Feljelentés

2024.07.01. 16:10

Meglőtték a Chernel-kert egyik gólyáját

A kőszegi mentőközpontban kikelt fiatal fehér gólya kijár külső területekre táplálkozni, valószínűsíthetően egy ilyen alkalommal lőhették lábon egy légpuskával. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság büntetőfeljelentést tett az ügyben.

Illusztráció!

Forrás: MW/archív

Fotó: Czinege Melinda

- Igazgatóságunk természetkárosítás alapos gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki légfegyverrel meglőtte azt a fiatal fehér gólyát, aki idén tavasszal kelt ki a tojásból a Mentőközpontban élő, önálló életre már alkalmatlan, sérült szülők fiókájaként – számolt be közösségi oldalán az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság.

Írásukból kiderül, hogy Június 26-án a Chernel-kertben működő Madárvédelmi Mentőközpontjának madárgondozó munkatársai észlelték, hogy a gólyaudvarban az egyik fiatal fehér gólya megsérült, nem áll lábra. A madarat a szombathelyi Noé Állatklinikára vitték kivizsgálásra, ahol röntgenfelvétel kimutatta, hogy lövedék van a combjába fúródva, légpuskával meglőtték. A madár orvosi ellátást követően a Mentőközpontban lábadozik.

- Mivel a „HFRF” egyedi jelzéssel ellátott színes gyűrűt viseli, tudjuk, hogy a madár a Chernel-kertben költő, sérült, önálló életre már alkalmatlan szülőmadarak fiókáinak egyike, aki az utóbbi napokban már kijárt a környező területekre táplálkozni. Az állatorvosi szakvélemény alapján a lövedék, mely a combcsontjában akadt el, alulról érte. Valószínűsíthető, hogy egy háztetőn pihenve, az alatta lévő udvarról lőtték meg, mivel a fiatal madarak sokszor háztetőket használnak „ugródeszkaként”, amikor a nagyobb távolságokat a még fejletlen repülőizmaik miatt csak több pihenő közbeiktatásával, kisebb szakaszokra bontva képesek megtenni – olvasható a posztban.

- Igazgatóságunk természetkárosítás alapos gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki a fokozottan védett madár életét veszélyeztette. A példátlan esetet erkölcsi értelemben súlyosbítja az a körülmény, hogy a madár szülei szintén sérült gólyák, akik önállóan sem az életre, sem fészekrakásra, sem fiókanevelésre nem alkalmasak, azt csak mentőközpontunk speciális körülményei között és madárgondozó munkatársaink folyamatosan végzett segítő munkájával kiegészítve képesek sikerre vinni. Természetvédők és madarak közös munkájának eredményét veszélyeztette tehát az a személy, aki a bűncselekményt elkövette – írták a bejegyzésben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában