Szombathelyi írószerboltban is érdeklődtünk

2024.08.27. 14:17

Iskolakezdés 2024: tanszereket ellenőrzött a fogyasztóvédelem, tiltott anyagokat is találtak

Ahogy közeledik az új tanév, a családok figyelme az iskolaszerek beszerzésére irányul. Azonban nem csak a szülők és a diákok készülnek erre az időszakra, hanem a fogyasztóvédelem is kiemelt figyelmet fordít a piacon elérhető tanszerek biztonságára és minőségére.

Vaol.hu

Tanszereket ellenőrzött a fogyasztóvédelem az iskolakezdés előtt a veszélyes vagy silány minőségű termékek kiszűrése érdekében. A vizsgálatot a Nemzetgazdasági Minisztérium Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriuma végezte el, ennek keretében számos iskolaszert, például ceruzákat, vízfestékeket, gyurmákat, színes papírokat, temperákat, krepp papírokat és fűzőlapokat vizsgáltak meg. A termékek fém- és nehézfémtartalmát tesztelték, mivel ezek komoly egészségkárosodást okozhatnak. Szerencsére a vizsgálatok során nem találtak olyan mérgező anyagokat, mint az ólom vagy kadmium.

Iskolakezdés 2024: a tanszereket is ellenőrzik
Iskolakezdés 2024: a tanszereket is ellenőrzik
Fotó: © Cseh Gábor

Iskolakezdés 2024: nem nagyon figyelünk a minőségre

Ugyanakkor nem minden termék esetében ilyen biztatóak az eredmények. A műanyag tolltartók és neszesszerek esetében a vizsgálatok azt mutatták, hogy a PVC alapanyagú termékek több mint 60%-a tiltott ftalátokat tartalmazott. Ezek a vegyületek, mint például a benzil-butil-ftalát, súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, ha a gyermekek bőrrel érintkeznek velük, vagy ha azok belélegzésre kerülnek. Ezért a hatóság kivonta ezeket a termékeket a forgalomból, és azt javasolja, hogy a szülők kerüljék a PVC-ből készült tolltartókat, érdemes más anyagból készült alternatívákat keresni, hogy elkerüljék a potenciálisan káros vegyi anyagokat.

A szombathelyi Kiss Eszter gyerekei épp most kezdik az általános iskolát, kérdésünkre elmondta, eddig nem nagyon nézegette a tolltartók és egyéb tanszerek anyagát, inkább az ár és a gyerekek preferenciái alapján döntött. 

– Úgy gondolom, nehéz tudatosan vásárolni, hiszen a táskákat, tolltartókat általában a gyerekeknek készítik. Főként a kisiskolásoké tele van népszerű szuperhősökkel, mesefigurákkal, hercegnőkkel. A jövőben igyekszem tudatosabb lenni, de most nehezen tudom elképzelni, hogy a kislányom elengedné a hercegnős tolltartót, azért mert nem megfelelő anyagból készítették – tette hozzá.

Egy szombathelyi írószerbolt ügyevezető-tulajdonosa, Tóth László elmondta: nem nagyon érdeklődnek a vásárlók a tanszerek anyagáról, azt tapasztalják, hogy a vásárlók megbíznak a szaktudásukban.

 – Nekünk nagyon fontos a fogyasztói bizalom, szakkereskedés vagyunk, így tényleg csak olyan tanszereket rakunk ki a polcra, ami minőségében, anyagában és egészségügyileg is rendben van – fejtette ki.

Hozzátette, egy valós félelem a fogyasztóvédelem részéről, hogy az ellenőrizetlen körülmények közül jövő iskolai eszközök, amik nem egy komoly minőség-ellenőrzési rendszereken keresztül jutnak el a gyerekekhez, egészségkárosító hatásúak lehetnek. Jó példa erre a külföldről rendelt importtermék, vagy feltűnően kedvező árú eszköz, Tóth László szerint itt az olcsóságnak sokszor ára van, mivel az anyagminőségében, használati értékében nem lesz megfelelő és még káros hatással is lehet a gyerekek egészségére.

A fogyasztóvédelem is felhívja a figyelmet, hogy ne mindig a legolcsóbb terméket válasszuk. Az alacsony ár sokszor a minőség rovására mehet, és később kellemetlenségeket okozhat, ha például a termék hamar tönkremegy, vagy nem felel meg az elvárt biztonsági előírásoknak.

Ha vásárlás során vagy azt követően probléma merül fel egy termékkel kapcsolatban, érdemes azonnal jelezni azt az eladónak, és kérni a jegyzőkönyv felvételét. Amennyiben nem sikerül megoldani a problémát, a békéltető testületekhez vagy fogyasztóvédelmi hatóságokhoz fordulhatnak a szülők segítségért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában