Felelős szülők

2024.07.06. 15:00

Minden babának legyen! - Jelentősen emelkedhet a leadott anyatejért literenként járó összeg

A jelenlegi 3500 forintról 5400 forintra emelkedhet jövő januártól a leadott anyatejért literenként járó összeg, közölte a napokban a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.

Vaol.hu

Az anyatej nagy kincs, a legtökéletesebb táplálék a csecsemőnek

Forrás: Shutterstock

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár azt írta: a kormány az elmúlt években folyamatosan emelte az anyatej literenkénti támogatásának összegét, amely idén januárban az addigi 2700 forintról 3500 forintra emelkedett, a most társadalmi vitára bocsátott előterjesztés szerint pedig január 1-jétől literenként 5400 forint jár majd adómentesen a tejet felajánló anyáknak. Az újabb emelés egyik fontos célja az, hogy a többlettejjel rendelkező és azt leadni kívánó édesanyák elismerést és ösztönzést kapjanak – mutatott rá az államtitkár, hozzátéve, hogy jelenleg a gyűjtött donor női tej többszörösére lenne szükség ahhoz, hogy Magyarországon minden anyatejet igénylő csecsemőnek elegendő legyen. Hornung Ágnes kiemelte, „az anyatej nagy kincs”, „a legtökéletesebb táplálék a csecsemőnek”, az anyatejet kapó babák ugyanis ritkábban betegek, az anyák esetében pedig a szoptatás csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Ezért a kormány azt szeretné, hogy az anyatej megfelelő mennyiségben, mindig, mindenhol elérhető legyen, különösen a koraszülött-ellátást biztosító kórházakban. Magyarországon ingyenesen kaphat donor anyatejet minden, legfeljebb nyolc hónapos csecsemő, akinek a házi gyermekorvos vagy gyermekgyógyász szakorvos anyatejet rendel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában