Nem hétköznapi látvány

2024.08.16. 13:30

Nem csalás, nem ámítás: hófehér őzet kaptak lencsevégre Vas vármegyében - videó

Fehér őz éldegél Vas vármegyében. A különleges példányra természetjárás közben lettek figyelmesek, és sikerült róla videófelvételt is készíteni. A pigmenthiányos állatok rendkívül ritkák, 50-70 ezerből egyet érint ez a genetikai rendellenesség.

Vaol.hu

Forrás: Facebook/Szombathelyi Televízió

Hodics Hunornak és családjának hobbija a természetjárás, nemrég nagy meglepetésben volt részük, ugyanis egy hófehér őzet láttak Vas vármegyében - számol be riportjában a Szombathelyi Televízió.

 Először még nem tudták pontosan beazonosítani, hogy mi lehet az, mert csak hófehér füleket láttak, de később Hunor távcsővel és kamerával felszerelkezve visszatért a helyszínre, és nem csak ő, hanem az őz is ugyanezt tette, így pedig már sikerült lencsevégre kapnia. A videón látszik, hogy az állatnak egész testét fehér szőr borítja.

A beazonosításban Szinetár Csaba, zoológus, az ELTE Savaria Egyetemi Központ tanára is segített, aki elmondta, hogy ez a példány nem albínó, de az albinizmus egyik formája a leucizmus jellemző rá. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában