Édes és tápláló

2024.08.06. 17:32

Csemegekukorica októberben? - jó szezon után jöhet a ráadás Vas vármegyében

Sárga, szemes, édes - mi az? Na ná, hogy a csemegekukorica. A nyár slágerzöldsége sütve, főzve, grillezve egyaránt finom. Egy vasi őstermelő arról beszélt lapunknak, a fajtaválasztástól kezdve a növényvédelemig mi mindenre kell figyelni a jó termés reményében.

Cseh-Egyed Bernadett

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: © Cseh Gábor

– Elárulom, hogy csinálom. Isteni! Forró levegős fritőzben grillezem, így nem ázik ki belőle semmi – mondja Kiss Mária, aki kerékpárral érkezik a Söptei úti eperföldre, ahol ezúttal már nem a tavasz, hanem a nyár slágertermékét kínálják. Hogy a vasi családi gazdaság miként vágott bele a csemegekukorica termesztésbe, azt mindjárt eláruljuk. 

Kiss Mária egyik kedvence a grillezett csemegekukorica
Kiss Mária egyik kedvence a grillezett csemegekukorica
Fotó: © Cseh Gábor

Mária fontosnak tartja, hogy amit lehet, helyi termelőktől szerezzen be. – A testünk azt adja vissza, amit megeszünk. A minőségi termékekért elmegyek bárhova. Most biciklivel érkeztem, egyúttal megvan a napi mozgás is – teszi hozzá mosolyogva. Bizonyára sokan egyetértenek vele, a koraestébe nyúló időpont és a hőség sem tartja vissza a vásárlókat, akik jó tanácsot is kapnak útravalóul: – maximum tíz percig főzzék a csöveket. 

Nemrégiben a Szombathelyi Vásárcsarnokban jártunk, ahol a csemegekukorica össze-összekacsingatott a görögdinnyével. Az édes csövek darabját 300-350 forintért kínálták, és az árusok elmondása szerint sokan is keresték.  

Több évnyi munka eredménye: finom is, bio is...  

A család személyes kedvence a csemegekukorica, Szalayné Rácz Adél őstermelő évek óta próbálkozik nagyobb mennyiség termesztésével. - Volt, hogy a fajtaválasztékban találtam hibát, vagy az öntözés nem ment tökéletesen, a termőhely kiválasztása sem volt mindig nyerő, de a legnagyobb gond a kártevők elleni védekezés volt, ami vegyszerek, rovarölőszerek nélkül nagyon nehéz. Idén megoldódni látszik ez a probléma – fogalmaz. Megtudjuk: a csepegtetőrendszer eredményesebbnek bizonyult a felülről való öntözésnél, és bizony a terület forgatását sem lehet megspórolni.  

Nem könnyű a kereslet és a kínálat között megtalálni az egyensúlyt, a Szalay-család a szakaszos vetésben látta a megoldást: három részletben,1-1 hét eltéréssel ültették el a különböző tenyészidejű kukoricákat. Így négy hetes szezont tudhatnak maguk mögött, de ha minden feltétel adott lesz, októberben jön a ráadás. 

Jön a ráadás: októberben friss csemegekukorica? 

Tavaly még csak a családnak próbálkoztam a július végi vetéssel, idén nagyobb mennyiséggel készülünk. Nem sikerült megfejteni, hogy a hűvösebb napokban máshogy épül be a cukor, és az adja a különleges ízvilágot, vagy csak örülünk, hogy akad még valami friss az őszben, de nekünk nagyon bejött – árulja el Szalayné Rácz Adél. 

Ebben mi vagyunk az egyik legnagyobbak 

A hazai csemegekukorica-termesztés világszinten az élvonalban van, Kínával és az Amerikai Egyesült Államokkal vagyunk versenyben. Az EU-n belül Magyarországon van a legnagyobb csemegekukorica-termőterület. 

Hazánk klimatikus és talajadottságai kitűnőek a csemegekukorica-termeléshez, ami a magas termesztéstechnológiai színvonallal és a feldolgozóipar műszaki, technológiai szintjével együtt garantálja a jó hozamokat és a kiváló minőséget 

- derül ki a A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös közleményéből. 

Mint írják, itthon közel 24 ezer hektáron foglalkoznak csemegekukorica-termesztéssel, a területek 90 százaléka öntözött. A termés jelentős részét a konzervipar dolgozza fel. 

Jönnek a szuperfajták 

A csemegekukorica ízét elsősorban a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, úgynevezett tejes-érési állapotában a legnagyobb. Ennek megfelelően – a piaci trendeket követve – az elmúlt évtizedben fokozatosan terjedtek a szuperédes fajták, és mára már meghatározóak a magyar termesztésben is. 

A csemegekukoricát felhasználhatjuk főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére, grillezve más grillzöldségekkel együtt, más zöldségekkel együtt savanyúságnak; de a salátáknak is igen kedvelt kiegészítője. Üzletekben leginkább konzerv és fagyasztott formában kapható, de már hazánkban is egyre kedveltebb az előfőzött vákuumcsomagolt csemege. 

A csemegekukoricának jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett sok energiát is szolgáltat. Százgrammonként 3-4 gramm fehérjét, 20 gramm szénhidrátot, 8–12 mg C-vitamint, illetve vasat, foszfort, karotint és meszet is tartalmaz. 

így készül a legfinomabb majonézes kukoricasaláta

Különféle frissensültek mellé vagy hidegtálakra köretnek is kiváló választás a klasszikus majonézes kukoricasaláta - írja a mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • 60 dkg kukorica konzerv
  • 4 ek majonéz
  • 4 ek tejföl
  • 1 ek mustár
  • 1 mokkáskanál citromlé
  • 1,5 teáskanál porcukor
  • bors
  • 1 tk citromlé (opcionális)

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában