Hullámzó ingatlanpiac

2024.08.11. 11:30

Roham az albérletekért - Szakértőt kérdeztünk: megéri sajátot venni?

Megéri saját ingatlanba fektetnie, akinek gyermeke most kezdi tanulmányait a szombathelyi egyetemen - kérdeztük az ingatlan.com szakértőjétől. Az elemzésből kiderül az is, mekkora összegekért kínálják az albérleteket a vasi vármegyeszékhelyen.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Unger Tamás

Vas vármegyén belül Szombathelyen kínálják a legtöbb albérletet, tavalyhoz képest megduplázódott a kiadó lakások száma. Az ingatlan.com adatai szerint jelenleg mintegy több mint 70 bérleménybe várják az egyetemistákat. – A kínálat bővülése annak is köszönhető, hogy Szombathely komoly egyetemvárossá nőtte ki magát, ami a befektetők érdeklődését is felkeltette. Hozzátartozik a jelenséghez ugyanakkor, hogy tavaly az ingatlanbefektetők egy része a magasabb államkötvényhozamoknak köszönhetően elszállingózott a lakáspiacról, idén azonban már kezdnek visszatérni. Ez jó hír lehet a bérlők számára, mert minél több a befektető, annál nagyobb a kínálat, és ez annál jobban lassítja a bérleti díjak drágulását – mondta lapunknak Balogh László, az ingatlanportál vezető gazdasági szakértője. 

Albérletpiac: egyre nagyobb a kínálat Szombathelyen
Albérletpiac: egyre nagyobb a kínálat Szombathelyen
Fotó: Cseh Gábor

Jelenleg átlagosan 150 ezer forintért 50-55 négyzetméteres lakásokat kínálnak a szombathelyi albérletpiacon. Az albérletkínálat legolcsóbb negyedének a felső árhatára 140 ezer forint havonta, egy szobát pedig átlagosan 65 ezer forintért lehet kivenni Vas megye székhelyén. 

Több tízezer forint lehet a különbség havonta... 

 Az eladó lakások átlagos négyzetméterára  660 ezer forint Szombathelyen, ami azt is jelenti, egy 50 négyzetméteres ingatlant átlagosan 33 millió forintért lehet megvásárolni. Ha valaki hitelből szeretné ezt megtenni, akkor 6,6 millió forint önrésze lesz szüksége, a fennmaradó 27 millió forintos hitelt 20 év alatt fizetheti vissza 6,5 százalékos (ez átlagosnak tekinthető) kamattal 201 ezer forintos törlesztőrészlettel. Ebből az is következik, hogy jelenleg ugyanannak az ingatlannak a havi bérleti díja 40-50 ezer forinttal olcsóbb, mint a törlesztőrészlete.  

Két-három évre jobban járhatnak a városba költözők az albérlettel, hosszabb távon viszont inkább a vásárlás tűnik ésszerűnek. 

Egyrészt az ingatlan ára i6-8 millió forinttal felértékelődhet a következő öt évben, másrészt pedig a 20 évig fix törlesztőrészlettel ellentétben a bérleti díjak valószínűleg emelkedni fognak. 

 2024 a hullámzás éve lehet a lakáspiacon 

Nagy lendülettel indult, év közepére azonban alább kapcsolt a lakáspiac Vasban. Ez leginkább annak is köszönhető, hogy sokan halasztották el az előző évek során az adásvételeket, ami mostanra nem tűrt már halasztást. Egyrészt a lakáshitelkamatok is jelentősen csökkentek tavalyhoz képest, másrészt új állami támogatások indultak idén a csok plusz formájában, harmadrészt pedig a költözéssel megoldandó élethelyzeteket sem lehet egy idő után halogatni. Ez az év eleji keresleti hullám júniusra lecsengett, de júliusban új erőre kapott – mutatott rá a szakértő. Júliusban az ingatlan.com-on hirdetett eladó lakások és házakra érkező érdeklődések száma meghaladta a 2022-es és 2023-as júliusi szintet. Havi szinten 13, éves szinten pedig 10 százalékkal bővült a kereslet. 

A hitelkamatok csökkenése megállt, sőt, bizonyos bankok már emelni kezdték a lakáshitelek kamatait, valamint az ingatlanok éves 5 százalékos árnövekedése is arra késztetett sokakat, hogy ne halogassák tovább a vásárlást, költözést. Kérdés, hogy meddig tarthat ki ez a lendület, mert továbbra is sok a bizonytalanság a piacon – véli Balogh László vezető gazdasági szakértő. 

Korábban megnéztük azt is, mennyire kell a zsebébe nyúlnia annak a hallgatónak, aki kollégiumot igényel. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában