Tapasztaltak-e hiányosságokat?

2024.08.13. 07:00

Nem volt hol mosogatni - vasi vendéglátóhelyeket ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Tapasztaltak-e hiányosságokat a nyári ellenőrzéssorozat alkalmával Vas vármegyében? Ezt is megkérdeztük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól. A válasz mellé egy jó adag tanácsot is kaptunk.

Cseh-Egyed Bernadett

Illusztráció!

Jól szerepeltek az eb-szurkolói zónás vendéglátóegységek, július második hetében azonban mintegy 245 kilogramm terméket vont ki a forgalomból továbbá négy esetben indított eljárást a hatóság a Balaton parton. Folyamatosan érkeztek a hírek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól, de konkrét vasi adatokkal nem találkoztunk a közleményekben. Ebben az esetben a nincs hír jó hírt jelent, de biztos, ami biztos: utánajártunk. 

Érdemes betartani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tanácsait
Érdemes betartani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tanácsait

Két esetben szabtak ki pénzügyi bírságot

Megtudtuk: Vas vármegyéből nem érkezett jelzés élelmiszer fogyasztásával összefüggésbe hozható megbetegedésről, annak gyanújáról a hivatalhoz. Az ellenőrzéssorozat alkalmával a Vas vármegyei felügyelő kollégák ezidáig összesen 57 vendéglátóhelyet ellenőriztek. A vizsgálatok egyaránt kiterjedtek a Foci EB idejére kitelepült vendéglátókra, a strandbüfékre és a mozgó vendéglátó-ipari egységekre. Nagyobb élelmiszer-biztonsági hibát nem tapasztaltak. Főleg dokumentációs problémákat, a dolgozók egészségügyi könyvének hiányát, továbbá a mosogatási feltételek hiányát állapították meg - összesen két esetben indult eljárás, a kiszabott bírság összege 165 000 forint. 

Jó tudni: vannak árulkodó jelek

Érdemes hűtőládát, hűtőtáskát magunkkal vinni hosszabb útra, szendvicsek készítésénél pedig kerüljük a felvágottak használatát Az utazócsomagba kerüljön szappan, kéztörlő, kézfertőtlenítő kendő. Étkezés előtt mindig mossunk kezet. Részesítsük előnyben az alaposan hőkezelt (átsütött, megfőtt) ételeket.

Egy vendéglátóhely higiénés állapotának megítéléséhez vannak árulkodó jelek – tudtuk meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal válaszából.

A kiszolgáló személyzetnek van-e munkaruhája, milyen a kiszolgálás, ugyanaz a dolgozó adja-e ki az ételt, aki a pénzt is kezeli? Vegyük szemügyre a vendéglátóhely környezetét is: mennyire szemetes, mennyire ragacsosak az asztalok, székek. Kerüljük azokat a helyeket is, ahol nagyon hosszú az étlap. 

Magunk is sokat tehetünk a biztonságunkért

A nyári melegben gyorsabban szaporodnak a megbetegedést okozó baktériumok, mint például a Salmonella. Grillezésnél a megfelelő átsütés, és a gyors elfogyasztás mellett nagyon fontos az eszközök megfelelő használata: elkészült húshoz véletlenül se érjen hozzá az az eszköz, amivel a nyers hús került a grillre. Csirke grillezésekor az eszközök keverésével az egész vendégség Campylobacter fertőzését kockáztathatjuk. 

Bevásárláskor érdemes egyszerre kevesebb élelmiszert vásárolni, és azt minél előbb elfogyasztani. Kizárólag olyan üzletben vásároljunk, ahol az élelmiszerek nyomon követhető, biztos forrásból származnak, valamint a csomagolásuk, jelölésük is megfelelő. A mélyhűtött élelmiszerek esetében különösen fontos a hűtés folyamatossága. Amennyiben a hazafelé úton mégis kiolvadt egy termék, azt már szigorúan tilos visszafagyasztani – sorolta a hőség idejére szóló jó tanácsait a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában