Program

2024.07.06. 21:05

Megnyitották a 8. Jáki Művésztelep kiállítását

Jákon kezdetét vette az a programsorozat, aminek első állomása a szombati Jáki Művésztelep megnyitója volt. Az immár nyolc éves múltra visszatekintő alkalmon sok színvonalas művet tekinthetett meg a közönség.

Gombos Kálmán

Fotó: Gombos Kálmán

Nagyszámú érdeklődés mellett nyitották meg a művésztelep kiállítását Jákon, a Művelődési házban. A délután öt órakor kezdődött eseményen Kecskés Andrea, a jáki Ady Endre Művelődési Ház vezetője köszöntötte a megjelenteket, és mindjárt kultúrával kínálta a nagyérdeműt. M. Szabó Gyula az általa nagy szeretettel javítgatott-restaurált kb. 150 éves zongorán gyönyörűen szólalt meg Chopin Esőcsepp-prelude darabja. Dr. Tóth Ernő polgármester is üdvözölte a teljesen megtelt nagyterem érdeklődőit. Örömét fejezte ki, hogy immár a nyolcadik alkalmat számolhatjuk, és elmondta: a résztvevő művészek nagy hányada már visszajár ide, és sokukat ismerősként, sőt, barátként tekinti. Céljuk közös: Ják kulturális életének mozgásban tartása, értékeinek gyarapítása és megőrzése.

Kevy Albert, a Vas Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke megnyitó beszédében a művészetet és annak értékeit méltatta. Idézte Kant híres mondását: „Szép az, ami érdek nélkül tetszik”. A kiállított műtárgyak elgondolkodtatnak, azon túl, hogy esztétikai és kulturális élmények is. Ez a kiállításmegnyitó összekapcsolja az alkotót és a befogadót, mutatott rá. Kevy Albert (mint kabinetfőnök) képviselte V. Németh Zsolt államtitkárt, országgyűlési képviselőt, aki az esemény fővédnöke. A másik fővédnök dr. Székely János, a szombathelyi Egyházmegye püspöke, aki a másnapi alkalmon lesz jelen.

Káli István, aki a Művésztelep főszponzora és létrehozója, köszönetet mondott minden segítőnek, majd Tajti Erzsébet viseletkészítő csapatának tapsolt a közönség, akik a színpadon mutatták be a ruhakölteményeket. A Hagyományok Háza vajdasági csoport hímzett és varrt kavalkádja vonult fel, a jászapáti Jásztánc Alapítvány táncosai tolmácsolásában. A tárlatvezetést Mátyássy Gábor, a művésztelep művészeti vezetője tartotta, egyenként méltatva a művészeket. Hallhattunk rövid ismertetést az egyes módszerekről, stílusirányzatokról is technikákról, miközben az alkotók nagy részét be is tudta mutatni.

A Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola énekkara varázsolta el a közönséget: a kislányok és vezetőjük, Bíró Annamária remek műsorral készült az alkalomra. Végül – egyfajta keretes szerkezet mintájára – ismét a pompás zongora csendült fel: ismét M. Szabó Gyula szólaltatta meg, aki zárásként Bartók négy karakterdarabját (szlovák és román népzenei feldolgozások) adta elő. A megnyitó ez után kötetlen beszélgetéssel, műdarabok megtekintésével ért véget.

Vasárnap a jáki templomban folytatódik a programsorozat, ahol a szombathelyi Szent Márton Városi Kórus ad elő számos zeneművet, amivel öt évszázad remekeit fedik le és mutatják be. A vonósnégyest orgona is kíséri, a hangverseny július 7-én 18 órakor lesz a plébániatemplomban. Július 12-én pedig A helység kalapácsa vígeposzt mutatják be: ez is délután 18 órakor lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában