2024.07.31. 20:00
Lángos körkép: melyik a favorit Vasban?
Olvasóink kedvenc lángosozóinak nyomába eredve feltérképeztük, hol kaphatóak a legfinomabb lángosok Vas vármegyében. Lángos körképünkből kiderül: hódítanak mostanság a töltött lángosok, és néhány szokatlan feltéttel – például ananásszal – is találkoztunk.
Népszerű étel a lángos: Szakály Ernőné ottjártunkkor kettőt vitt el
Fotó: Unger Tamás
Nemrég megkérdeztük olvasóinkat, hol lehet igazán finom lángost kapni Vas vármegyében. Adta magát a lángos körkép: a válaszok alapján ellátogattunk néhány ajánlott helyre. Elsőként Kámba vezetett az utunk, ahol egy aranyos ki bódéban található lángosos. Ahogy Szücs Vanessza elmondja, kis családi vállalkozás az övéké, nem a nagy nyereségvágy hajtja őket, inkább hogy olyan lángost készítsenek, amit ők is szívesen megennének.
– Soha nem a nagyüzem volt a célunk, nem is lenne kapacitásunk rá. Naponta 100-200 lángos fogy el nálunk, mindig a minőséget rakjuk az első helyre - mondta el. Titkuk, hogy víz helyett tejjel készítik el a hungarikumot, illetve krumplit is tesznek hozzá, így egy egészen más, lágy és puha ízvilágot kap a tészta. Árulnak sima és töltött verziót is, utóbbinak mostanság nagy divatja van a „lángosszakmában” - tudtuk meg.
Lángos körkép: melyik a favorit?
Vanessza elmondta, a sima fokhagymás náluk nagy favorit, főként az idősebb korosztály körében. Fiataloknál a sajtos-tejfölös és a töltött lángosok mennek jobban, például a sonkával és kukoricával töltött verzió. Az árakat is megnéztük:
- sima lángosért 650 forintot kérnek el,
- tejfölös 850 forint,
- sajtosan 900 forint,
- a sajtos-tejfölös verzió 1000 forintba kerül.
- Vannak extrább ajánlatok is, illetve a töltöttek, de egyik sem kerül többe 1400 forintnál.
Milyen a fullos lángos és a magyaros?
A hely fullos töltött lángosa 1400 forintba kerül: azt sonkával, baconnal, szalmával, lilahagymával és sajttal is töltik, de népszerű még a magyaros is, amit tejföllel, kolbásszal, lilahagymával, sajttal és pirosarannyal ízesítenek, az 1100 forint.
Csak a fantázia szab határt, mivel töltik
Egy szombathelyi barkácsáruház közelében streetfood-szerű bódéból árulnak lángoson kívül gyrost, hamburgert és hot-dogot is. Az árusok itt is elmondták: a sajtos-tejfölös még mindig az egyik leggyakoribb választás a hozzájuk látogatók körében. A sima lángos 890 forint, a sajtos tejfölös 1640, ha dupla sajtos-tejfölöset kérünk 1990 forintot kell fizetnünk.
A töltött lángos itt is hasít, ez gyakorlatilag egy sima lángos amit félbehajtanak és a közepét megpakolják minden jóval. Mint az üzletvezető elmondta, itt az a különlegesség, hogy minden töltött lángos egy-egy országról kapta a nevét és az ország gasztronómiájára jellemző alapanyagokkal töltik meg a kész lángost.
Lehet kapni itt amerikai töltött lángost, amiben hamburger hús, hagyma, szalonna és barbecue szósz van, a görög töltött lángos tartalma nem meglepő módon csirkehús sajt, tzatziki, olivabogyó és feta sajt. Még Hawaii lángost is ehetünk itt, amit a sonkán a sajton túl ananásszal ízesítenek.
Ahol sorban állnak a lángosért
A Vásárcsarnokba is kilátogattunk, a hátsó bejáratnál lévő lángososnál - szokás szerint - nagy sor állt. Legtöbben hármat-négyet vásároltak egyszerre. A kiszolgáló hölgy elmondta: nagyon népszerű a sima lángos, sokan az alapanyagárak növekedése miatt ilyet vásárolnak és otthon tesznek rá feltétet. A fiataloknál még mindig a sajtos-tejfölös a favorit – fogalmazott az árus. Azt is hozzátette, náluk is nagyon fogynak a töltött verziók legyen az sonkás-sajtos, baconos vagy lilahagymás. Egész héten nyitva tartanak, hajnalban az éjszakai műszakosok megrohamozzák, majd 7 óra körül a munkába és iskolába igyekvők térnek be egy kiadós reggelire, utána pedig kis csend után ebéd környékén újra sorban állnak a lángosért. Mint mondták, nyáron az egész piac forgalma lejjebb megy a szokásosnál, ezt ők is tapasztalják.
A kínálatban nutellás, lekváros, de vajon keresik?
A látogatások alapján elmondható, hogy valahogy nehezen emésztjük meg az édes lángos fogalmát, hiába elérhető már sok helyen a lekvárral vagy nutellával ízesített verzió, a lángosozókban az a tapasztalat, hogy ezeket a feltéteteket inkább palacsintára kérik a vásárlók. Többen megerősítették: náluk is van a kínálatban, de nagyon ritka, hogy ilyet rendelnek, valahogy a lángos és az édes ízvilág kettőse idegen az emberek számára.
Megkérdeztük a közelben falatozó szombathelyieket is: mi a jó lángos titka?
Nagy Marcell barátnőjével minden héten megeszik egy lángost, de csakis olyan helyre megy, ahol le tud ülni és a helyszínen meg tudja enni azt.
Szerintem a frissesség a kulcs és a kevés olaj vagy zsiradék. Nem szeretjük, ha tocsog az olajban a tészta, mert nagyon eltelíti az embert. Én speciel a fél órás lángost is nehezen tudom megenni, elvitelre nem is szoktam venni, csak frissen adja vissza azt az ízvilágot, ami nekem megfelel
– fogalmazott a fiatalember.