Helyi közélet

2024.08.11. 13:54

Él a horvát virtus Vasban

A horvát kultúra beköltözött Bük szívébe - ezúttal nemcsak a szó átvitt, de valódi értelmében is. Új helyszínen, a Termál téren rendezték meg a 22. Horvát Napot – a színvonal és a hangulat nem változott, sőt.

Cseh-Egyed Bernadett

Horvát nyelvű szentmisével kezdődött a programsorozat, majd az Ökumenikus Kápolnától a Termál-térre vonultak az ünneplők zene kíséretében. Némi frissítő és pihenő után kulturális csoportok adták egymásnak a színpadot. A helyi énekkar mellett a szombathelyi vegyeskar, több horvátzsidányi együttes, a mosonmagyaróvári Horvát Nemzetiségi Kórus és a Dusnokról érkező néptánccsoport mutatkozott be. 

Felvonulás a Termál-térre a horvát napon
Felvonulás a Termál-térre a horvát napon
Fotó: CSG

A köszöntők sorát rögtön egy friss bejelentéssel kezdték: a Büki Horvát Nemzetiségi Önkormányzat mintegy 650 ezer forintot nyert pályázaton blúzok, mellények, cipők beszerzésére - az új viseletet már fel is avatták a rendezvényen.  

Dr. Németh Sándor, Bük polgármestere köszöntötte a résztvevőket, és hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt. Bük szívét betölti a horvát kultúra, kedv, hagyomány - húzta alá. 

 

A gradistyei  horvátság és a magyarság közös múltját, a hagyomány tiszteletét emelte ki beszédében Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke. 

Popovits Ferencné, Bük Horvát Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke emlékeztetett, 2002-ben hagyományteremtő szándékkal szervezték meg az első kulturális napot. A fő célja az volt, hogy a bemutassák és tovább vigyék a XVI. században a török elől a nyugat-magyarországi térségbe menekülő horvátok kultúráját, zenéjét, táncát.  

"Szegényebb lenne a büki kultúra, ha nem lenne büki horvát nap, de még szegényebb lenne a gradistyei  horvátság, ha nem lenne horvát nap Bükön. S szegényebb lenne az ország, ha nem tartanának horvát napot egy olyan településen, ahol horvátok élnek."

- fogalmazott Hergovich Vince, a Magyarországi Gradistyei Horvátok Egyesületének elnöke. Hozzátette: nagy öröm, hogy tele tér, rég volt ilyen színes a kulturális felhozatal. Az egyesüli elnök szólt az áprilisi választások eredményéről is, az újraalakuló horvát nemzetiségi önkormányzat októbertől folytatja a munkát Bükön. 

A Horvát Nap közös vacsorával és bállal zárult. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában