Program

2024.07.06. 14:56

Pápoc bemutatkozása a szombathelyi Értékkirakatban

Pénteken délután öt órakor tartották a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Vármegyei Igazgatósága havonta megújuló vitrinkiállításának soros megnyitóját a szombathelyi Belsikátorban, a Levéltár falán található vitrinekben: ezúttal Pápoc mutatkozott be.

Gombos Kálmán

Forrás: Gombos Kálmán

A megnyitón Köszöntőt mondott Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas vármegyei igazgatója. Elmondta: ez már a 13. alkalom, amikor valamelyik Vas vármegyei település „belakja” a teret, és megmutatja értékeit. Egy évvel ezelőtt indult a lehetőség, és folytatják is, hiszen itt megmutatkozik, „mennyi gyönyörűség, mennyi kincs van ezeken a településeken”. Nincs ez másként ma sem, hangsúlyozta: „nem is tudjuk, hova nézzünk!”. A két vitrin bőven kevés lett, és a sok-sok érték és látnivaló valóban teljesen betöltötte a teret.

A községet Nováky Ernő polgármester mutatta be, és kiemelte a helyi tűzoltók tevékenységét is. Harminc kilométeres körzeten belül elsősorban rájuk számíthatnak ők, és a környék is, ha baj van. Felhívta a figyelmet a kirakatokban látható festményekre: az egyiket egy pápoci művész készítette, ami az egyik legnagyobb helyi értéket, a kápolnát ábrázolja. Ez még a jáki – hasonló stílusban épült – kápolnánál is régebbi, és mintául szolgált annak építéséhez. 

Megtudtuk azt is: Süléné Jakab Roxána közművelődési szakember és segítői nem csak a falut, hanem a környékét is meg tudják mozgatni. Van egy „Szépkorúak társasága” csoportjuk, akik időnként összegyűlnek, és megbeszélik és segítik a közösségi életet. 

Ezt követően Tengölics Erika énekelt nagyon szép népdalokat, majd Rácz Zoltánné, Magdi néni mondott verset. Mindezek után a település kézműveseinek foglalkozásaiból láthattak néhány szép példát az összegyűltek: volt itt hímzés, horgolás, vesszőfonás, gyöngyfűzés, harisnyavirágok és bútorfestés is. Helyi sajátosság és érték a sóska, már évszázadok óta megkülönböztetett figyelemmel fordulnak eme egészséges növény felé, és többféle ízelítőt is kaptak a megjelentek: tallér, pogácsa és más finomságok formájában. Ezt követően a Pápoci Tűzoltó Egyesület tűzoltóautóját lehetett megtekinteni.

A „Közhírré tétetik!” program keretében lehetőségük nyílik Vas vármegye kistelepüléseinek a bemutatkozásra és kulturális erőforrásaik megjelenítésére. A kezdeményezés célja, hogy a 21. századi falusi létforma előnyeire és szépségeire ráirányítsa a figyelmet. A falvak közösségei által berendezett „értékkirakatot” kulturális műsorral egybekötött megnyitó keretében mutatják be és egy hónapig tudják megtekinteni az érdeklődők. Informálódhatnak értékekről, közösségekről, gasztronómiáról, hagyományokról, turisztikai lehetőségekről.

A kiállításmegnyitókon a település közművelődési szakemberének koordinálásával kerül összeállításra a bemutatkozó műsor az Intézet szakmai iránymutatása mellett. A programokat teljesen a falvak közösségei alakíthatják. Középpontba kerülnek a községek alkotói, kézművesei, helyi termék előállítói is. A vármegye mind a 7 járásából kerülnek bevonásra községek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában