Utánakérdeztünk!

2024.07.17. 20:15

Mit tegyünk, ha bombát vagy lövedéket találunk? - Tűzszerészt kérdeztünk

Gajdos Milán főhadnagy, a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezredének kommunikációs tisztje megosztotta velünk, mi a teendőnk és hová kell fordulnunk, ha robbanótestnek tűnő tárgyat találunk.

Csabai Bernadett

Forrás: Facebook/MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

Ahogy beszámoltunk róla, vasárnap bejelentés érkezett Szombathelyről a Magyar Honvédség Tűzszerész Ügyeletére, miszerint egy gyerek második világháborús bombát talált a város külterületén. A Magyar Honvédség megerősítette a hírt, valóban jártak a helyszínen és egy ötven kilogrammos retesz-romboló bombát elszállítottak onnan. Megkérdeztük tőlük, mit tegyen az, aki ilyen tárgyba botlik mindennapi teendői során - például felássa a kertet, vagy az erdőben sétál és lőszernek, gránátnak vagy bombának tűnő tárgyat talál. 

bomba
 

Gajdos Milán főhadnagy, a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezredének kommunikációs tisztje megosztotta velünk: minden robbanóeszköznek vélt tárgy veszélyes lehet, ezért aki ilyet, vagy annak látszó tárgyat talál, vagy tudomást szerez a hollétéről, annak nem csak opcionálisan, hanem kötelezően be kell jelentenie azt. Lehetőség szerint meg kell jelölnie a pontos helyszínt, majd értesítenie kell a területileg illetékes rendőri szervet, vagy a település jegyzőjét - húzta alá a főhadnagy.  

Tilos megfogni, arrébb vinni ezeket az eszközöket, ha azonban valaki mégis kézbe vesz egy ilyen szerkezeteket, akkor lehetőség szerint óvatos mozdulattal tegye vissza azt a földre. Ezután az önkormányzat jegyzője vagy az illetékes rendőri szerv ellenőrzi a bejelentés valódiságát; megjelöli a feltételezett robbanótest helyét, elhelyezi a robbanásveszélyre utaló figyelmeztető jelzést; végül bejelentést tesz a Magyar Honvédség Tűzszerész Ügyeletére. Az 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái ezt követően kimennek a bejelentés helyszínére és kezelik az előkerült robbanótestet - tette hozzá Gajdos Milán.

Ez történt a Szombathely közelében talált robbanótesttel is, az 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái elszállították azt a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére későbbi megsemmisítés céljából. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában