Soron kívül

2024.07.24. 17:00

Mi bűzlik a vasi városban? A bükiek felháborodtak, a kormányhivatal azonnal cselekedett

Napok óta erős, kellemetlen szag terjeng Bükön. A város polgármestere levelet írt Vámos Zoltán főispánnak. A kormányhivatal soron kívüli ellenőrzést tartott.

Vaol.hu

Illusztráció!

Forrás: Shutterstock

Fotó: Wordley Photo

- Már napok óta elviselhetetlen bűz uralkodik Bükön és környékén. Nem tudom elképzelni mi az? Mi lehet? A szél befújja ide a településre, a házak belterébe is. A szellőztetés fontos ilyen forró napok után. De ez a szag eléggé felkavaró! Felháborító, hogy egy ilyen patinás üdülő településen ilyen szag uralkodik. A héten tartják Bükfürdőn a nagy rendezvényt, izgalmas lesz, hogy a fellépők, illetve az érdeklődők ilyen szagorkánban élvezhetik majd a koncerteket. A forrása megállapíthatatlan mert mindenhol érezhető – jellemezte az állapotokat olvasónk.

- A településünkön tapasztalható kellemetlen szaghatás ellen, - amelyet a termőterületeken történő trágyaszórás okoz -, igyekszünk mielőbbi megoldást találni, és a megfelelő lépéseket megtenni – közölte dr. Németh Sándor. Bük polgármestere Vámos Zoltán főispánnak írt levelet. 

A tájékoztatóból kiderült, júliusban a turisztikai szezon kellős közepén évek óta rendszeresen tapasztalható trágyaszag öntötte el ismét a várost. Néhány évvel ezelőtt Harangozó Bertalan kormánymegbízott közreműködésével „trágyakonferenciát” tartottak az érintettek bevonásával a városházán.

A levél így folytatódik: a nagyvállalkozók akkor megígérték, hogy előre tájékoztatják a közvéleményt a trágya kijuttatásának időpontjáról és figyelembe veszik az időjárási körülményeket. Ezt megállapodást láthatóan megszegve a legnagyobb szélben juttatták és juttatják ki az általunk ismeretlen eredetű trágyát. Több heti hőség után most lehetne átszellőztetni a lakásokat, de erre most nincsen mód, mert a bűz mindenbe beivódik. A szag nem segíti a város turisztikai imázsépítését sem.

A polgármester végezetül megjegyezte, igyekszik a gazdákkal szemben tapasztalható ellenszenvet oldani, de ez nem könnyű feladat. Ebben kéri a főispán segítségét, közreműködését.

Az ügyben megkerestük a kormányhivatalt. 

A tájékoztatásukban leírták, Németh Sándor Bük város polgármester levelének megérkezését követően a Vas Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény és Talajvédelmi Osztálya két órán belül soron kívüli hatósági ellenőrzést végzett az érintett területen. A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a gazdálkodók a hatályos jogszabályok szerint jártak el. Bár a mezőgazdasági munkák kétségtelenül szaghatással járnak, de hatósági eljárás indítására okot adó körülmény nem áll fenn. A helyzetet kezelni a gazdák és az önkormányzat közötti konzultációval lehetséges, természetesen amennyiben Polgármester úr ebben nem járna sikerrel, készséggel ajánljuk fel a kormányhivatal közvetítői segítségét - közölték.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában