Likviditási problémák

2024.08.09. 20:04

Nehéz helyzetben Szentgotthárd: 481 millió forintos lyuk a város költségvetésében

Rendkívüli képviselő-testületi ülésen döntöttek arról, az önkormányzat pályázatot nyújt be, és rendkívüli támogatást igényel a központi költségvetésből. Szentgotthárd nehéz helyzetben, miután a város büdzséjében a várhatóan lényegesen kevesebb iparűzésiadó-bevétel miatt 481 millió forintos lyuk keletkezett.

Tömböly Ágnes

Fotó: Szendi Péter

A tavalyi teljesítéshez képest 457 millió forinttal kevesebb iparűzésiadó-bevétel folyt be a város kassszájába ez év május 31-éig - tudtuk meg az augusztus 1-jei rendkívüli képviselő-testületi ülés erre vonatkozó előterjesztéséből. Szentgotthárd nehéz helyzetben, hiszen helyi iparűzésiadó-bevételből 1 milliárd 820 millió forint előirányzattal terveztek a 2024. évi költségvetésben. 

Nehéz helyzetben
Szentgotthárd nehéz helyzetben: a városházán most azon dolgoznak, hogy csökkentsék az önkormányzat hiányát 
Fotó: Szendi Péter

A képviselő-testület elé került dokumentumban az áll: 

A 2024. évi költségvetésben tervezett előirányzathoz viszonyítva pedig 481 millió forinttal kevesebb teljesítés várható. A bevallások alapján jelentkező iparűzésiadó-túlfizetés 171 millió forint, amelyből 25 millió forint nagyságú összeg már rendezésre került, a fennmaradó összeg (146 millió forint) még rendezésre vár. Az iparűzési adó ekkora mértékű csökkenése jelentősen érinti az önkormányzat működését, likviditási problémákat okoz.

Szentgotthárd nehéz helyzetben: hidegzuhanyként érhette a döntéshozókat

Ilyen mértékű elmaradás sem átmeneti intézkedésekkel, sem más, gyors megoldást ígérő módszerekkel nem hidalható át - ezt is leszögezik az előterjesztésben, mint ahogy azt is:

A költségvetés elkészítése előtt megkeresték a város legnagyobb adózóit, akik azt prognosztizálták, hogy a termelés legalább az ezt megelőző év szintjén fog alakulni - ennek alapján építették fel a város költségvetését. Megállapítják azt is: a termelés az előre jelzetteknek megfelelően alakult, tehát a prognózisok nem voltak helytelenek, ám több, váratlan esemény is történt a 2023-as év során. Az egyik ezek között az energiaárak, illetve a nyersanyagárak olyan mértékű növekedése, ami jelentősen csökkentette a legnagyobb adófizetők iparűzési adóalapját. 

Pályázatot nyújtanak be a likviditási problémák rendezéséért 

A képviselő-testület augusztus 1-jén jóváhagyta: a város az önkormányzatok rendkívüli támogatása jogcímen nyújt be pályázatot. Elsősorban az iparűzésiadó-visszafizetésekhez igényelnek és remélnek támogatást a központi költségvetésből. További igényt nyújtanak be a bérjellegű kifizetések, élelmiszer-beszállítók felé fennálló tartozások, közüzemi díjtartozások, egyéb tartozások rendezésének támogatására.  

Huszár Gábor polgármestert pénteken telefonon értük el. - Most gyűjtjük a számlákat a pályázathoz. Másoknak az augusztus a szabadságról szól, mi gőzerővel dolgozunk azon, hogy próbáljuk a hiányt csökkenteni - mondta el a városvezető, hozzáfűzve: várhatóan szeptemberben nyújtják be a pályázati dokumentációt.

Egészen biztos, hogy lesznek olyan előre tervezett beruházások, projektek, amiket leállítunk ebben az évben, azokat átütemezzük jövőre. Ez egy váratlan helyzet. Hiába kértük ki a cégektől novemberben a prognózist, az rendben is volt. Azzal nem tudtunk számolni, hogy olyan tételeket írtak le adócsökkentés címszó alatt, ami teljesen váratlanul ért bennünket. Ezt előre nem tudtuk a költségvetés tervezésekor kalkulálni

 - fejtette ki a városvezető.

- Az MBH Banknál a fürdő hitelkonstrukciójával kapcsolatosan tárgyaltunk ma. De a helyzetünket ismeri Navracsics Tibor miniszter úr és Varga Mihály pénzügyminiszter felé is lépünk még - folytatta Huszár Gábor, hozzátéve: 

Nagyon reméljük, hogy a jövő évi költségvetés összeállításánál ezek az adóalap-csökkentő tételek nem fognak szerepelni a nagyvállalatoknál. Azt ugyanis nehezen hiszem el, hogy 500 százalékos csomagolóár-, vagy nyersanyagáremelkedést az energiár-emelkedésre hivatkozva el lehet minden évben számolni 

- húzta alá Szentgotthárd polgármestere.
 


 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában