Bizonyítási vágy és szakmaszeretet

2024.07.17. 14:00

Fritz Éva kapta Az év szakdolgozója címet a Markusovszky-kórházban

Az idén Fritz Éva csoportvezető asszisztens, a Fogászati Szakellátás dolgozója vehette át Az év szakdolgozója címet a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Semmelweis-napi ünnepségén. A díjazottat eddigi szakmai életútjáról, összetett feladatairól a Rendelőintézetben kérdeztük.

Tóth Katalin

Fritz Éva az elismeréssel. A Rendelőintézetben beszélgettünk

Fotó: Unger Tamás

Éva Szombathelyen az Élelmiszeripari és földmérési középiskolában pék-cukrásznak tanult, 2007-ben érettségizett, ám az eredeti szakmájában sosem dolgozott. A gyermekek iránti szeretete és segítő szándéka terelték a kórház csecsemő- és gyermekosztálya felé – ott akart dolgozni ápolóként, ám az ahhoz illeszkedő képzés éppen nem indult, ahelyett választotta a klinikai fogászati higiénikus szakot. 2009-ben szerzett bizonyítványt. és kezdett dolgozni a Szájsebészeti Szakellátásban. (A meghatározás szerint a klinikai fogászati higiénikus fog(szak)orvos, a fogászati asszisztens és a fogtechnikus mellett a fogászati team tagja. Fogorvosi ajánlás és felügyelet mellett, valamint önállóan is dolgozik: adminisztratív, asszisztensi feladatok, szájüregvizsgálat; fogászati megelőző eljárások alkalmazása; egészségnevelés, ápolás, gondozás is a feladatai köré tartoznak.) Éva a járóbeteg-rendelésen töltött hét évről bevallja: először nehéz terepnek bizonyult, aztán annál jobban megszerette. 

Fotó: Unger Tamás

– A fogászatról hajlamosak azt hinni a laikusok, hogy egyszerű szakma. A kórházban van gyermekfogászat, szájsebészet, gnatológia (az állkapocsízületi betegségekkel foglalkozik), fogszabályozás és parodontológia (a fogágy és az íny betegségeinek kezelése tartoznak ide) és e területekhez más és más tudás és beállítódás szükséges. Egy asszisztenseknek minden területen otthon kell lennie és sok mindenhez értenie. Azon kívül, hogy szájhigiénés kezeléseket végez gyermeken és felnőtteken, adott esetben segíteni kell akut esetekben, akár életet veszélyeztető állapotokban, ismernie kell a tömő és lenyomati anyagokat, alkalmasnak kell lenni gipszminta készítésére, tudnia kell műtétekhez előkészíteni és azokhoz asszisztálni, valamint nagy fokú műszer ismeret is szükséges Egy jó fogászati asszisztens egy segédpilóta, aki működteti a rendszert – magyarázza. 

Tanulóként kezdett, de már az első évben érkeztek hozzá tanulók gyakorlatra. Az azóta eltelt 15 évben – úgy érzi – sok lehetőséget kapott a kórháztól. Végigjárta a lépcsőfokokat.

– Láthatták a feletteseim, hogy igyekszem, sok energiát és időt fektetek a munkába. Bizalmat és maximális támogatást kaptam Altmajer Beáta ápolási igazgatótól és a helyettesétől, Vigh Andreától. Tovább folytattam tanulmányaimat: 2017-ben egészségügyi gyakorlatvezetőként végeztem. A képzés nagy pluszt adott számomra. Azután kaptam a lehetőséget, hogy önállóan mentorként működhettem. 2017. október 1-jétől pedig csoportvezető asszisztensi megbízatást kaptam, ami nagy elismerés és természetesen nagy felelősség – mondja.

A részlegen munkaköréhez tartoznak az adminisztratív feladatok elvégzése, mind személyi és tárgyi vonatkozásban, a beosztások elkészítése, higiénés szabályok betartatása, de nemcsak papírmunkát végez és koordinál, hanem szeret benne lenni a munkafolyamatokban is, nem vonja ki magát a rendelésekről sem. A szíve csücske a szájsebészet, érdeklik a feltárásos beavatkozások és az a temérdek műtét ami a szájsebészeti szakrendelés keretein belül zajlik. 

Csapatukról azt mondja, összetartó, tudnak együttműködni. Csoportvezetőként szereti keretek, szabályok közé vinni a napi munkát, mindezt az ellátás színvonala, minősége érdekében.

Bizonyítási vágy, maximalizmus és versenyszellem – ezek is jellemzik az év szakdolgozóját. 

A méltatásában úgy szerepel: „A Szájsebészeti szakellátás kimagasló munkát végző dolgozója, aktív, figyelmes, pontos, precíz. Kapcsolata a betegekkel és a munkatársakkal példaértékű, szeret és tud csapatban dolgozni. Nagy munkabírással és jó szervező készséggel végzi mindennapi munkáját, feladatait, rátermettsége képessé teszi az új feladatokra. Nagy szerepe van a kórházban a szakmai gyakorlati képzésre érkező diákok oktatásában, elsősorban a fogászati asszisztensi képzés alapembere. A pályaorientációs rendezvények gyakorlati képzéseinek kulcsszereplője. 

Éva a tudományos rendezvényeken is aktív, előadásai rávilágítanak a szájhigiéné fontosságára. A 2017/2018. évi Kossuth Zsuzsanna Tudományos pályázaton a Központban az egészséges fogazat című pályamunkájáért különdíjban részesült. A 2018/2019. évi pályázaton a Kínzó ínygyulladás az állapotos időszakban című pályamunkája 1. helyezett lett. 2021-ben a Pető Ernő emlékünnepélyen a kórház kiváló szakdolgozója elismerésben részesült. Ugyanabban az évben a MESZK elismerő oklevelét kapta a Semmelweis-nap alkalmából. Tavaly kongresszuson is előadott, pozitív visszajelzéseket kapott.

A mostani díjat óriási elismerésnek tartja, nem számított rá, de „simogatta a lelkét”, és lendületet, ambíciót kapott, hogy bizonyítson a továbbiakban is. S ha már a jövő szóba kerül nagy álma a dentálhigiénikus képzés elvégzése, de teljesen elégedett jelenlegi szakmai pozíciójával.

Szabadidejét legszívesebben aktívan tölti: moziba, színházba jár, bringázik, túrázik, kirándul. Jókedvűen, a dolgok pozitív oldalát nézve él. 

Végül megint a munkájára terelődik a szó: jól működő rendszerben szeret dolgozni, ahol pozitív visszajelzések érkeznek a páciensektől. Jó ellátás és emberséges bánásmód – számára ezek az elsődlegesek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában