Pihenés

2024.07.20. 07:00

Burgenlandi csobbanás a tomboló nyárban? – Megnéztük, mi a helyzet az ausztriai strandokon - fotók

A hőség tart, kitart, nem enged, és sokan hűsölésre vágyunk. Nagyon sokan – így több népszerű helyen is ki lehetne tenni a „megtelt” táblát vármegyénkben is. Felkerestünk két közeli osztrák tavacskát: milyen ott a helyzet mostanában?

Gombos Kálmán

Forrás: Szendi Péter

Rohonc (Rechnitz), Badestausee

A Kőszegi-hegység forrásai által táplált tó az Írottkő Nemzeti Park területén található, nem messze a rohonci szőlőhegytől. Hazánkból igazán könnyű megközelíteni: Szombathelyről húsz perces autózással elérhető, hiszen nagyjából húsz kilométerre van. Kőszegtől csupán 14 kilométer, azaz negyedórás autózás. Mindkét távolság kínálja a bringázás lehetőségét is: akik szívesen pattannak nyeregbe, azoknak egy jó alternatíva, komolyabb szintek nélkül.

A tó gyönyörű erdők és a Kőszegi-hegység ölelésében fekszik. Idén hatvan éves: egy gát építésével alakították ki a Faludi-völgyben, majd töltötték fel a Rohonci-patak vizével. Területe öt hektár, 300 méter hosszú, 100 méter széles, és 6-7 méter mély. Ez utóbbi adatból két fontos dolog is kiderül. Elsősorban úszóknak ajánlott – bár akad egy kis elkerített, strandolásra is alkalmas része. Másrészt a mély víz garancia a frissességre is: még meleg nyári napokon sem várható tőle 20-21°C feletti hőmérséklet. Vize kristálytiszta, egészen nagy halak is jól kivehetők. Rendkívül tiszta, kulturált minden, kellemes padok is csábítanak egy kis üldögélésre, nézelődésre. A tavat körbesétálni igazán nem megerőltető, viszont jó kis feltöltekezés az is. 

Közkedvelt pihenőhely – osztrák és magyar látogatóknak is. Kis mérete ellenére jól felszerelt, gyerekek számára is vannak remek lehetőségek a játékra, mozgásra, szórakozásra. Meleg nyári napokon a vízicsúszda, a vízitrambulin és a játszóterek gondoskodnak a pihenésről. Lehet hintázni a víz felett, a fatoronyból beugrálni a vízbe, vagy a kicsiknek vizes mászókázni és vízbe csúszkálni. Van drótkötélpálya, és nagy homokozó. A stranddal átellenben padokon üldögélve nézegethetjük a fürdőzőket, vagy sétálhatunk a kijelölt turistaútvonalon. A tóparton öltözők, két büfé, fagyizó, söröző, játszótér, strandröplabdapálya és tágas parkoló vár. Lehetőség van ingyenes parkolásra is, sőt: megfontolt autós árnyas helyeket is talál.

Nyitvatartás reggel kilenc és délután öt között van. A felnőtt napijegy 3,80 euró, fél háromtól csak 2,20. Gyerekeknek (6-15 év között) 1,50 euró, a fél napos pedig 0,80-ba kerül. Diákok 15-18 év között 2,30-at fizetnek, nekik a fél napos 1,20 euró. Nyugdíjasoknak a napi jegy három, a fél napos pedig másfél eurót jelent. Családokra is gondoltak: két felnőtt és két gyermek (15 éves korig) egy napra nyolc euróért tud belépni. Megnéztük a büfék árait is: tájékoztatásul lássunk néhány jellemzőbbet, közkedveltet! Egy halászlé hat és fél, a rántott sajt tíz euró, a „lángos” (így, magyarul) 4,90-be kerül, egy Wiener schnitzel (bécsi szelet) krumplival pedig 12,50.

Pinkaóvár (Burg), Badesee

Szombathelytől ez is húsz kilométer, húsz perc, Kőszegtől pedig 25 kilométerre találjuk meg, a vaskeresztesi-eisenbergi borvidék osztrák oldalán. A rohoncinál is kisebb tavacska táplálását a Pinka látja el. A mögötte felfedezhető Vas-hegy nagyon szép hátteret kölcsönöz neki, amin pici csúnya folt a közeli kőbánya pora. Ezt leszámítva itt is a természetben érezhetjük magunkat, már a parkolóban is. Ez is ingyenes, és itt is bőséggel találunk árnyas helyeket.

Mélyen a tóba benyúló stégek, sok napozóhely, szép pázsit fogad – és egy kedves kis büfé-étterem szolgálja ki a vendégeket. Igazi pihenésre alkalmas hely, öltözőkkel, játszótérrel, tágas terekkel. Ahogy Rohoncon, itt is pár vízi-attrakciót is kiépítettek: például felfújt vízi játék állatokat, és egy kétkanyaros 

vízi csúszdát is találunk, ami közvetlenül a kellemesen hűvös vízbe vezet. Strandröplabdapálya, vízibicikli, állószörfök és két teniszpálya is kínál sportolási lehetőséget, de a szállás is megoldható kempingezők részére.

Csobbanás előtt vagy után kifejezetten érdemes tenni egy sétát a szőlőhegyen, ahol a burgenlandi és magyar táj gyönyörű panorámája tárul elénk. A hegy túloldalán fekvő Csejke (Eisenberg an der Pinka) is megérdemel egy látogatást, már csak üveg-kilátója (Weinblick) miatt is.

Árak euróban, 16 óráig / 16 után: felnőttek: 4 / 2,5 euró, diák (15-18 év): 3 / 1,5, gyerek (15 éves korig): 2 / 1, a nyugdíjas pedig 3 / 1,5 euró. A büfé-kínálat és az árak megfelelnek a Rohoncnál említetteknek.

Megkérdeztünk itt strandoló magyarokat is, hiszen már a parkolókban nyilvánvaló volt, hogy találkozhatunk honfitársainkkal is. Rohoncon egy anyuka két, nyolc és tíz év körüli kisfiával pihent, akik szemlátomást „úgy élvezték ezt a strandot”. Szombathelyről ruccantak ki, többször is jártak már itt; visszatérő vendégek. Megtudtuk, hogy nem véletlenül választották a péntek délelőttöt: kifejezetten kerülni szerették volna a tömeget. Nos, ez sikerült is, mert körülbelül két tucatnyi vendéget számláltunk össze.

Nagyobb tömeg a pinkaóvári strandon sem volt. Itt fiatal, tizenéves fiúkkal beszélgettünk, akik több helyen is próbálkoztak már, és ez a hely jött be nekik leginkább. Kedvelik a büfét, kellemesen hideg a sör, és elfogadhatók az árak is. Ők biciklivel érkeztek, de jöttek már ide gyalog, azaz túrázva is, a Vas-hegy és a Pinka-völgy felől. Ismerik az egész környéket, és nem bánják, hogy kevesen vannak – ráadásul összekötik a pihenést egy kis nyelvgyakorlással is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában