Csillagnéző piknik

2024.08.10. 13:00

A Perseidák meteorraj érkezését figyelték meg tegnap este Hegyhátsálon

A Perseidák meteorraj érkezését figyelték meg tegnap este Hegyhátsálon – a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány szervezésében, egy esti piknik keretében, ahol élőzene is volt.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

A Perseidák meteorraj egy évben csak egyszer figyelhető meg, mindig augusztusban. „Éljük át együtt a csodát!” – ezzel a hívószóval várta az érdeklődőket Hegyháti Csillagvizsgáló idén, és amint Horváth Melitta szervezőtől megtudtuk, ritkán van olyan esemény náluk, amelyre ilyen sokan kíváncsiak, nyolcvanan jöttek el erre az alkalomra – köztük családok, fiatalok is-, hogy a Perseidák meteorrajt megfigyeljék. 

A Perseidák meteorraj megfigyelésére családok, fiatalok is érkeztek
Fotó: Szendi Péter
  • Először volt egy előadás a Perseidák meteorrajról, aztán következett a távcsöves bemutatás. Senki sem ment úgy haza, hogy legalább egy meteort ne látott volna – mondta Horváth Melitta. – Jó időn volt, igaz akadtak felhők is, de amíg el nem mentek, a csillagnéző résztvevők hallgatták az élőzenét a kéttagú szombathelyi zenekar, Bíborka és Bence előadásában. Az emberek elheveredtek a pokrócokon, voltak, akik sütögettek is a tűzrakó helyeinken. A Perseidák meteorrajt szabad szemmel figyeltük meg, a fényszennyezés miatt elég szemfülesnek kell lenni hozzá. A távcsöves bemutatás által a Holdat, a Marsot lehetett megnézni, a türelmesebb csillagnézők – nem sokan voltak – éjfélkor a Szaturnuszt is láthatták.
A Perseidák meteorraj szabad szemmel történő megfigyelése mellett a Hold, a Mars távcsöves bemutatása is zajlott, a gyerekek szívesen készítettek fotót arról, hogy "mit lát a távcső": közelebb hozza az égitesteket
Fotó: Szendi Péter

A Perseidák meteorraj csúcsa augusztus 12-ére esik, hétfő éjjel lesz látható a legtöbb hullócsillag

Horváth Melitta arra is felhívta a figyelmet, hogy a Perseidák meteorraj csúcsa, tetőzése augusztus 12-ére esik, vagyis hétfőn éjjel lehet megfigyelni a legtöbb hullócsillagot, a legtöbbet a civilizációtól eltávolodva láthatnak a csillagnézők, a természetben, ahol nincs fényszennyezés és az égbolt jól belátható.

Türelmesebb csillagnézők a távcsöves bemutatás során nem csak a Holdat, a Marsot, hanem a Szaturnuszt is láthatták a Perseidák meteorraj megfigyelése mellett
Fotó: Szendi Péter

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában