Tippek

2024.07.03. 20:00

Mitől lesz tökéletes a lánybúcsú? - Esküvőszervezőt kérdeztünk: nem a vadulás, a menyasszony igényei a legfontosabbak

Tombol nyár, vele együtt az esküvőszezon is, a nagy nap előtt pedig az ifjú pár hagyományosan elbúcsúztatja szingli éveit lány- és legénybúcsú keretein belül. Kovács Hanna esküvőszervező szerint a lánybúcsúztató szokások jelentősen megváltoztak az utóbbi évtizedben, erről beszélgettünk.

Csabai Bernadett

A lánybúcsús kellékek megalapozhatják a jó hangulatot és erősítik a csapatszellemet

Forrás: Stock

Hanna szerint fontos megjegyezni, hogy ez a nap elsősorban a menyasszonyról szól. Bár sokak fejében egy vad, hajnalig tartó buli képe él, ha az ara személyisége nem illik ehhez a típusú szórakozáshoz, érdemes más irányba menni a tervezéssel - például egy visszafogottabb menyasszony talán nem örülne egy vetkőző chippendale fiú közelségének akkor nem, ha az amerikai filmek tele vannak ehhez hasonló lánybúcsús jelenetekkel.

- Első lépésként ismerjük meg a menyasszony igényeit, és derítsük ki, mi szerezne neki valóban örömet - húzza alá Kovács Hanna.

 

A szervezés előtt érdemes megkérdezni tőle, milyen estében gondolkodik, hogy a részletek kidolgozása már a mi feladatunk lehessen. Felejtsük el azt, ami a fejünkben él a lánybúcsúról, a menyasszony akkor fog örülni, ha a személyiségére szabott nappal tudjuk meglepni – húzza alá az esküvőszervező. Mint mondja, a szervezés általában a tanú vagy a koszorúslányok feladata. Mivel nem biztos, hogy a menyasszony minden barátnőjét ismerjük, kérjünk tőle egy listát a meghívottakról. Logisztikai szempontból fontos, hogy minimum három hónappal az esemény előtt fixáljuk a dátumot, ami minden résztvevőnek megfelel. Minél több a résztvevő, annál nehezebb közös időpontot találni, ezért célszerű legalább két héttel az esküvő előtt megtartani a lánybúcsút, hogy az arának legyen ideje kipihenni magát a nagy nap előtt. Hanna szerint pénzügyi szempontból az esemény költségeit a szervezők fedezik a menyasszony számára is. – Általában ez a legnehezebb része a szervezésnek, előfordul, hogy a résztvevők nem ismerik egymást, tehát egymás anyagi lehetőségeit sem. Nehéz helyzetet teremt, ha néhány barátnő külföldi utazással lepné meg az arát, míg egy másik meghívott ezt nem tudja finanszírozni. Célszerű meghatározni egy összeget, amellyel mindenki hozzájárul, és ezt felosztani a felmerülő költségekre, mint például a helyszín, utazás, szállás, étel és ital, kellékek és ajándékok. Akár szavazásra is bocsáthatjuk a kérdést, ki mennyit tud rászánni a lánybúcsúra és találni egy kompromisszumos összeget. Ha megvan a büdzsé, utána elkezdhetünk gondolkozni, mit tudunk kihozni belőle. Ajánlott kijelölni egy-egy felelőst minden szervezési feladatra, hogy elkerüljük a káoszt – mondja Kovács Hanna. 

Hozzáteszi: miután összeállt a csapat és a dátum is fixálva van, elkezdhetünk gondolkodni a helyszínen és a programokon. A menyasszony személyiségének ismerete itt is kulcsfontosságú. A bulizáson kívül számos más lehetőség is adott. Egy pihentető wellnessprogram tökéletes választás lehet az esküvő előtti hajrában. Ha izgalomra vágyunk, választhatunk szabadulószobát vagy akár hőlégballonos kirándulást. Többnapos kirándulás is szóba jöhet a menyas - szony kedvenc helyszínén, de ilyenkor időben gondoskodjunk a szállás lefoglalásáról. Ha vízparti élményre vágyik, egy pezsgős hajókázás is jó ötlet lehet. A lényeg, hogy élménydús, igényes és a menyasszony ízlésére szabott napot tervezzünk. Az esküvőszervező szerint ne hagyjuk ki a lánybúcsús alapkellékeket sem: ilyen a tiara, a közös póló és a kitűzők. Ezek az apróságok alapozzák meg a hangulatot és erősítik a csapatszellemet. Egy kis fátyollal vagy vállszalaggal a menyasszony kiemelkedhet a társaságból, hiszen róla szól ez a nap. Ha szállást is foglaltunk, javasolt pár órával korábban érkezni, hogy gondoskodhassunk a díszítésről. Héliumos lufik, közös fotók, krepp-papírok mind hozzájárulnak a csajos dekorációhoz. Ugyanakkor kiemeli, a lánybúcsús játékokkal csínján kell bánni, itt is vegyük figyelembe, mennyire nyitott a menyasszony például teljesen idegen férfiaktól elkérni a telefonszámukat – ugyanis ilyen feladattal is találkozott már – vagy nem érezné-e magát kellemetlenül, ha petrezselymet kellene árulnia. Van, akinek ez nagyon mókás, de másokat a hideg kiráz a gondolatától is – húzza alá. 

Így volt ezzel Anna is, aki előre rettegett a hasonló feladatoktól. – Szerencsére a barátnőim jól ismernek, így ezeket a megszokott köröket kihagyták az estéből, helyette egy izgalmas szabadulószobás élményt szerveztek nekem. Azt is tudják, hogy nem vagyok a vad bulik híve, de ez a program felejthetetlen volt. Igazi csapatépítő élményként éltem meg, ahol rengeteget nevettünk és közösen oldottuk meg a feladványokat – meséli Anna. Zsófi másképp vélekedett, ő kifejezetten kérte a barátnőit, hogy a bulizás és a megszokott lánybúcsús menetrend legyen az utolsó szingli estéjén. Mint mondja, mindig is szerette a hagyományokat, az ő fejében egy utolsó vad este élt a lánybúcsúról és ezt meg is kapta a barátnőitől. Kovács Éva viszont másra vágyott. „Sportos menyas - szonyként a barátnőim egy hegyi túrával leptek meg. Az egész napot a természetben töltöttük, csodás kilátással és jó beszélgetésekkel. Ez volt a tökéletes program számomra, sokkal jobban élveztem, mint bármilyen bulit” – mondja Éva. Az esküvőszervező szerint a házasságkötés időpontja is meglehetősen kitolódott az utóbbi tíz-húsz évben és harminc év felett már tényleg más típusú szórakozásra vágynak az arák, ezért is formálódhatott át ennyire a lánybúcsúk szervezése. – Nemrég részt vettem én is egy barátnőmén, ami egy nyaralással egybekötött csajos hétvége volt: Velencébe utaztunk el a csapattal, várost néztünk, felfedeztük a helyi gasztronómiát és kultúrát és társasoztunk a szálláson. A barátnőm kérte: ő már kibulizta magát a húszas éveiben, egy ilyen program lenne számára az igazán jó szórakozás. Mi pedig teljesítettük a kérését – zárja gondolatait Kovács Hanna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában