Közösség

2024.07.26. 10:19

Környezetvédelem és nyelvtanulás – Az ELTE Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ német nyelvi táborában jártunk

Az idei nyáron első alkalommal szervezett 5-6. évfolyamosok részére ingyenes napközis német nyelvi tábort az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ. Hat lány és hat fiú tanulja játszva az idegen nyelvet öt napon keresztül. Fő témájuk a környezetvédelem.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

Hétfőn az ismerkedés mellett a gyerekek német tudását mérték fel az egyetemen látható, szombathelyi főteret ábrázoló, 20. század elején készült óriásfotónál: németül mesélték el, mit látnak a képen. Délelőtt jót mozogtak – a pontszerző labdajátékban németül számoltak a táborozók –, és a délutáni programokon is szinte csak németül hangzottak el a kérdések, válaszok. A nyelvi foglalkozások élményszerűek, céljuk a szókincsbővítés és beszédfejlesztés. A tábort Molnárné Dr. Magyar Gabriella német szakos pedagógus, pedagógiai szakértő vezeti, aki a drámapedagógiában is jártas, így számos izgalmas, érdekes játékot próbálhatnak ki a résztvevők. Kedden a reggeli indító játék után az Emlékműhöz sétáltak a gyerekek: a tízórai után kétfős csapatokban kezdték meg a nap tematikus feladatát, a fajmeghatározást. A fotózáshoz használhattak okostelefont, a cél az volt, hogy minél több állat-, és növényt felkutassanak, azokat dokumentálják. Délután a könyvtárból kölcsönzött kiadványok segítségével határozták meg a fotókon látható növényeket, állatokat először magyarul, utána németül. A csapatok az okostáblánál prezentálták kutatómunkájukat. Szabadtéren íjászkodtak, labdajátékokat játszottak, kötelet húztak. Zárásként "fejbecsapós" játékkal frissült a csapat, természetesen német nyelven. 

Szerdán a főtéren fagyizás közben találkoztunk a jókedvű társasággal. Amint táborvezetőjüktől megtudtuk, a reggeli dramatikus feladatok és a rajzfilm utáni kérdések az újrahasznosítás, szelektív hulladékgyűjtés témát járták körül német nyelven. A főtéren jártak a Szentháromság- és a Joyce-szobornál, a Császárkőnél, városmakettnél, a testvérvárosok kövénél, a napóránál, vizsgálódtak a Megyeháza előtti téren is. A gyerekek megtudhatták például, hogy miért található patkó a címerben – mindezt németül. A Székesegyházban ért véget helytörténeti sétájuk, ahol Székely János megyéspüspök személyes családtörténetet osztott meg a táborozókkal, amelyben szintén hangsúlyos volt a német nyelv. A város legrégebbi köztéri szobránál, a Mária-szobornál és a szombathelyi freskónál is járt a csapat, szó esett Szent Mártonról, Szent Quirinusról, a város kétezer éves, római kori alapításáról. A Romkertben is elidőzött a társaság. Délután kézműveskedést terveztek: újrahasznosított dolgokból barkácsoltak. 

Csütörtökön a Csónakázótónál piknikezést terveznek: a fenntarthatóság és a közlekedés kerülnek majd szóba. Délután Spartan akadálypályát állítanak össze nekik. Pénteken élménypedagógus érkezik a táborozókhoz. 

Rácz Norbert a Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola hatodikosa lesz szeptembertől: a „die Mülltrennung” (szelektív hulladékgyűjtés) és „die Mülltüte” (szemeteszsák) sorolta a frissen tanult szavakat. Megtudtuk róla, hogy egyszer majd német nyelvterületen szeretne élni. Uri Anita a Derkovits Gyula Általános Iskolába jár, emelt szinten tanulja a németet. Szívesen jött, élmény itt lenni, jó a közösség és élvezi a némettanulást – csupa pozitívumot említett a táborról. 
 

Képaláírás:

Fotó: Unger Tamás


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában