Közel 9000 horgászt ellenőriztek

2024.08.26. 17:30

Autóban rejtette el a halat – Itt az első félév halőri ellenőrzés-sorozatának mérlege

Közel 9000 horgászt ellenőriztek az év első hat hónapjában a hivatalos és társadalmi halőrök a Sporthorgász Egyesületek Szövetségéhez tartozó vizek mentén. Ehhez képest elenyésző számban, mindössze 25 alkalommal állítottak ki jegyzőkönyvet.

Vaol.hu

A szabálytalanságok többségét a fogási napló vezetésének elmulasztása, a kifogott és megtartott, méretkorlátozással védett hal bejegyzésének elmulasztása adta, de továbbra is jelen vannak a több készséggel pecázó, illetve területi jegy megváltását elmulasztó horgászok is - tájékoztatott Mesterházy József halgazdálkodási csoportvezető. Hozzátette: emellett halőreik jócskán jegyeztek be írásbeli figyelmeztetést az országos vagy helyi horgászrendet, illetve a parkolási szabályokat megsértő horgászok részére, amely esetekben az ismételt szabályszegés esetén jogosult a halőr a területi jegyet bevonni. 

Munkában a halőrök
Munkában a halőrök
Illusztráció: vasivizeken.hu

A helyszíni beszélgetések alkalmával többen hiányolták a mindennapi halőrzést, illetve gyakoribb és szigorúbb kontrollt szorgalmaztak. A szakember elmondta: a halőri létszám további emelése a jelenlegi helyzetben a vizekbe telepíthető halmennyiség csökkenésén látszódna meg először. 

- Szövetségünk célja egy hatékony és eredményes, de felügyeleti és megelőző jellegű, szolgáltatói tevékenységgel kiegészülő halőri foglalkoztatás, amely egyensúlyban van a folyamatosan emelkedő költségekkel és a telepítésre tervezett halmennyiség árával - húzta alá Mesterházy József. Majd így folytatta: - kérünk mindenkit, hogy szabályszegés esetén a lehető legrövidebb időn belül értesítse hivatásos halőreinket vagy a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének irodáját, mivel többnapos, hetes információkkal legtöbb esetben nem tudnak a halőrök érdemben foglalkozni. 

Emellett továbbra is elenyésző azon horgászok száma, akik a helyszínen tapasztalt – tudatlanságból adódó vagy szándékos – szabálytalanság esetén figyelmeztetik horgásztársukat a vonatkozó jogszabályok és előírások betartására. 

Gyakran tapasztalják a halőrök: a helyszínre érve nekik panaszkodnak, ahelyett, hogy a horgászok figyelmeztették volna a másikat. 

A nyári vakáció során bebizonyosodott, többen nem tudják, de a gyermekek részére is kötelező a könnyen és minimális költséggel beszerezhető gyermek állami horgászjegy, amelyhez rendkívül kedvezményes területi jegyek válthatók, de csak nagykorú felügyelete mellett jogosítanak horgászatra. 

Mesterházy József szólt arról is, több állóvizüknél üzemel időszakosan vagy állandó jelleggel webkamera, amely a horgászok tájékoztatása (időjárás, vízminőség, horgászok száma) mellett halvédelmi funkciót is betölt. Az idei év egyik kiemelt szabálytalanságára is a webkamerás ellenőrzés világított rá, illetve adott bizonyítékot az eljárás megindításához, mivel a jogszabályi engedéllyel rendelkező kamera rögzítette a kifogott és fogási naplóba be nem írt hal gépjárműben való elrejtését. 

 A szakember minden pecást arra kér, segítsék a halőrök munkáját, szabálytalanság esetén hiteles és igazolható információkat biztosítva jelezzék annak elkövetését, illetve nyugodt szívvel figyelmeztessék, vagy vonják kérdőre a szabályokat be nem tartó – ezzel valamennyi tisztességes horgászt megkárosító – horgásztársukat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában