Malika nővér és a Názáreti Ikon Műhely tagjai tanítottak

2024.08.10. 14:57

A megyés püspök megáldotta az ikonfestő tábor alkotásait

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

Az I. Brenner János Ikonfestő Tábor részben a színházban, részben a paplakban zajlott, augusztus 5-i kezdéssel. A résztvevők a kisgyermektől az időshölgyig vegyes korosztályúak voltak, még végzett festőművész, a szentgotthárdi Papp Hajnal is eljött ikonfestészetet tanulni. Hiteles alkotótól tehette, hiszen Malika nővér Franciaországban éppen ezt tanulta és lett ennek mestere, Szentgotthárdon, az ikonfestő táboban pedig az egyik oktatója – tudtuk meg Hrabovszky Orth Katinkától, a Pannon Kapu Kulturális Egyesület elnökétől, aki azt is elárulta: a Názáreti Ikon Műhelyt úgy tudta bekapcsolni a tábor életébe, hogy tavaly már rendezett az alkotóinak egy kiállítást a szentgotthárdi színházban, így lettek itt tanárok Herendi Zsolt és Szatmári Magdolna.

Az ikonfestő tábor alkotásait dr. Székely János megyés püspök szentelte meg tegnap délután a szentgotthárdi templomban
Fotó: Szendi Péter

Az ikonfestő tábor résztvevői lehetőséget kaptak arra, hogy megtanulják az ikonfestés hagyományos technikáit és stílusait. Az aranyozást a Názáreti Ikon Műhely alkotóitól tanulták, magát a festést Malika nővértől. 

Az ikonfestés szenzitív alkotási folyamat - tapasztalt mesterektől tanulhattak

Saját ikonokat készítettek, együtt alkottak egy inspiráló és közösségi környezetben, Malika nővér, Herendi Zsolt és Szatmári Magdolna tapasztalt művészekként kísérték figyelemmel a rendkívül szenzitív alkotási folyamatot, amely csaknem egy héten át izgalomban tartotta a résztvevőket. Tegnap délután püspöki szentmise keretein belül Dr. Székely János megyéspüspök megszentelte az ikonfestő tábor alatt elkészült ikonokat a Nagyboldogasszony templomban. 

Ezután az ikonokból kiállítás nyílt a színházban, ami augusztus 20-ig lesz látható, illetve addig, amíg el nem viszik műveiket a gyerekek. (Volt, aki már tegnap hazavitte volna, annyira büszke rá.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában