hastánc 

Jáde hastánccsoport Vépről 

Kürti Regina, fúziós hastánc 

Lunah-Shamila Hastáncduó és Kocsis Viki:  

Mindhárman külön egyéniségek, így táncuk izgalmas elegye személyiségük fúziójának is. 

Szilasi-Novák Luca Sára 

KALANDVÁR 
(Gayer park) 
10.00 Mesebolt Bábszínház: A fabatkák kertje – A Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház közös előadása. 

Mesénk helyszíne, a fabatkák kertje bárhol lehet: a kert végében, az árokparton, vagy akár a játszótér sarkán. Lakói bölcsek, csendesek, világukat a szeretet és a szépség irányítja. De – mint oly sokszor a külvilág megirigyli ezt a boldogságot. 

11.00 TrappTop Flotta: Bambusz cirkusz 

 A bambuszliget közepén van egy tisztás: oda járnak a kíváncsi csimpánzkölykök akrobatikát tanulni a gólyalábas Trapptop trénerektől. Vagy inkább fordítva? 

15.30 Gyermekek karneváli felvonulása – Irány a tér! 

A díszes, korhű római vagy magyaros ruhákba öltözött apróságok pónifogatos, kishuszárokkal kísért karneváli vonulását mindenki mosolyogva, integetve üdvözli! Regisztráció, gyülekező a színpadnál! 
17.00 Korpás Éva: Piripotty koncert – Korpás Éva legújabb gyermekeknek szóló albuma, a Piripotty, egy olyan világba repíti a kisebbeket, ahol a fantázia segítségével teljesen új perspektívából élhetik át életük eseményeit. Gáti István költő ehhez a lemezhez írt verses meséje nyomán elmesélt történetben segítségül hívjuk nagyszüleink tudását is.  
10.00–18.00 Kísérőprogramok: lást a pénteki nap alatt 

 THALIA KERTJE 

(Gayer park) 

20.00 Verebes Ernő: Koponyánk, körülbelül – drámai látlelet, egy felvonásban 

A Divine Comedy Company és a Karinthy Színház közös produkciója 

Karinthy klasszikusát, a jól ismert Utazás a koponyám körül-t, talán senkinek nem kell bemutatni. A gyógyulástörténet napjainkra sem vesztett aktualitásából, és az írói véna szellemiségét életre keltő produkció nagy sikerrel fut a mai napig a Karinthy Színház repertoárján. Csizmadia Gergelyt televíziós sorozatokban is láthatjuk, Boros Ádám pedig a budapesti független társulatok népszerű művésze. Az előadás minőségéért Kálló Béla Jászai-díjas rendező vállal kezességet. 

Valódi szellemiség, valódi szórakozás! 

 UTCAZENE SZÍNPAD 

(Thököly Imre utca) 

14.30 MI zenekar 

16.00 Berendi Viktória – lant 

18.00 Domi&Peti Acoustic 

20.30 Crazy Daisy Jug Band 

 BAJNOKOK TERE 
(Városháza előtti tribün) 
10.00 Pavane zászlóforgatók műsora 

10.30 Ataru Taiko ütőegyüttes – Japándob-előadás – Az Ataru Taiko ütőegyüttes 2006-ban alakult Vörös Emil és növendékei segítségével, akik ráleltek a taiko-ra, mint csoportos dobstílusra. Az azóta eltelt években megközelítőleg 600 sikeres koncertet adott az együttes, mivel a műsor időről-időre látványos és változatos koreográfiai elemekkel tarkított, lendületes előadásmódjáról és dinamizmusáról híres dobszínházat tárt a közönség elé. 

11.30–15.00 Találkozás a Falco Kosárlabdacsapat játékosaival: beszélgetés, autogramosztás, játékos sportvetélkedő, Falco-shop  
22.30 Artistica Anam Cara – tüzes artistabemutató 

 FOLKUDVAR 

(Berzsenyi Dániel tér) 

14.00 Az öreg halász és a nagyravágyó felesége – az Üstökös Kompánia gyermekelőadása 

15.00 Boglya Népzenei Együttes koncertje 

Az együttes 1984-ben alakult tanárképző főiskolásokból, azóta folyamatosan működik Szombathelyen. Vezetője: Földesi János. Állandó kísérői zenekara az Ungaresca és a Gencsapáti Hagyományőrző táncegyütteseknek. Célja a magyar népzene hagyományhű elsajátítása és eljuttatása a közönséghez. 

 16.00 Dr. Pesovár Ernő AMI csoportjainak műsora – néptáncelőadás 

A Dr. Pesovár Ernő Alapfokú Művészeti Iskola 1999 óta működik Szombathelyen. Az iskolában néptánc és kézműves tanszak működik, a néptáncos gyerekek a tanulmányaik befejezése után az Ungaresca Táncegyüttesben táncolhatnak tovább. Az intézmény célja elsősorban a helyi, Vas megyei néptánchagyományok és népszokások, kézművesség megőrzése és népszerűsítése. 

17.00 A Testvériség Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes műsora 

A Testvériség Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes 60 éve őrzi generációkon át Sopron és környékének „Hienz” néptáncait. Részt vesz a környékbeli falvak hagyományainak ápolásában, segítséget nyújt a nemzetiségi iskolai és óvodai fejlesztésben, oktatók képzésében. 

19.00 Német táncház a soproni Testvériség Német Nemzetiségi Néptáncegyüttessel 

19.30 Táncház a Boglya Népzenei Együttessel 

 MIRACULUMSZULTÁNIA 
(Mártírok tere 1.) 

10.00–12.00 háremfotózás, jósda, hajfonás, arcfestés, csillámfestés, hennafestés, fotókiállítás, fotó- és rajzkiállítás 

10.30 Szilágyi-Varga Diána és tanítványai könnyűzenei műsora 
11.30 Mira Orient Art hastáncbemutató Vendég: Hárem Orientális Tánccsoport 

11.40 Savaria Legio – Háremrablás savariai módra 

13.30 Horváth Petra énekes műsora 

13.55 Szilágyi-Varga Diána Népművészet Ifjú Mestere és népi énekes tanítványai műsora 
Szilágyi-Varga Diána állami kitüntetett népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere. Celldömölki növendékeivel autentikus népdalokat énekelnek a Kárpát-medence különböző tájegységeiről. 
14.00–18.00 óra háremfotózás, jósda, hajfonás, arcfestés, csillámfestés, hennafestés, fotókiállítás, fotó- és rajzkiállítás 
14.00 Ungaresca – Az Ungaresca Táncegyüttes idén is csatlakozik a Miraculum-Broadway fellépőihez, hogy közönségünk a kor magyar táncaiba is bepillantást nyerhessen. 

15.00 Galaxy Akrobatikus Rock and Roll Klub táncbemutatója 
A klub tagjai számára az akrobatikus rock and roll sport és tánc egyben. 

15.20 Szilágyi-Varga Diána és tanítványai könnyűzenei műsora 
16.00 Mira Orient Art orientális táncshow 
16.30 New West Company táncbemutatója 
17.00 Kórusdalok Vox Gólyafèszek, a Vas Megyei GYVK Gólyafészek Gyermekotthonának kórusa 
17.00 Keleti gyermekfoglalkoztató: zoknicsata, meseolvasás, ügyességi és kreatív játékok a kisasszonyoknak és fiataluraknak, valamint családoknak. 
17.30 Energy Dance Team – táncbemutató 
18.00 Mira Orient Art orientális táncshow 

SMIDT MÚZEUM 
(Hollán Ernő utca 2.) 
14.00–15.00 A Smidt Múzeum kincsei – tárlatvezetés az állandó kiállításban 

ISEUM SAVARIENSE RÉGÉSZETI MŰHELY ÉS TÁRHÁZ  
(Rákóczi Ferenc utca 68.) 
10.00–18.00 Kísérőprogramok: Isteni játékok Isis savariai otthonában, tárgyalkotás, új- és ókori játékok korhatár nélkül 
10.15 Templomnyitó szertartás: Apuleius antik író és Isis pap alapján rekonstruált szöveggel az Iseum Savariense és a Panniculus Régészeti Egylet közreműködésével 
10.30 Isis itt, ott, mindenütt – tárlatvezetés az Iseum állandó és időszaki kiállításában 
11.00 Séta az ókori Savariában – Az OTP Bank alatti római városrészlet megtekintése szakmai vezetéssel, csak előzetes bejelentkezés alapján. 

14.30 Home of Isis in Savaria – English guide in the permanent exhibition of the Iseum Savariense 
15.00 Séta az ókori Savariában – lásd fent 

16.00 Navigium Isidis/Ploiafesia ünnepe – Isis istennő hajójának jelképes vízre bocsátása Isis papjaival és papnőivel – rekonstruált szertartás az Iseum Savariense, a Panniculus Régészeti Egylet közreműködésével 
17.00 Isteni gyümölcsök – Az ehető tárlat. Séta az Iseum kertjében és állandó kiállításában az ókori istenek kedves gyümölcsei között. A tárlatvezetés után gyümölcsökből készült ételek kóstolója. Előzetes bejelentkezés alapján, max. 30 fő részvételével. Részvételi díj a belépődíj felett 1 000,- Ft/fő.  
17.45 Templomzáró szertartás 

A program múzeumi belépőjeggyel látogatható. 

 TRÓPUSI LEPKE-, PÓK- ÉS ROVARGIGÁSZOK KIÁLLÍTÁSA 
(Ferences templom színházterme, Szent Márton utca 2.) 
10.00–22.00 Trópusi lepke-, pók- és rovargigászok kiállítása 

CASTRUM DEI – KERESZTÉNY UDVAR 
(Püspöki Palota Berzsenyi tér 3.) 

10.00–18.00 Kísérőprogramok: lásd a pénteki nap alatt 
10.00–11.00 Ókeresztény istentisztelet 

Szent Quirinus halála után néhány évtizeddel halálának helyszíne már imádkozóhellyé vált. Savaria keresztény közösségeinek lehetséges életét egy ókeresztény istentisztelettel idézzük vissza, melyre mindenkit szeretettel várunk. 

10.00–16.00 Lépj Szent Márton útjára! Interaktív játszóház Szent Márton életével kapcsolatban – nem csak gyerekeknek 

17.00–18.30 Karneválzáró püspöki szentmise 

 SZOMBATHELY VÁROSI VÁSÁRCSARNOK 
(Hunyadi János út 57.) 

7.30–11.30 Lemezbörze, DJ 

Lemezbörze, használt és új lemezek, CD-k, lemezjátszók, koncertpólók, stb.… Bármit adhatsz és vehetsz, ami a zenével kapcsolatos. A jó hangulatról a főbejáratnál DJ gondoskodik. 

 

MNL VAS VÁRMEGYEI LEVÉLTÁRA 
(Hefele M. u. 1.) 
14.00–18.00 Levéltári mozidélután – Időutazás mozgóképeken  
A levéltárban őrzött korabeli helyi filmhíradók digitalizált kópiáinak köszönhetően Szombathely és Vas vármegye 50 évvel ezelőtti hétköznapjai, az 1974. év eseményei, valamint az 1967. évi karneváli felvonulás elevenedik meg a filmvásznon. 
A rendezvény ingyenesen látogatható. 

 Archeon Logo kell ide! 

ArcheON Infopont: ArcheON programkínálat: Tourinform Szombathely, 9700 Szombathely, Király u. 1 3. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában