Állati történet

2024.08.31. 10:23

Bambino után Gizi az új pártfogolt - A bucsui Magyar Péter újabb árva őzikét fogadott örökbe

Ám ezúttal nem egy „fiú”, hanem egy „kislány” költözött be hozzájuk.

Horváth Zoltán Szabolcs

Magyar Péter cumiztatja Gizit, az újonnan pártfogásba vett árva gidát

Fotó: © Cseh Gábor

Enyhe túlzással élve országos ismertségre tett szert Magyar Péter azzal, hogy 2003 telén egy elárvult, fiatal őzgidát vett pártfogásába. Bambino azóta már rendesen felcseperedett és „kétlaki” életmódot folytat, azaz hol a „családjánál” tölti idejét, hol pedig kint a szabad természetben csatangol a többi őzzel.

- Egy régi iskolatársam hívott fel azzal, hogy egy ismerőse talált egy pár napos őzikét, ám sem ideje, sem pedig lehetősége nincs arra, hogy komolyabban gondoskodjon róla. Így arra kért, hogy vegyem én pártfogásomba a kis gidát. Nekem több se kellett, és már indultam is Győrvárra Giziért, ugyanis az ideiglenes gazdái ezt a nevet adták neki – kezdte a történet felidézését Magyar Péter. Hozzátette: nagyon rossz állapotban volt a kis jószág, akinek a szemei be voltak gyulladva és a szőre is hullott a lábain.

- Nem volt egyszerű a mutatvány, ugyanis éjjel-nappal 3 óránként kellett cumisüvegből etetni. Igazából jó öt hét után láttuk, hogy kezd fejlődni, arra a szemei is meggyógyultak a szemcseppektől, valamint a bőre is rendbe jött a kenőcsöktől. Ma már a 3,6 százalék zsírtartalmú tehéntej mellett eszik darát, füvet és néha almát is. Az igazi kedvence viszont a paprika, paradicsom és a rózsa levele. Azokat a növényeket rendesen lekopaszítja – ment bele a részletekbe a sokak által már csak „Őzikés embernek” nevezett állatbarát férfiú. Elmondása szerint Bambino és Gizi nagyon jó barátságot ápol. Bár a fiatal őzbak van, hogy 10-15 napig haza sem néz, de megesik az is, hogy huzamosabb időn keresztül a „családjánál” időzik. Ilyenkor a kis gida árnyékként követi idősebb fajtársát.

- Természetesen gyorsan híre ment az újabb örökbefogadásnak. Így tényleg nagyon sokan jönnek hozzánk, hogy megnézzék Gizit, akit természetesen Bambinóhoz hasonlói Zsebi kutyánk is testvérének tekint. Nekünk pedig remek érzés, hogy ismét segíteni tudunk egy rászoruló kisállaton, akit igen gyorsan a szívünkbe zártunk – tett pontot a történet végére Magyar Péter.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában